Salsa als universele taal die iedereen kan leren

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 30 augustus 2021Tags: , ,

Op dit moment lijkt de hele wereld even stil te staan, reizen is onmogelijk en alles wat fysiek contact nodig heeft, verboden. Salsa danseres Anne Elise laat ons zien dat er eigenlijk nog best veel mogelijk is.’Salsa dansen is gelukkig, naar de omstandigheden, nog hartstikke levend en kun je letterlijk overal beoefenen, waardoor je overal ter wereld makkelijk vrienden kunt maken.

Anne Elise Wouters is professioneel salsa danseres en reist de hele wereld over. Ze treedt op, geeft les, danst op feestjes en neemt lessen bij de grootste salsa artiesten.

Salsa dansen
Foto’s: Anne Elise Wouters

Verbinding

‘Wat ik zo mooi vind aan salsa dansen is hoe het een verbinding legt tussen mensen. Salsa is een hele sociale dans vergeleken met andere dansstijlen, je danst echt met een partner en bouwt daardoor een connectie op.

‘Ik heb vaker in mijn eentje internationaal gereisd en heb me nooit alleen gevoeld dankzij salsa.’

Ik zoek op Google waar het dichtstbijzijnde salsa feestje is, ga er alleen naartoe en maak meteen nieuwe connecties en vrienden, hoe cool is dat?’

‘De salsa wereld is ook best klein, hierdoor ken je al snel mensen overal ter wereld. Toen ik naar Dubai ging, kende ik gelijk al drie mensen via via in mijn netwerk die daar woonden. Met hen kon ik afspreken en de stad ontdekken. Ook kwam ik daar op een feestje een vriendin tegen uit Londen, waarvan ik niet eens wist dat ze ook in Dubai was.’

Te oud om te dansen?

Nooit met salsa volgens Anne Elise. ‘Dankzij het open karakter van salsa dansen is het voor iedereen weggelegd. Ik ken mensen in de 40, 50, zelfs 60 die toen pas zijn begonnen, elk weekend op de salsa feestjes te vinden zijn en helemaal losgaan.’

Anne Elise vervolgt: ‘ik vind het erg mooi hoe je dankzij salsa ook ontzettend veel verschillende soorten mensen ontmoet. In je eigen vriendenkring of baan omring je je toch redelijk snel met een bepaalde soort groep mensen. In salsa komen allemaal verschillende doelgroepen bijeen, van alle afkomsten, leeftijden, beroepen en persoonlijkheden, waar ik anders nooit mee in contact zou zijn gekomen.’

Youtube: https://youtu.be/bSCaeKWeiVo

Omdat Anne Elise voor haar beroep veel reist, weet ze ook de leukste plekken waar je kunt salsa dansen. En dat zijn niet altijd de meest voor de hand liggende! Voor de Wereldwijven deelt ze haar favoriete dansplekken in de wereld:

New York

Volgens Anne Elise is dit het absolute walhalla voor salsa dansen. Ze legt ons uit dat er binnenin salsa ook verschillende stijlen zijn, namelijk On1 en On2, beide met een verschillende timing. De laatste is ontstaan in New York. Ze vult aan, ‘sowieso is New York echt een hoogstaande stad als het om dansen gaat.’

‘In New York, heb je iedere dag en elk uur van de dag wel honderden verschillende danslessen die je kunt volgen. Mogelijk in elke stijl, van beginners tot gevorderden.’

‘Als student aan de Universiteit van Amsterdam koos ik daarom zonder twijfel New York voor mijn uitwisselingsprogramma. Ik zou er eigenlijk maar vijf maanden blijven, maar heb het weten te verlengen tot bijna vier jaar. Hier heb ik mee kunnen trainen met Yamuleé Dance Company, één van de beste salsa dansgroepen van de wereld, en me kunnen ontwikkelen tot een professionele salsa danseres. Maar, naast Yamuleé zijn er nog zo veel andere geweldige salsa dansgroepen, docenten én feestjes in New York. Het is de absolute must be stad voor salsa dansers.’

Salsa dansen

Curacao

Vanuit Amerika kun je volgens Anne Elise gemakkelijk naar Curacao reizen. ‘Ik was nog nooit eerder in het Caraïbisch gebied geweest. Het is vanuit Nederland toch best ver en relatief duur vergeleken met andere vakantie locaties. Curacao is echter maar 4 uurtjes vliegen vanaf New York, dus een weekendje kan makkelijk!’

Anne Elise, ‘tijdens mijn verblijf hier was er toevallig ook een salsa festival aan de gang, het Latin Lounge Deluxe. Salsa festivals zijn events over de hele wereld. Iedere grotere stad of land heeft er wel één. Hier kun je dan het hele weekend overdag workshops volgen en ’s avonds feestjes pakken. Kortom, 24/7 dansen! Dankzij dit event op Curacao belandde ik in een warm bad en ontmoette ik direct allemaal mensen waarmee ik afsprak. Samen genieten van het eiland, echt een magische ervaring.’

Salsa dansen

Dubai

‘Eén van mijn favoriete solo reizen was naar Dubai, in januari 2021. Door corona waren veel gebieden onbereisbaar, echter Dubai was compleet open. Dankzij mijn salsa netwerk, kende ik iemand van vroeger die daar nu twee jaar woonde en mij meteen de eerste dag meevroeg op een boottochtje door Dubai. Het was echt een fantastische manier voor een eerste kennismaking met de stad. En wauw, ik keek mijn ogen uit!’

Ze vertelt verder, ‘overal waar je keek zag je wel weer nieuwe, originele en supermoderne architectuur, in combinatie met de Arabische cultuur. Echt schitterend. Samen gingen we naar verschillende feestjes, waar ik weer nieuwe mensen ontmoette die me weer andere delen van de stad lieten zien.’

‘In die twee weken heb ik me nooit verveeld en ook nooit alleen gevoeld. Dubai is zeker weten één van mijn favoriete reizen ever!’

Nederland

Blijf je voorlopig gewoon lekker in Nederland? Geen probleem, ook hier is genoeg te doen qua salsa! Volgens Anne Elise is er in elke stad, groot en klein, minstens één dansschool te vinden. Begin gewoon met een uurtje les per week, zo is Anne Elise ook begonnen. In Amsterdam is ieder jaar het International Salsa Festival waar je niet alleen van internationale artiesten kunt leren, maar ook nieuwe mensen kunt ontmoeten om mee te dansen.

Salsa dansen

Wil je Anne Elise volgen? Bezoek haar website AnneElise.nl en volg haar op Instagram of Facebook. Ook heeft ze een eigen community opgestart genaamd Traveling Dancer, waar ze meer over haar reis en salsa avonturen vertelt en jouw inspireert hetzelfde te doen.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.