Ervaar jij weleens taboes?

Taboe, een woord dat staat voor mystiek, angst, verwerping en ook zeker voor nieuwsgierigheid en aantrekkingskracht. Tot voor kort waren er veel onderwerpen waar beslist niet in het openbaar over gesproken mocht worden. Stel je voor. Een grove schande voor de familie en omgeving.

Het ging om zaken zoals ‘anders zijn’, ‘anders voelen’ en ‘anders gedragen’. Waardering voor andere volken, rassen en geloven waren een taboe, maar ook zaken als seksuele geaardheid, sekse, uiterlijk en intellect.

Iedereen is uniek

Iedereen moest vooral zoveel mogelijk hetzelfde zijn en zich ook zo gedragen. Dit werd ook wel uitgedrukt als ‘je kop niet boven het maaiveld uitsteken’. Anders zijn, werd gezien als een bedreiging voor de gevestigde orde en maatschappij.

Inmiddels zijn we wijzer en weten we dat iedereen uniek is. Niemand is, voelt of gedraagt zich precies als een ander. Het zou geweldig zijn als iedereen dat ook mag uitdragen, maar helaas is dat nog lang niet overal zo. Niet in de wereld, maar zelfs niet overal in Nederland.

Moed is dan ook nodig om te ontstijgen uit die wereld waarin je opgedragen wordt, hoe je behoort te zijn. Je kunt immers door de één verguisd worden, waar de ander je juist om respecteert en waardeert. Taboes nemen zeker af met het toenemen van de acceptatie van diversiteit. Gelukkig maar, want iedereen is bijzonder. Het wegvallen van grenzen zorgt er ook voor dat mensen zich vrijer durven te bewegen. Ook de vergaande digitalisering helpt daarin. 

Meer en meer acceptatie

Taboes gaan over van generatie op generatie, maar ook dit zien we langzaam verdwijnen. In mijn omgeving ervaar ik zelf verschillen in opvattingen over wat in de taboesfeer kan liggen: openheid bij problemen en ziektes bijvoorbeeld.

Voor het gemak deel ik taboes in. Zo zijn er de taboes gerelateerd aan gedrag waarbij iemand iets onwenselijks doet bij een ander(en). Denk aan incest, mishandeling, verwaarlozing en disrespect. Anderzijds zijn er taboes die veelal gebaseerd zijn op individuele problematiek, leidend tot schaamte en reputatie schade. Het zijn dingen waar je je eigenlijk helemaal niet voor hoeft te schamen. Voorbeelden zijn depressie, burn-out, mentale of fysieke ziekte, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.

Gelukkig zijn deze steeds beter bespreekbaar. De verschillende (online) media hebben daar een grote rol in. In mijn werk als Herstelcoach van alcohol & Vitaliteitscoach, zie ik veel cliënten die kampen met bijvoorbeeld alcoholmisbruik, veel en structurele stress, overmatig eten en/of drugsgebruik. Controleverlies is iets wat regelmatig plaatsvindt en leidt tot gevoelens van verdriet, eenzaamheid, falen of onzekerheid. Geen enkele cliënt vindt dit leuk of is hier trots op.

Begeleiding in zelfacceptatie

Of men dit als taboe ervaart verschilt van persoon tot persoon. Degenen die dit wél als taboe ervaren, hebben het zwaarder op het gebied van zelfacceptatie, zelfwaardering en daarmee vaak ook lastiger op de weg naar herstel. Vanwege de afhankelijkheid van de (alcohol)verslaving, denkt men van zichzelf zwak of ongedisciplineerd te zijn. Dit terwijl het overgrote merendeel van mijn cliënten hoog opgeleid is, een fijne familie en leuke sociale omgeving heeft en succesvol is in zijn of haar werk. Ze hadden nooit verwacht dat dit hen kon overkomen.

Het probleem zelf wordt wel door de cliënt erkend, maar vervolgens met zo weinig mogelijk mensen gedeeld. Vaak uit angst voor (ver)oordelen, om een stigma te voorkomen en uit vrees voor zakelijke issues en dat terwijl hulp van diezelfde omgeving juist zo hard nodig is als je leven uit balans is. Samen sta je zoveel sterker. 

Jezelf kwetsbaar durven opstellen is een enorme kracht. Taboes leven veelal in onszelf en maken het leven onnodig zwaar. Maling hebben aan wat men van je vindt helpt, maar dat is vaak niet makkelijk. Zelfacceptatie en zelfwaardering vormen de essentie en leiden tot het ervaren van meer vrijheid, plezier en geluk. 

Maatschappij vol verleiding

Overigens zijn de problemen ten aanzien van afhankelijkheid en verslaving groter dan ooit tevoren. Er zijn immers zóveel verleidingen en de meesten herkennen vast wel iets uit dit rijtje: bingewatchen, overeten, te veel drank, overwerkt zijn/ structurele stress, te veel social media of internetten, seks/ porno, gokken, wiet/ hasj, harddrugs, onnodig en veel shoppen, te veel sporten, gamen en op eigen houtje medicijnen gebruiken. Het gaat dus niet om een klein groepje mensen, maar een enorme groep mensen in Nederland, die met regelmaat mate houden lastig vindt.  

Mijn persoonlijke ervaring is dat als je uit durft te komen voor je problemen, je aandacht en respect krijgt van je omgeving. Niemand is immers perfect. Connectiviteit met de ander(en) wordt hierdoor versterkt en herstel daarmee vergemakkelijkt. Bijkomend voordeel is dat anderen profiteren van jouw voortrekkersrol en ook zelf durven te delen. Is er alsnog onbegrip, dan kan dat zeker pijnlijk zijn en zegt dat veel over de onderlinge verhoudingen. Twijfel in ieder geval niet aan jezelf en ga je eigen weg.

Foto: Esterelle van Zanten

Begin bij… jezelf

Het is waar. Om taboes te doorbreken, begin je bij jezelf. Esterelle wil en kan je daar graag bij helpen. Heb je hulp nodig of vragen over alcohol, minder drinken, verslaving of leefstijl? Stel ze vrijblijvend en stuur je email naar info@esterellevanzanten.nl

Voor Stoptober heeft Esterelle speciaal voor de Wereldwijven een feel better actie opgezet. Voor haar beide coachingstrajecten van zowel www.simplysober.nl en www.simply-happy.nl krijg je nu tijdelijk een korting van Euro 20.- bij deelname. 

Meer Weten?

Simply Sober begeleid je online perfect bij een alcoholvrije maand. Het programma ondersteunt en motiveert je dagelijks. Het verschaft je inzichten over jezelf en je drankpatroon. Zo wordt niet-drinken een stuk leuker én makkelijker. 

Couponcode: WERELDWIJVEN, te gebruiken tot en met 31 oktober 2021.

De prijs bedraagt tijdelijk van Euro 89,- voor Euro 69.- voor het reguliere 30 dagen programma.

Simply Happy is een prachtig online leefstijl- en coaching-programma boordevol nuttige informatie, modellen uit de psychologie en life hacks om te ontstressen, blijer te worden en meer balans te ervaren. Simply Happy it is.

Couponcode: WERELDWIJVEN, te gebruiken tot en met 31 oktober 2021.

De prijs bedraagt tijdelijk van Euro 179,- voor Euro 159.- voor het reguliere 30 dagen coaching-programma.

Bij beide programma’s heb je 90 dagen toegang tot alle content, dus geen haast of stress.

Simply be yourself,  

Esterelle

Hallo, ik ben Esterelle! Ik woon in Bussum, Nederland. Samen met mijn man en 4 tieners. Reizen is voor mij genieten, nieuwe culturen leren kennen, herinneringen creëren en dankbaar zijn voor deze ervaringen. Ik weet inmiddels dat de beste plek op aarde is: bij mezelf. Ik ben een sober influencer en inspireer met mijn verhalen – blogs, vlogs en interviews- en levenservaring. Ik werk tevens als herstel- en re-integratiecoach, zie ook Esterellevanzanten.nl. Tenslotte ben ik vertrouwenspersoon & voorlichter voor tieners op middelbare scholen, bij Stichting Be Aware.