Stop! Het uitreisverbod in Australië

Zijn moeder in Nederland lag op sterven. En hij wilde afscheid nemen. Maar zoals dat gaat in de rare wereld waarin we nu leven: deze man moest eerst toestemming hebben om weg te mogen uit Australië. Toestemming om wég te mogen…

Om weg te mogen naar het land waar je vandaan komt, naar je thuisland, naar het land waar je onderdaan bent. Okay, deze man vraagt dus toestemming maar de autoriteiten wijzen het verzoek af. Zij willen nog aanvullende medische verklaringen dat de moeder écht op sterven ligt. Een nieuw verzoek wordt gehonoreerd, maar ondertussen is zijn moeder al overleden. Het wordt dus een toestemming om bij de begrafenis te kunnen zijn… 

Schrijnende verhalen

Of die jonge vrouw die ik via Facebook ontmoette. Vijf verzoeken had ze moeten indienen om terug te kunnen gaan. Toen eenmaal de verlossende goedkeuring van de Australische regering kwam, was haar vader al begraven. Ze is niet meer gegaan.  

Deze verhalen staan niet op zichzelf. Als je hier min of meer permanent woont (hetgeen voor praktisch alle Australiërs geldt, maar ook voor mensen met een niet-Australisch paspoort) mag je momenteel alleen weg met uitdrukkelijke toestemming. Alleen al in de maand juni werden 34.616 verzoeken ingediend en werd bijna tweederde van die verzoeken afgewezen. 

De Biosecurity Act

De principiële vraag is of de Australische overheid überhaupt mensen wel mag verbieden om weg te gaan. Kijk, Australië binnen komen is onmogelijk omdat de grenzen, sinds de pandemie, al anderhalf jaar hermetisch dicht zitten. Daarvoor heb ik begrip maar mijn punt gaat over het uitreizen. Mag je in een democratisch land, dat de mensenrechten zegt te respecteren, de bevolking aan de voeten vasthouden? En zelfs mensen met een niet-Australisch paspoort verbieden het land te verlaten?
Een Australische denktank heeft hierover een principiële zaak aangespannen bij de Federale rechtbank. Ze hebben de rechtszaak verloren. De Biosecurity Act geeft voldoende juridische grondslag. Op basis van deze COVID-Noodwet, die iedere drie maanden opnieuw wordt verlengd, mag dus eigenlijk alles. Zelfs een verbod om uit te reizen.

Je kan je voorstellen dat zo’n uitreisverbod in een immigratie-land als Australië, waar bijna iedereen naaste familie ‘overseas’ heeft wonen, bij velen tot schrijnende situaties leidt. En met het harde ‘nul-COVID-gevallen-beleid’ en een vaccinatiegraad van nog geen 10%, is er weinig vooruitzicht op verbetering.

Petitie indienen

Australië is mooi en ruig. Een prachtig land om te wonen maar de angst dat je in geval van nood niet zo maar naar je familie terug kan, geeft veel onrust en verdriet. De pandemie duurt maar voort en als de overheid niet binnenkort iets van een perspectief geeft, zullen mensen hun biezen pakken. Dat zal zeker impact hebben op de Australische economie. Overigens, niet dat dat de Australische regering zich daar zenuwachtig om lijkt te maken want alles is nu gericht om de bevolking ‘veilig en gezond’ te houden. 

Ik luister naar de verhalen, aanschouw de kille reactie van de overheid en ik wind me hier ontzettend over op. Onder de hashtag #letmeout, ben ik een petitie gestart om de Australische regering op te roepen die uitreisbeperking op te heffen. In één dag tijd zat ik al op 500 ondertekenaars. Maar om echt een vuist te kunnen maken naar Canberra (de hoofdstad van Australië waar de regering zetelt), heb ik veel meer handtekeningen nodig… Helpen jullie me? 

Wil je Nicolien helpen? Dat kan en teken de petitie hier.

Hi mate! Ik ben Nicolien en zal de komende drie jaar met man en vijf kinderen in Melbourne, Australië, wonen. Mijn politieke werk en leven in Nederland heb ik bij vertrek stop moeten zetten. Dat deed aanvankelijk pijn, maar hier Down Under zal ik vast ook ruimte vinden voor nieuwe ervaringen. Ik schrijf columns voor de Gooi- en Eemlander.