Overal of nergens thuis

Veel Wereldwijven benutten de zomermaanden om naar Nederland te gaan. Zo ook Ing uit Florida. Nu, na dik twee maanden vakantie in Nederland is zij weer thuis in Florida. Thuis, wat betekent dat woord eigenlijk voor Ing?

Voordat wij een eigen huis in Nederland hadden, was vakantie in Nederland nooit ontspannen. We gingen maximaal drie weken, logeerden hier en daar of huurden een bungalow ergens op een vakantiepark. Na die paar weken waren we altijd weer super blij terug te zijn in ons huis in het buitenland.

Blij met ons huis in Nederland

Als we tegenwoordig naar Nederland reizen dan verblijven we in ons eigen huis, echt een wereld van verschil. We zakken onderuit op onze eigen bank en duiken ’s avonds ons eigen bed. Het hebben van een eigen plek in Nederland vind ik om meerdere redenen van onschatbare waarde. 

Eindelijk hebben we een stek waar we tijdens een vakantie tot rust kunnen komen. De afgelopen tijd heb ik wel eens gedacht dat ik er best wel weer aan zou kunnen wennen om in Nederland te wonen. Het voelt zo vertrouwd en na vijftien jaar in het buitenland kan ik meer en meer van en in ons vaderland waarderen. 

Grenzeloos fantaseren

Maar is dat wel zo? Als een terugkeer naar Nederland er überhaupt niet in zit dan is het wel heel gemakkelijk te denken dat het fijn zou zijn om terug te gaan. Je kunt het op die manier met gemak romantiseren maar wel met alle gevaren van dien.

Thuis was voor mij altijd de plek waar onze spullen stonden, waar ook ter wereld. Nu hebben we op twee plaatsen een huis met eigen spulletjes. Betekent dat dan ook dat ik twee keer een thuis heb? Of werkt dat zo niet en heb ik door onze manier van leven mijn echte gevoel van thuis juist verloren?

Altijd hongerig naar nieuw avontuur

Honkvast ben ik niet. Meestal kon ik de baan van mijn man de schuld geven van onze frequente verhuizingen. Maar eerlijk? Bij mij slaat de onrust toe na een jaar of twee op één plek. Ik kan me zo verheugen op een nieuwe woonplek en dito ervaringen. Ik hou van die stip aan de horizon!

Ben ik concluderend overal een beetje of juist nergens ècht thuis? Ik ben er nog niet uit, de toekomst zal het vast leren. Maar voorlopig kan ik het prima stellen zonder een antwoord op deze vraag. 

Over dit Wereldwijf: Ingeborg Hofman - VS

Hi there, mijn naam is Ing(eborg) Hofman. Momenteel woon ik in de buurt van Miami in Amerika. Mijn man werkt vanuit NYC, onze dochter studeert in Maastricht en onze zoon zal over niet al te lange tijd gaan studeren ergens in Amerika. En ik? Ik probeer tussen alle verhuizingen door, gemiddeld elke twee jaar, een beetje te genieten van en te schrijven over dit (te) gekke land!