Vijf tips voor het vinden van een baan in het buitenland

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 26 augustus 2021Tags: , , , , ,

Ben jij klaar voor een buitenlands avontuur om jouw carrièreambities waar te maken? Solliciteren in het buitenland gaat vaak net anders dan in Nederland. Ook als je vanuit Nederland een baan zoekt in een ander land, krijg je te maken met andere uitdagingen dan wanneer je je al in het buitenland bevindt. 

CVster.nl gaf De Wereldwijven enkele tips die jou kunnen helpen om je droombaan in het buitenland te vinden! We zetten ze even voor je op een rij.

Begin je zoektocht online

Om te beginnen met je zoektocht naar een baan in een ander land, is het handig om enkele vacaturesites te bezoeken. Vooral websites met veel buitenlandse vacatures zijn een goed startpunt voor jouw oriëntatie op nieuwe carrièrekansen in het buitenland.

Weet je al bij wat voor bedrijf of organisatie je zou willen werken? Houd dan goed de websites van die bedrijven in de gaten. Op LinkedIn kun je organisaties ‘volgen’, waarna je alle updates van die organisatie op jouw tijdlijn te zien krijgt. Zo ben je als eerste op de hoogte als ze een vacature delen!

Gebruik je (internationale) netwerk

Als je aan het solliciteren bent, is het altijd verstandig om je netwerk in te schakelen. Wellicht kent iemand uit jouw (internationale) netwerk weer iemand bij een organisatie die goed bij je past. Wie weet wat daaruit voort kan komen!

Het hoeft niet zo te zijn dat je meteen een baan aangeboden krijgt, maar kennismaken met iemand die je meer kan vertellen over wat zijn organisatie doet, kan al erg nuttig zijn. En wanneer je een goede indruk maakt, kan diegene misschien weer iets voor jou betekenen door zijn netwerk aan te spreken over jou.

Zo laat je een goede eerste indruk achter

Wanneer je solliciteert voor een functie in een ander land, dan zul je geen face-to-face contact hebben met recruiters of HR-medewerkers. Dit is waarschijnlijk het grootste verschil met ter plaatse solliciteren. Je kunt je eerste indruk niet op dezelfde manier maken als wanneer je tegenover iemand zit. 

Dat betekent niet dat je helemaal geen eerste indruk achter kunt laten. De eerste indruk krijgt het bedrijf van jou op een andere manier, bijvoorbeeld via social media, een telefoongesprek of via videobellen. Wanneer je videobelt, is het belangrijk om te letten op de achtergrond. Een nette achtergrond voor een zakelijk videogesprek is bijvoorbeeld een boekenkast. 

Op social media kunnen recruiters alvast een beeld van jou krijgen. Zorg er dus voor dat jouw LinkedIn-profiel een goede weergave biedt van jouw werkervaring en hoe je bent als werknemer. Daarnaast kan een geschikte profielfoto het verschil maken. Kies voor een representatieve foto die jouw karakter tegelijkertijd overbrengt. Ben je erg spontaan en een echte gangmaker op kantoor, ga dan bijvoorbeeld niet voor een al te zakelijke foto.  

Leer de (werk)cultuur kennen

Om als meest geschikte kandidaat uit de bus te komen, moet je goed passen bij de organisatie waar je solliciteert. Dit breng je tijdens een sollicitatie over door te laten zien dat je de (werk)cultuur goed kent. 

In het ene land is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een lange middagpauze te houden en is vooral een relaxte werkcultuur heel gewoon, terwijl in een ander land extra hard werken en lange dagen juist gebruikelijk zijn.

Probeer je vooraf dus goed in te lezen. Je internationale netwerk kan je waarschijnlijk goed helpen bij het toelichten van de werkcultuur in het land waar je zou willen werken. 

Maak een anderstalig cv

Ook in het buitenland willen bedrijven graag wat informatie over jou op een rijtje zien, zodat ze dit kunnen vergelijken met andere kandidaten. Het is daarom belangrijk dat je je cv aanpast naar de taal die wordt gevraagd, bijvoorbeeld met behulp van cv voorbeelden

Een Engelstalig cv is niet altijd toereikend. In een Spaanstalig land, waarbij ook wordt gevraagd om beheersing van de Spaanse taal, doe je er verstandig aan om je cv en sollicitatiebrief Spaanstalig in te dienen. Op die manier laat je meteen zien dat je de taal meester bent.

Aan de slag!

Hopelijk helpen deze tips jou bij het vinden van je droombaan in het buitenland. Veel succes bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan en natuurlijk een groot avontuur!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.