Een hockeystick voor Alicia

Gastschrijfster

Afgelopen februari schreef Machteld het aangrijpende verhaal over haar wereldmeid, dochter en gamechanger Alicia Franken. Vooruitlopend op de maand september waarin wereldwijd aandacht gevraagd zal worden voor kinderkanker, brengt Machteld in dit artikel Alicia’s diepe wens onder de aandacht. Alicia wilde graag impact maken op het leven van lotgenoten in ontwikkelingslanden. Ter ere van Alicia is nu een benefietactie gestart om kinderen met kinderkanker in ontwikkelingslanden lichtpuntjes te geven via sport, spel en beweging.

Help jij mee om haar wens te verwezenlijken?

Kinderkanker

Wereldwijd treft kanker jaarlijks meer dan 400.000 kinderen. Ruim 80% van hen leeft in arme landen waar hun kans op genezing soms minder dan 10% is. In vergelijk, in Nederland is dit aantal 75%. Hoewel verbeterende (basis)gezondheidszorg in ontwikkelingslanden tot minder kindersterfte leidt ( bijvoorbeeld door infecties en ondervoeding), neemt kanker er als doodsoorzaak juist toe. De geweldige zorg die we in Nederland kunnen krijgen, is elders geen vanzelfsprekendheid.

Kinder Kanker
Foto: Machteld Ooijens

Nooit meer hockey spelen

Alicia was veertien toen in mei 2019 bleek dat ze ongeneeslijk ziek was. Een fanatieke, vrolijke hockeyster die plotseling te horen kreeg dat ze nooit meer kon trainen of een wedstrijd spelen. Een ogenschijnlijk onschuldige sportblessure bleek een agressieve vorm van botkanker te zijn. Een monster dat niet alleen in haar knie actief was maar in heel haar jonge lichaam.

Hockey was van jongs af aan Alicia’s grote passie. Lekker hard rennen, knallen met je stick en scoren. Lol maken met je teamgenoten en er samen voor gaan, dat was waar Alicia van genoot. Het nieuws dat ze niet meer kon hockey spelen en nooit meer over het veld zou rennen, maakte haar vooral ontzettend verdrietig. Dat dit bericht ook een afscheid van het leven betekende, was totaal niet te bevatten. Noch voor haar, noch voor ons.

Beweging als welkome afleiding

Alicia werd behandeld in het Prinses Máxima Centrum (PMC), hét ziekenhuis in Europa voor kinderoncologie. Een uniek centrum waar je hoopt nóóit van je leven terecht te komen maar waar je als je wél in die rollercoaster wordt geworpen, uitstekende zorg, aandacht en mogelijkheden krijgt. Precies waar je als kind en gezin zoveel behoefte aan hebt.

Overal in het centrum vind je faciliteiten die uitnodigen om te bewegen. Je kunt fietsen, skelteren en tafelvoetbal, tafeltennis of airhockey spelen. Het PMC stimuleert kinderen om in beweging te komen en te blijven. Elke werkdag zijn er activiteiten voor verschillende leeftijden in de sportzaal. Voor de kinderen die niet van hun kamer af kunnen (of mogen), is een speciaal sportpakket waarmee ze in hun kamer kunnen bewegen. Ook worden regelmatig evenementen en sportactiviteiten georganiseerd om ouders te motiveren te bewegen.

Vanwege de behandelingen, de bijwerkingen en de ziekenhuisbezoeken is regelmatig bewegen en/of meedoen aan sport lastig in te plannen. Het is echter heel belangrijk dat een ziek kind in beweging blijft, ook al vraagt dat soms om aanpassing en vindingrijkheid. De kinderfysiotherapeuten en pedagogisch medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. Ondanks haar ziekte genoot Alicia van de sportieve bezigheden en afleiding die zij in het Máxima aangeboden kreeg.

Kinder kanker
Foto: World Child Cancer-NL, partner van het Prinses Maxima Centrum

Het Outreach programma

Als gezin hebben we het grote voorrecht gehad veel te kunnen reizen. Dat kinderen niet overal op de wereld dezelfde kansen krijgen, was Alicia al jong duidelijk. Ze vond het dan ook onvoorstelbaar en vreselijk oneerlijk dat zieke kinderen elders soms met meerdere kinderen in één ziekenhuisbed moeten liggen. Of dat er voor deze kinderen géén sport, fysiotherapie of andere afleiding is om wat plezier te maken of te revalideren na de heftige behandelingen. Alicia wilde daar echt wat aan doen.

Ze hoorde over het Outreach programma van de Stichting World Child Cancer Nederland. De Stichting stimuleert en financiert onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van kinderkanker. Tevens organiseert het zuster-programma’s tussen Westerse partners en vier partnerziekenhuizen in Kenia, Indonesië, Kosovo en Malawi.

Via het programma coördineert men de inzet van deskundigen die lesgeven aan zorgprofessionals uit ontwikkelingslanden. Behalve lesgeven, adviseren deze deskundigen ook over de behandeling van individuele patiënten en doen ze met lokale collega’s onderzoek. Tenslotte werken ze mee aan de ontwikkeling van protocollen en richtlijnen om de genezingskans aldaar te verhogen.

Wereldwijd onderzoek is belangrijk

Het Outreach programma bevordert ook de samenwerking naar meer internationaal onderzoek én voorlichtingsprogramma’s voor een betere overlevingskans voor kinderen met kanker. Van dit onderzoek, profiteren ook kinderen met kanker in Nederland. Zo kan de zeldzame vorm van botkanker die Alicia trof, door het hebben van wereldwijd beschikbaar onderzoeksmateriaal, beter worden onderzocht.

Men hecht veel waarde aan therapeutische sport en beweging. Sport maakt je blij, gezonder en het verbindt. Beweging, afleiding en positieve energie zijn super belangrijk voor kinderen met kanker. Alicia realiseerde zich dit maar al te goed. De partnerziekenhuizen in de ontwikkelingslanden beschikken vooralsnog níet of nauwelijks over faciliteiten om sport, beweging en revalidatie voldoende te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het leren leven met een amputatie.

Kinder kanker
Foto: World Child Cancer-NL, partner van het Prinses Maxima Centrum

Sport, beweging en revalidatie voor lotgenootjes in Kenia

Na haar behandelingen, wilde Alicia iets doen voor haar lotgenootjes in Kenia. In overleg met haar middelbare school, vroeg ze klasgenoten om met een sponsorloop geld op te halen voor het Outreach programma. Eind januari 2020 was ze hier zelf nog bij om de renners aan te moedigen. Dit werd haar laatste ochtend op school. Zes dagen later overleed Alicia en startte haar avontuur tussen de sterren en regenbogen.

Alicia gaf met haar initiatief de aftrap want na haar overlijden hebben wij samen met haar broer, hockeyclub en tal van supporters de actie voortgezet. Het doel is om voldoende financiering te verzamelen voor het ziekenhuis in Kenia. In dit ziekenhuis zullen verschillende mogelijkheden komen waaronder uiteraard het aanbod van sport en spel aan de patiënten maar ook betere kansen tot herstel.

In een nieuw te bouwen kinder-oncologisch ziekenhuis zullen ruimtes komen waar aandacht is voor therapeutisch bewegen, sport, spelletjes en fysiotherapie. Met de ondersteuning van deskundigen van het PMC, maakt het lokale ziekenhuis een passend plan dat maximaal aansluit bij de culturele context.

Het netwerk rondom Alicia maximaal in actie!

Ondanks alle corona-beperkingen, is het fantastisch om te zien hoe familie, vrienden en vriendinnen, haar school, de hockeyclub, kennissen, collega’s en bedrijven in de afgelopen maanden op tal van manieren in actie kwamen en nog altijd zijn.

Tientallen meiden van haar hockeyclub dansten als aftrap van de actie een prachtige Jerusalema samen met kinderen en personeel uit het ziekenhuis in Kenia. Deze hockeymeiden wisten al dansend geweldige donaties op te halen!

Jerusalema van de hockeysters uit Houten samen met de kinderen en het personeel van het ziekenhuis in Kenia

Inmiddels zijn er ook andere indrukwekkende acties volbracht. Zo zijn er sieraden gemaakt en verkocht voor het goede doel en is de opbrengst van de verkoop van een boek gedoneerd. Leerlingen van de middelbare school van Alicia kwamen nogmaals in actie en klanten van de plaatselijke AH konden hun statiegeld-bonnen doneren voor het goede doel. De jongens van jaarclub Prestige, waar Alicia’s broer lid van is, liepen een dag door Eindhoven om bij studenten,- en verenigingshuizen en op straat aandacht te vragen voor de zieke kinderen in Kenia.

Verder tekenden Alicia’s schoolvriendinnen liefdevolle wenskaarten om anderen blij te maken met positiviteit en creativiteit. De levensles die zij van hun vriendin Alicia hadden meegekregen. Deze mooie setjes wenskaarten zijn nog steeds te koop..

En last but not least, heeft het hockeymerk Osaka een limited special edition hockeystick ontworpen ter ere van Alicia. In samenwerking met Jumbo Hockey zal de verkoopopbrengst van de hockeystick VOLLEDIG naar de actie gaan! Al hockey spelend impact maken en bijdragen aan een beter leven voor kinderen met kanker, wie wil dat nou niet? Het is voor ons als gezin heel speciaal dat Alicia middels deze stick actief zal blijven op het veld. Belangstelling voor deze special edition? Zie voor meer info hier .

Childhood Cancer Awareness Month

September is wereldwijd de Childhood Cancer Awareness Month. Een goed moment om aandacht te vragen voor het belang van sport en spel, ook als je zo ziek bent. Om die reden zal op 11 september namens het gehele netwerk dat zich heeft ingezet op de hockeyclub in Houten, een mooie bijdrage worden overhandigd aan het kinderoncologisch ziekenhuis in Kenia (en bij groot succes mogelijk in Indonesië). Zodat gestart kan worden met de inrichting van een ruimte voor sport,- en spelactiviteiten, inclusief de nodige faciliteiten en materialen.

We knallen dus nog even met zijn allen door voor een mega mooi eindresultaat! Als je hieraan een steentje zou willen bijdragen, dan is dat natuurlijk geweldig! Dat kan bijvoorbeeld met een donatie op de actiesite MaximaalinActie.nl. Mocht je hockey spelen? Dan is de aanschaf van de mooie “stick met impact” een geweldige optie. En dit artikel delen via Social media is ook super fijn! Want samen kunnen we écht impact maken. Hoe meer dappere kinderen met kanker in ontwikkelingslanden we met Alicia’s actie sportieve lichtpuntjes kunnen geven en ondersteunen in hun herstel, hoe mooier! Doe je mee?

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.