Emigreren kun je leren… tegen welke prijs?

Gepokt en gemazeld. Al zoveel verhuizingen heb je erop zitten en iedere keer heb je je weer aangepast. Zoals je vaak hoort: emigreren kun je leren. Tot die ene emigratie dat het ineens niet meer lukt.

De eerste weken verkeert iedereen nog in een vakantiestemming. Een huis met een zwembad dit keer! En die palmbomen? Die staan gewoon in je voortuin. Iedere dag wakker worden met een blauwe lucht, andere vogelliedjes en bloemen in de tuin. Als dan ook de verhuiswagen voor komt rijden, duiken de kinderen in hun eigen dozen. Eindelijk weer slapen onder hun vertrouwde dekbed.

Gezondheid
Foto: Psycholoog op Afstand

Tranen met tuiten

De zomervakantie kabbelt op haar einde en de spanning voor de nieuwe schooldag neemt toe. Oef. Gelukkig die eerste dag viel mee en ze hebben een paar vrienden gemaakt.

Het wordt stil in huis en ineens lopen de tranen je over de wangen. Waar komt dit nu vandaan? Je hond legt z’n poot op je schoot alsof hij voelt dat het baasje even zichzelf niet meer is. In zijn wereld is niks veranderd. De helse vliegreis in de crate is hij allang vergeten. Je besluit het beestje te trakteren op een lange wandeling door de buurt. Al lopend realiseer je dat het zo stil is in de buurt. Geen kip op straat. Misschien niet gek want wandelpaden ontbreken waardoor je af en toe opzij moet springen voor een auto die de bocht om komt suizen.

Thuis zet je koffie, geeft de hond een lekker kluifje en denkt: “dit hoort erbij en gaat weer over.” Tot je een jaar later verder bent en het nog steeds niet over is. Je sleept je door de dagen, weken. Dit gaat niet goed en dan komt het moment dat je het je lief moet vertellen, die juist enorm enthousiast is over zijn uitdagingen in die nieuwe baan. Je vertelt hem dat je niet weet waarom je je oude huis zo verschrikkelijk mist. En dat je alles hebt geprobeerd om een sociaal op te bouwen; naar de gym, de bibliotheek om te zien of er boekclubjes zijn en af en toe help je mee op school.

Wat je niet vertelt is dat het vaak lijkt alsof de mensen waar je gisteren nog koffie mee dronk, je morgen al vergeten zijn. Of erger: je een stom mens vinden. 

Ervaring is geen garantie

Na het verlies van een geliefde, is verhuizen goed voor een -jawel- een tweede plek in de lijst van factoren die hoge stress (*) veroorzaken. Verhuizen vergt veel planning en organisatie met zich mee, en ongemerkt veel meer spanning dan je zelf zou denken. Een verhuizing naar een ander land brengt nog eens vele extra onzekerheden met zich mee. En dat je meermaals verhuisd bent, wil niet zeggen dat de stress afneemt. 

Bovenstaande herkent Sophie helemaal. De euforie en gezonde spanning van de eerste maanden sloegen al gauw om in eenzame gevoelens en een diepe weerstand om weer alles opnieuw te moeten ontdekken. Van de wekelijkse boodschappen tot het regelen van een nieuwe huisarts. Sophie had dit nooit eerder in deze mate meegemaakt. Toen haar oudste kind haar na een aantal maanden vertelde doodongelukkig te zijn, vergat ze haar eigen verdriet en zette ze alles op alles om zijn leven weer op orde te krijgen. Met succes. Echter, een half jaar later ging het met Sophie zelf mis. 

Foto: Psycholoog op Afstand

Serieuze signalen

De zomervakantie was in volle gang en het eerste fijne bezoek uit Nederland net weg. Sophie haalde de bedden af en voor de wasmachine, met de lakens nog in de armen, knapte er ineens iets. Ze herinnert zich letterlijk een soort van kortsluiting in haar hoofd te hebben gevoeld en vervolgens begon ze ongecontroleerd te trillen. Ze kon niet meer op haar benen staan en praten ging moeizaam. De rit in de ambulance kan ze zich nauwelijks herinneren maar wel het gesprek uren later met een therapeute. Het leek erop dat Sophie een paniek-aanval had gehad.

De therapeute vertelt haar dat opgebouwde stress zich zo fysiek kan ontwikkelen en ze echt een weg moet proberen te vinden de signalen vroegtijdig te herkennen. Signalen? Ja. Terugkijkend op de afgelopen twee jaar, ziet Sophie nu wel in dat ze de signalen die haar eigen lichaam steeds gaf, ‘uitstelde’. Als in,”daar heb ik nu even geen tijd voor en doe ik later wel.” Na haar bezoek bij de huisarts waarin ze alles vertelt, voelt ze zich opgelucht. Op aanraden van haar arts, maakt ze snel de afspraak bij een psycholoog.

Na een aantal gesprekken merkt ze dat ze haar gedachten niet voldoende kan vertalen. Het voelt alsof de gesprekken meer over ditjes en datjes gaan en ze niet tot de kern kan komen. Voor het eerst in al die jaren realiseert ze zich dat ze tegen de taal- en cultuurbarrière oploopt. En wil ze wel medicatie tegen haar somberheid? 

Hulp online

Als ze een paar weken later weer een toeval krijgt, valt ze in een gat. Schaamte. Onzekerheid of ze haar lichaam kan vertrouwen. Machteloosheid. Precies in die tijd, stuurt een vriendin haar een Whatsappje met een link naar een website. Of ze er weleens aan gedacht heeft om online counseling te doen met een … Nederlandstalige psycholoog? Sophie bekijkt de website en scrollt langs de gezichten van het team. 

Dan ziet ze een psycholoog die weliswaar duizenden kilometers verderop, maar wel in hetzelfde land als Sophie woont. Direct voelt het goed en stuurt ze een bericht voor meer informatie. Wat voelt dit fijn! Dezelfde taal spreken en een therapeut die ook nog eens haar leefsituatie kan inschatten omdat deze in hetzelfde land woont,… En waar ze misschien nog twijfels had bij online counseling, leek het haar zo vreemd niet meer. Uiteindelijk is het dankzij FaceTime en Whatsapp dat ze familie en vrienden in Nederland haar eigen huiskamer binnentrekt. 

Inmiddels heeft Sophie voldoende handvatten gekregen en geleerd signalen niet (te lang) te ontkennen. Met haar therapeut heeft ze nu iedere 2 maanden contact. Als soort van onderhoud, inchecken hoe het gaat omdat ze zich daar prettig bij voelt. 

Psycholoog op afstand

Psycholoog op Afstand is sinds 2015 gespecialiseerd in de ondersteuning van Nederlanders in het buitenland door middel van online therapie, coaching en relatietherapie. De gesprekken vinden plaats via (beveiligd) beeldbellen, chat of mail. Het unieke van Psycholoog op Afstand is dat het team van 20 psychologen, allen Nederlanders, verspreid over de wereld zitten: van San Francisco, Parijs tot Sydney. Hierdoor kennen zij de uitdagingen die gepaard gaan met het wonen in het buitenland uit eigen hand en vormen mogelijke obstakels als ‘verschillende tijdzones’ geen probleem. 

Oprichter en Gz-psycholoog Niek Rosens merkte tijdens zijn internationale werkzaamheden dat er onder Nederlanders in het buitenland (zoals expats of emigranten) een behoefte is aan kwalitatieve psychologische hulpverlening in eigen taal. “Je praat toch liever in je moedertaal over lastige gedachten of gevoelens”, aldus Niek. Met Psycholoog op Afstand richt Niek zich op deze behoefte: alle psychologen beschikken over kwalificaties en hebben eigenhandig de uitdagingen ervaren van het wonen in het buitenland. Ook is er geen wachtrij en worden de cliënten direct gekoppeld aan een (Nederlandse) psycholoog in hun eigen tijdszone.

Je kan nu starten met een gratis kennismakingsgesprek. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Psycholoog op Afstand.

(*) andere factoren die verhoogde stress geven zijn -in volgorde van ernst- echtscheiding, financiële zorgen, traumatische ervaring, zorg voor een dierbare, trouwen, lijden aan een zware ziekte, verlies van baan.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.