Wereld Dierendag Special: Kliekjes komen altijd goed terecht in Libië

De omgang met dieren verschilt van mens tot mens. Van land tot land. Denk alleen al aan de rechten van een koe in India. Een mooi dier dat de rest van de wereld vooral als belangrijk voedingsmiddel ziet. De verschillen zijn overal, ook in Libië. Maar, er zijn ook veel overeenkomsten.

Als kind ben ik opgegroeid met katten. Alleen daarom voel ik mij al thuis in Libië. De enorme katten liefde in het land.  

Wereld Dierendag
Hoofdfoto artikel: Mouhanned Gheith
Overige foto’s: Yvonne Snitjer

Hond in de pot?

Overal zie je ze in Libië. Katten. Ja, straatkatten, maar zeker ook veel als huisdier. Zwerfdieren zie je niet veel in Libië. Aan de kust heb ik weleens een enkele hond gezien en in de steden wat katten die leven in groepen. Ze krijgen van burgers minimaal één keer per dag een maaltijd toegestopt. Van de vis van de vishandel tot overgebleven etensresten want eten wordt nooit weggegooid in Libië.

In meeste gevallen gaat alles gewoon op en zet men wat extra eten voor de dieren in de omgeving. In Libië zal je in huis bij niemand ooit de ‘hond in de pot’ vinden!

Overgebleven eten van restaurants wordt opgehaald door mensen met een huisdier of door dierenverzorgers. Zoals een vriend van mij die vijf Maltezers en een Rottweiler heeft. Grappig want de gevaarlijk uitziende Rottweiler zou dan een waakhond moeten zijn, maar in plaats dat deze inbrekers weggejaagd, helpt deze ze juist…

Toen die vriend een aantal weken op vakantie ging, heb ik voor de honden gezorgd. Eens in de twee dagen ging ik naar een restaurant in de buurt waar ik de grote vuilniszakken met etensresten kon meenemen. Het waren grote zakken waar ik een deel uithaalde voor de honden. Ik moest niet vergeten om van te voren aan te geven dat ik langskwam omdat meer mensen voor deze etensresten kwamen.

Bijzondere huisbeestjes

Ook vogels zijn geliefd in Libië en dan met name de papegaai. En verder zijn er nog een aantal andere opvallende huisdieren te vinden. Dieren die niet alleen in Nederland, maar ook in Libië ongewoon zijn.

Zo was ik op een gegeven moment op weg naar een favoriet take-away in Misrata, toen ik opeens mijn naam hoorde. Ik kijk op en zie in een auto niet alleen twee jonge mannen, maar ook een aap. Op het dak van de auto! Het is niet iets waar ik persoonlijk achter sta, maar ik was wel blij dat het een aap was en geen tijger. Want ja, ik heb ondertussen veel geleerd en weet dat er ook Libiërs zijn die ‘gewoon’ met een tijger in de auto rondrijden. Gewoon is het natuurlijk niet, maar inmiddels kijk ik van niets vreemds meer op en weet dat het kan gebeuren. 

Wereld Dierendag

Mijn eigen koala

Enkele jaren terug kreeg ik de zorg voor een kitten. Tijdelijk want met mijn huidige levensstijl vind ik een eigen huisdier niet verantwoord. Maar tijdelijk een kitten vond ik eigenlijk ook wel fijn, even een een klein knuffeltje bij mij thuis. 

De zoon van een vriendin had het diertje meegenomen naar huis. De eigenaar kon de heel erg jonge kitten niet verzorgen en was op zoek naar hulp. Het was een pracht van een kitten. Ze leek op een koala en kreeg dan ook snel deze naam. Ik nam haar letterlijk overal mee naar toe heb. Om mij heen zag ik dat zoveel Libiërs jun kat overal mee naartoe namen dus ik dacht, dat kan ik ook!

Met de kat in de auto, niet in een reismandje maar gewoon bij mij op schoot. Koala was klein en wilde altijd bij me zijn en dan bleef de hele tijd rustig op mijn schoot en sliep. Terwijl ik rondreed. En als we te voet de stad ingingen, hield ik haar vast of, als het niet te druk was op straat, liep ze los en achter mij aan. Met haar kleine dribbelpasjes was het veel wachten, maar dat gaf ook veel gelegenheid voor veel mooie en nieuwe contacten met anderen. Koala, was een dotje. Een dotje waardoor ik weet dat ik echt ooit wel weer een eigen kat wil hebben.

Later kwam de zoon van mijn vriendin nog met een andere kat, en weer later een hond en zelfs ook nog een paard! Dieren maken me blij en ik ken veel vrienden en anderen met precies dezelfde aandacht voor dieren. 

Maar het meest bijzondere dat Yvonne gezien heeft in Libië? Dat is gelijk ook een een echt mooie tip. Mocht je in Libië zijn, ga dan zeker eens naar de kust als de paarden in zee gaan. Een prachtig gezicht!

Over dit Wereldwijf: Yvonne Snitjer - Libië

Salaam Aleikum, mijn naam is Yvonne Snitjer en ben een gelukkige vrouw. Levend met de nodige uitdagingen, maar met de kennis te zijn omringt met zes miljoen prachtige en zeer behulpzame mensen in Libië. Ik leer graag van hen, maar deel tegelijk graag mijn kennis als verandermanager met hen. Met de focus op de mens. Tenslotte geloof ik daar in.