Schokken en beven in Melbourne

door gepubliceerd op 23 september 2021Tags: , , , , ,

Gisteren op 22 september werd Melbourne rond negen uur opgeschikt door een aardbeving van 5.8 op de Schaal van Richter. De aardbeving was in de buurt van Mansfield, maar velen in de staat Victoria zijn opgeschikt. Vooral de mensen die zich binnen bevonden, voelden het.

De muren trilden en het gegrom van de aarde voor de mensen die dichter bij het epicentrum wonen, werd als een geluid ervaren dat nooit eerder gehoord was.

Lastig uit de drukken gevoel

De meeste mensen om mij heen voelen zich compleet shaken up. Of het nu de stress, of werkelijk de tremor van de aardbeving is, die dit vreemde lichamelijke gevoel veroorzaakt, kunnen niet veel mensen zeggen. Facebook vriendin Maaike reageert op mijn bericht: “Is het raar dat ik nu een borrel nodig heb?”

We kunnen het even niet van ons afschudden. De reacties stromen binnen! Astrid dacht aanvankelijk dat haar dochter iets aan het verschuiven was. Het was de tweede keer dat ze het meemaakte, maar eenmaal buiten was de beving nauwelijks voelbaar. Annemarie laat weten het doodeng te hebben gevonden en Paul schrijft dat het de “sterkste aardbeving ooit gevoeld in Melbourne” is.

Liz vond het geluid het ergste, maar ook het schudden van het huis en de ramen. “Ik dacht dat het ging ontploffen”, schrijft ze.  Bij Stephen bracht het herinneringen terug van de aardbeving in Limburg 1992.

Een voorbereid mens…

Toevallig had ik net een dag eerder een e-mail ontvangen van het Rode Kruis om met mijn community te delen. Het was informatie om voorbereid te zijn op rampen zoals wild fires en wateroverlast. Toen de aardbeving er was, realiseerde ik mij dat ik eigenlijk niet echt wist wat ik moest doen.

Ik ging naar mijn kinderen en vroeg ze om naar buiten te komen. Zij zeiden dat als het echt erg is, je onder de tafel moet zitten of in de deuropening staan. Dat leren ze op school. Weer realiseer ik me dat ik niet opgegroeid ben in Australië en dat we dit soort onderwijs niet kregen in Nederland.

Dat zou eigenlijk wel moeten, want ook in Nederland komt een aardbeving wel eens voor en onlangs waren er weer verschrikkelijke overstromingen. Wat moet je dan doen?

Natuurramp
Foto’s: Carole Overmaat

Het advies van de SES (State Emergency Service, een overheidsinstantie die informatie verstrekt en rampen bestrijdt) is duidelijk:

Drop to the ground, take cover by getting under a sturdy table or other piece of furniture and hold on until the shaking stops. If there isn’t a table of a desk near you, cover your face and head with your arms and crouch in an inside corner of the building. Stay away from glass, windows, outside doors and walls, and anything that could fall, such as lighting features or furniture. Do not use a doorway except if you know it is a strongly supported bearing doorway and it is close to you. Stay inside till the shaking stops. Do not use elevators.

Goed om te weten, want ja het is wel fijn om te weten wat je in een stressvolle situatie moet doen. Mijn kinderen hadden het antwoord: “Mam niet zo gestresst. We weten wat we moeten doen.”

Over dit Wereldwijf: Carole Overmaat - Australië

Hey, Ik ben Carole Overmaat en woon in Australië. Ik studeerde CMV Vrijetijdskunde in Rotterdam en woon sinds 2005 samen met mijn man Ron en twee kinderen in Melbourne. Het avontuur vinden we in de dagelijkse dingen. Acht jaar geleden startte ik mijn programma Dutch TV. In 2018 nam ik ook nog de Nederlandse krant de Dutch Courier over. Voor de wereldwijven zal ik voornamelijk vloggen over mijn avonturen hier 'Down Under.'