Stroopwafel koningin in de Verenigde Staten

Als Chantal Piët van Rotterdam naar Austin (Texas) emigreert, brengt ze haar stroopwafelijzer mee. Omdat ze ervan overtuigd is dat iets zo heerlijks en zoets, en zo oer-Hollands als de stroopwafel vast direct het ijs breekt en vriendschappen schept. En dat klopt. Austin wordt al snel hun nieuwe thuis.

Ondertussen is Chantal al heel wat leuke contacten (en stroopwafels) verder, en bakt ze er nog steeds flink op los. En dat niet alleen. Samen met partner-in-crime manlief Tako reizen ze kriskras als nomaden door de Verenigde Staten. Een bedrijf runnen en een nomadenbestaan leven? De Wereldwijven vragen zich af: hoe dan?

Wie is Chantal en hoe kwam je in 2015 in de VS terecht?

Ik ben geboren en getogen in Zeeland en via allerlei nationale en internationale omzwervingen in Rotterdam terecht gekomen. Ik vind altijd alles en iedereen interessant en kan daarom niet lang op dezelfde plek wonen, of in dezelfde baan blijven. De wereld is te interessant!

Toen ik mijn huidige vriend leerde kennen in Rotterdam, die net de Green Card loterij had gewonnen, hoefde ik niet lang na te denken om samen met hem dat avontuur aan te gaan. Al stond trouwen nooit op mijn to-do list, het was wel een vereiste voor de Green Card als ik mee wilde verhuizen naar de Verenigde Staten. En daar begon ons avontuur in september 2015.

Bedrijf van een Wereldwijf
Foto’s: Chantal Piët

En toen ging je stroopwafels bakken. En verkopen. Werd dat snel opgepikt door de Amerikanen? 

Hahaha, ja….! We hadden geen netwerk, geen baan en erg weinig spaargeld. We gingen echt op de bonnefooi met twee koffers. Een plan B verzon ik net voor vertrek. Je raadt het al, ik kocht een professioneel stroopwafel bakijzer de dag voor ons vertrek.

Op 1 september kwamen we aan in Austin, Texas, en hadden een ‘project plan’ voor wonen, business, auto, verzekeringen en dergelijke. Een maand later hadden we de Stroop Club geregistreerd en in november stonden we, geïnspecteerd en al, op de Texas Farmers-markten te bakken. De verse stroopwafels waren supersnel een hit en in no-time hadden we elk weekend lange rijen.

Na anderhalf jaar waren we het wel een beetje zat en gingen we de stroopwafels voorbakken en verpakken om aan koffieshops te verkopen. De markten zijn tenslotte niet schaalbaar! Tako had een kantoorbaan tot mei dit jaar (we moesten ten slotte ook eten en wonen, hahaha) en ik runde de business. Nu zes jaar later verkopen we door heel Amerika, Canada en Mexico. 

Hebben jullie ook een missie met de Stroop Club?

We hebben twee regels in ons leven en de business. Elke stap die we zetten moet iemand anders helpen of inspireren en moet de minst mogelijke schade aan de planeet bezorgen. Onze stroopwafels zijn momenteel verpakt in biologisch afbreekbare materialen die binnen elf tot twintig maanden op een natuurlijke manier in het milieu worden afgebroken. Ze worden verkocht in 100% post consumer recycled karton. We werken hard aan de rebrand en nieuwe verpakkingen voor Q1 volgend jaar. De verpakking die we dan gaan gebruiken kan je gewoon in je eigen compostbak gooien en worden al binnen drie maanden volledig afgebroken.

Bedrijf van een Wereldwijf

Hebben jullie daarom ook je vaste standplaats opgegeven?

Het leven als een nomade hoort er een beetje bij, we hebben zo een enorm kleine eco footprint. De auto- en de vliegreizen moeten we nog oplossen, maar daarom gaan we leren zeilen volgend voorjaar. Bovendien leren we graag van andere mensen, van andere culturen en andere denkwijzen. We willen alles ervaren. En mijn locatie-onrust is nog altijd niet weg; ik kan gewoonweg niet op één en dezelfde plek een routineus leven leiden!

Toen we in 2017 zijn begonnen met voorbakken en voorverpakken, was dat met het idee om het bedrijf zo op te bouwen dat we niet op één locatie hoeven te zijn. In datzelfde jaar gingen we ook een maand weg en een jaar later in 2018 vertrokken we voor drie maanden. Gewoon om te kijken wat er gebeurt als we er niet zijn.

Dus nu hebben jullie èn een reizend leven èn een bedrijf dat met één druk op de knop heerlijke stroopwafels op ieders stoep levert? 

Zeker! Elk onderdeel van ons bak, verpak en verzend proces is uitbesteed aan andere commerciële partijen en nog steeds heeft de Stroop Club de meest verse stroopwafels in de VS! Er is natuurlijke wel een super strakke planning nodig met soms behoorlijk veel stress als gevolg, maar sinds 1 januari dit jaar hebben we geen huis of vaste verblijfplaats meer. Tako is met zijn baan gestopt in mei dit jaar en werkt nu fulltime mee. Zo zijn we een stuk flexibeler.

Enige downside is dat we bij iedere bestemming wel moeten checken of er enigszins internet dekking is. Dat is onwijs oncomfortabel en vaak stressvol, maar het is echt geweldig en zoveel vrijer als een huis bezitten of werken in een kantoor. Tijdens dit interview zit ik bijvoorbeeld in de woestijn in California! We werken mee aan Project Everywhen, een soort ‘Burning Man’-achtig festival en ik kan je vertellen, het is de beste plek ter wereld om te werken vandaag.

Bedrijf van een Wereldwijf

Stroopwafels kennen tegenwoordig meer dan één smaak… Wat bak jij het liefst? 

Ik zelf vind verse stroopwafels het allerlekkerst. Helemaal als je citroen rasp toevoegt voordat je de stroopwafel dicht ‘plakt’. Ook heerlijk is een stroopwafel met geitenkaas en thym. Yummmmmm. Van onze verpakte versies vind ik onze chai stroopwafel het lekkerst,. Die is kruidig, een beetje pikant en is gemaakt in samenwerking met een Indiase immigrante, die haar chai business in Portland, de staat Oregon heeft gestart.

De natuur in Amerika is groots en meeslepend. Welke plek heeft tot dusver de meeste indruk op je gemaakt? 

Alle natuur in dit land maakt enorme indruk. De high desert met de onvergeeflijke barre omgeving, haar wild life, de dust storms en enorme temperatuurverschillen vinden we geweldig. Maar ook alle bossen en kliffen in Arizona, de kustlijn van California en de orca’s en eilanden in Washington State. Alles is prachtig.

Begin dit jaar verbleven een paar maanden in staten Arkansas, Tennessee en Mississippi. De duidelijk zichtbare (nare) geschiedenis daar, de manier waarop mensen leven, de enorme armoede en ‘food deserts. Het maakte enorme indruk en we kregen zoveel meer begrip voor het huidige politiek klimaat in de Verenigde Staten.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.