Thema September: Planet Earth

Verwoestende branden in (Zuid) Europa, Turkije en de Verenigde Staten. Om over de enorme branden in Siberië niet te zwijgen. Sterker, die branden bereikten de onderste regionen van de Noordpool. Ook de beelden van de heftige overstromingen en aardverschuivingen door heel Europa staan nog vers op ons netvlies. En zagen we extreme koude en hittegolven op plekken waar we dit normaal gesproken niet verwachten. 

Komen natuurrampen echt in een stroomversnelling? En verspreiden ze zich steeds vaker naar ‘nieuwe’ streken? 

Somber scenario?

Klimaatverandering. Het woord heeft inmiddels een heel negatieve klank en ook wij worden er spontaan somber van. Ja, het is van alle tijden en jazeker, meer dan ooit zullen we er samen de schouders onder moeten zetten. Onszelf de vraag stellen: hoe willen we de wereld voor onze kinderen achterlaten? 

Makkelijker gezegd dan gedaan. De problemen van de één zijn namelijk niet de problemen van de ander. Toch zullen we ergens hand in eigen boezem moeten steken en moeten we daar noch voor wegkijken, noch treurig van worden. Want, in doem scenario’s willen de Wereldwijven niet denken, laat staan mee leven. 

Leren van elkaar

Er gebeurt ook heel veel moois op het gebied van duurzaamheid. In Nederland, maar ook op plekken waar je dat misschien niet verwacht. Planet Earth is van ons allemaal en daarom willen we je deze maand een kijkje geven hoe problemen bij wereldwijven in Afrika, Azië, Oceanië, Europa, Zuid-, en Noord Amerika aangepakt worden. 

Hoe mooi is het als we meer aan sustainable kruisbestuivingen kunnen doen?

Vaker kijken hoe onze buren omgaan met problemen gerelateerd aan klimaatverandering. Welke initiatieven nemen zij, van centraal tot lokaal niveau, die impact hebben? Kortom, in plaats van een ellendig doem scenario, gaan wij voor inspirerende doen scenario’s.

Iedere druppel is er één

Dus stellen we onszelf vragen als: hoe milieubewust zijn we eigenlijk zelf ten opzichte van de ander? En wat zijn de meest prangende kwesties waar wij in ons land mee te maken hebben? Welke initiatieven hebben we ondertussen zelf genomen en waar zetten we ons voor in? Want, van elkaar valt nog altijd het meest te leren! 

Samen die schouders eronder en denken vanuit de gedachte dat alle kleine beetjes helpen. Echt, iedere druppel is er één. Ook op een gloeiende plaat. Bovendien, van doen krijg je veel meer energie en optimisme en kunnen ideeën groeien. We geloven dat het uitlichten van al die kleine mooie stapjes tezamen de stappen in de juiste richting zijn. 

Graag delen we deze hele maand dan ook die succes verhalen.

Maak impact met jou verhaal!

Behalve onze eigen verhalen horen we ook graag jullie verhalen. Wat doe jij om de wereld een beetje leefbaarder te maken? Laat het ons weten en stuur jou verhaal! We belonen het meest inspirerende verhaal met publicatie op de website. Want, verandering begint met … Storytelling.

Wensen we je een mooie Septembermaand boordevol inspiratie,

De Wereldwijven

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.