Kiezen  tussen  je droombaan  en de liefde?

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 18 september 2021Tags: , , , ,

Tijdens mijn vakantiewerk als animatrice op een camping in Frankrijk ontdekte ik hoe graag ik met kinderen wilde werken. Ik studeerde op dat moment nog Economics aan de Universiteit van Maastricht, wat natuurlijk iets heel anders is. Ik besloot hiermee te stoppen en startte een half jaar later de pabo aan de Fontys Hogeschool in Sittard.

In de zomer  ging ik terug naar Frankrijk om  weer op een camping  te werken. De naam ‘juf Sanne’ beviel me erg goed en ik droomde al snel van een eigen klas. Ik kon niet wachten om te beginnen met werken.

Taalonderwijs-Meester Max
Foto’s: gastschrijver Sanne

Franse liefde

Maar wat doe je als je leven anders loopt dan je eigenlijk had verwacht? Wat als je moeder tegen je zegt dat je niet verliefd moet worden op een Fransman en dit tijdens de derde zomer dan toch wel gebeurt? Natuurlijk ga je er dan voor de volle honderd procent voor!  Ik was echter nog niet klaar met de pabo en moest nog drie jaar studeren. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om mijn studie versneld te doen en heb de laatste twee jaar keihard gewerkt om uiteindelijk Cum Laude af te studeren. Wat was ik trots op mezelf!

‘Maar ja.. Wat als je moet kiezen tussen samenwonen in Frankrijk of werken als juf in Nederland? Zou die eigen klas waar ik zo van droomde eigenlijk wel komen?’

In de twee jaar die ik nog moest studeren, ging ik zo vaak mogelijk naar Parijs om mijn man (toen nog vriend) te bezoeken. Iedere keer weer hingen we samen de toerist uit en genoten van alles wat Parijs te bieden had. In het begin volgde mijn man zelf ook nog een opleiding, maar uiteindelijk kreeg hij een baan in een buitenstad van Parijs.

Tweetaligheid? Een uitdaging!

Uiteindelijk ben ik twee dagen na mijn afstuderen voor de liefde  naar Frankrijk verhuisd en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik begon als juf op een NTC-school net buiten Parijs voor een dag in de week en kon zo doorgaan met mijn passie: lesgeven. In die tijd zijn ook onze dochters geboren en  ervoer  ik  zelf hoe het is om kinderen tweetalig op te voeden.  Dat dit soms een echte uitdaging is, weet ik nu uit eerste hand. Ze zijn bijvoorbeeld allebei relatief laat begonnen met praten. In het begin werden het Frans en het Nederlands nog wel eens door elkaar gehaald.

Als juf Nederlands weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om continu Nederlands te praten en hier heel consequent in te zijn. Dat mijn man er regelmatig helemaal niets van begrijpt, is helaas zijn probleem. Ik vertaal de belangrijkste dingen voor hem en hij begint het inmiddels ook wel een beetje te begrijpen.

‘Uit ervaring weet ik dus dat het volhouden van die tweetaligheid thuis best veel moeite kost. Ik ken ook genoeg gezinnen die afhaken en thuis één gezamenlijke taal gaan spreken.’

Logisch dat het niveau Nederlands van kinderen dan wegzakt. Iets wat ik absoluut wil voorkomen voor onze kinderen. Het is hard werken, maar ze zijn nu allebei tweetalig en daar ben ik erg trots op.   

Taalonderwijs-Meester Max

Nieuwe start

Na zes jaar verhuisden we  voor het werk van mijn man  naar  de stad Orange in Zuid-Frankrijk. Het was een leuk detail dat wij als Nederlands-Frans gezin uiteindelijk in een voormalig vorstendom van Nederland terechtkwamen. Helaas  zat het lesgeven op een NTC-school er  niet meer in.

Ik begon het lesgeven echter erg te missen. Ik vroeg me soms af hoe het zou zijn als ik in Nederland voor de klas zou staan.  Oud-studiegenoten vertelden over hun eigen klas en ik kreeg hier af en toe een knoop van in mijn maag. Spijt dat ik voor de liefde heb gekozen? Nooit! Maar toch hield ik het gevoel dat ik qua werk nog niet bereikt had wat ik zou willen. 

‘Moest ik me dan toch laten omscholen en op een Franse school gaan werken? Was dit mijn enige optie om toch als juf te kunnen werken? Kon ik dan echt niks meer met de Nederlandse taal doen?’  

Dit heeft lang in mijn hoofd gespookt en ik voelde me er soms ook echt rot door. Gelukkig was het antwoord nee!  

Online juf Nederlands 

Ik  ging online op zoek naar mogelijkheden  om het lesgeven en het Nederlands te combineren. Toen kwam ik bij Meester Max terecht, een online taalschool waar flexibiliteit en maatwerk hoog in het vaandel staan. Al snel  kon ik beginnen  met het geven van online Nederlandse lessen. In de loop der jaren kwamen er steeds meer leerlingen bij.

‘Inmiddels maak ik iedere week een  digitale  wereldreis en dat is fantastisch! Wekelijks ‘reis’ ik van Frankrijk via Libanon naar Noorwegen, Singapore, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Saoedi-Arabië . En de afgelopen jaren zaten daar nog veel andere landen tussen.’

Juist doordat ik met leerlingen in zoveel verschillende landen werk (met vaak een andere tijdzone of schooltijd), kan ik lesgeven terwijl mijn kinderen op school zijn wat ideaal is.

Ik heb heel veel plezier in mijn werk. Ieder kind is anders en op deze manier heb ik de mogelijkheid en de middelen om ervoor te zorgen dat de online Nederlandse les voor iedereen een feestje wordt.  Het is echt lesgeven op maat. Daarnaast heb ik genoeg tijd om er voor mijn kinderen te zijn  en om samen zoveel mogelijk met Nederlands bezig te zijn.    

Ik kan nu zeggen dat ik geniet van mijn werk en trots ben op mijn baan. Het gevoel dat ik ruim twee jaar geleden had waardoor ik me zo onzeker voelde, alsof er iets ontbrak, is helemaal weg. Mijn ouders hebben mij altijd gezegd: ‘waar een wil is, is een weg’. Ik kan nu uit eigen ervaring zeggen dat, als je iets echt graag wilt, alles op zijn plaats valt.  

Nieuwsgierig?

Meer weten over online Nederlandse lessen van Meester Max? Er is een groot aanbod voor zowel privé- als groepslessen op verschillende niveaus. Bij Meester Max wordt er lesgegeven aan kleuters, leerlingen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs alsook aan volwassenen. Vraag een gratis proefles aan via de website. Tot 22 september is er een speciale verjaardagskorting van 10% op alle strippenkaarten. 

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.