Thema Oktober: Over taboes en andere geheimen

Deze maand duiken we in onderwerpen die gevoelig liggen. Of in ieder geval in de categorie passen van ‘in een doosje, slot erop en sleutel weggooien’. Dat dus. Grote taboes. Kleine Geheimen. Allebei met pijnlijk veel impact. Kortom, het maandthema is Taboes en andere geheimen.

Waar een geheim bijna altijd in stand wordt gehouden door een individu, familie-, en of vriendengroep, is een taboe een onbesproken onderdeel van een grotere gemeenschap of zelfs maatschappij.

Polynesië

Liberaal of niet, elke samenleving heeft taboes. Het zijn de bepaalde onbeschreven gedragsregels van een samenleving die impact hebben op het dagelijks leven. Vaak worden de bestaande taboes bepaald door de cultuur, de religie en de politiek in die cultuur. Doorbreek je een taboe dan kan dit leiden tot sociale uitsluiting of reputatieschade en in sommige culturen tot rechterlijke vervolging.

Het woord ’taboe’ vindt zijn oorsprong in Polynesië waar ontdekkingsreiziger James Cook het woord tabu opving als lokale bewoners spraken over verboden gedrag. Taboes bestaan in vele vormen. We (her)kennen allemaal wel dat het gebruiken van de linkerhand om bijvoorbeeld te eten of te betalen in een aantal landen als beledigend wordt ervaren omdat dit de hand is die je gebruikt op het toilet. In Costa Rica kun je maar beter niet in het openbaar spugen en/of je neus snuiten en in Singapore is kauwgom kauwen in het openbaar serieus not done.

Sommige culturen kennen zelfs een taboe-taal. Bij de Ngarinyin, een Aboriginal stam in Australië, is het in bepaalde familierelaties verboden om rechtstreeks tegen, bij, of over iemand te praten omdat dit een taboe-relatie is. Om toch over hen te kunnen spreken, of in hun aanwezigheid te praten, wenden zij zich tot een taboe-taal, die wezenlijk anders is dan de eigen taal.

Seks is een ding

Wat zijn nu de grootste taboes in Nederland? In de top 3 staan: 

  • Seksueel verlangen naar je eigen kind (incestueuze verlangens).
  • Je partner of kinderen mishandelen.
  • Iets waardevols stelen van je werkgever.

De lijst van onbesproken onderwerpen is veel langer maar opmerkelijk is dat veel taboes in Nederland gerelateerd zijn aan seks: ongewenste intimiteiten van een collega, een buitenechtelijke seksuele relatie, bezoek aan de hoeren…

Diep wegstoppen

Taboes hebben vaak een diepgewortelde en lange geschiedenis. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de waarden en normen in een cultuur met vaak een religieuze of politieke inslag. Geheimen daarentegen zijn vaak minder diep geworteld en kunnen zeker oud zijn, maar ook ‘vers van de pers’. Ze overleven de tand des tijds vaak minder goed dan een taboe. Maar taboe of geheim, beide stoppen we het liefst diep weg of begraven we. Praten we niet (meer) over. Zelfs onder de prachtige vleugels van de Liefde. Denk aan incest, abortus en homoseksualiteit. 

Deze maand gaan we niet alleen op zoek naar de grote grensoverschrijdende taboes in onze maatschappij, maar zeker ook naar minder bekende of zelfs onverwachte taboes. Wat in het ene land als taboe wellicht al doorbroken is, hoeft dat in een ander land nog lang niet zo te zijn. Taboes zijn te vinden op zoveel verschillende gebieden. Onderwijs, (geestelijke) gezondheid en schoonheid om er een paar te noemen. 

Gênant of hilarisch

Schrijven over taboes kan zware pittige onderwerpen opleveren en dat is natuurlijk heel goed. Toch willen we de oktobermaand niet alleen daarover praatten. Geheimen kunnen soms namelijk ook gewoon gênant zijn of zelfs hilarisch. En reken maar dat ook Wereldwijven soms in heel idiote situaties komen waar ze geen wéét van hadden, dus ook die verhalen passeren deze maand zeker de revue.

In de Verenigde Staten is Sober October al jaren een bekende slogan. In die maand staan we stil bij verslavingen. Ook in Nederland zien we dat deze maand, Stoptober, wordt aangegrepen om verslavingen bespreekbaar te maken: alcohol, roken, drugs-, kalmeringsmiddelen-, en antidepressiva, zijn de meest bekende maar ook gokken en seksverslavingen maken meer kapot dan ons lief is. Wereldwijf Esterelle heeft al vaker hierover geschreven voor de Wereldwijven en zal ook deze maand haar visie en inzichten met je delen.

Familiegeheim

Behalve onze eigen verhalen, horen we ook graag die van jou. Heb jij een geheim dat je met ons wilt delen? Klim in de pen en stuur het in. Het kan geestig zijn, of ontroerend. We belonen het meest bijzondere verhaal met (anonieme) publicatie op de website. Want begrip voor elkaar begint met …. Storytelling.

Wensen we je een mooie oktobermaand boordevol inspiratie,

De Wereldwijven

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.