De leukste baan in Vietnam? Irene is online docent Nederlands!

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 27 oktober 2021Tags: , , , , ,

Tijdens mijn werk als docente Nederlands op een middelbare school in Nederland, had ik altijd al het gevoel dat er iets miste. Ondanks het feit dat ik het ontzettend naar mijn zin had op de school waar ik werkte, klopte er toch iets niet. Ik had fijne collega’s, lieve leerlingen en de ruimte om te leren en mezelf verder professioneel te ontwikkelen. Ik had een heerlijk huis in het prachtige Utrecht, een gezellige groep vrienden om me heen en nog steeds had ik het gevoel dat ik of iets niet compleet was.

Is dit het dan? Wat wil ik nog meer? En vooral: wat kan ik nog meer? Ik doelde hiermee niet alleen op een carrière. Ik wilde me ook op andere dingen richten dan werk alleen. Ik had een bepaalde honger naar avontuur of drang naar nieuwe ervaringen. Ik had het gevoel dat ik meer van de wereld wilde zien. Na bijna vier jaar fulltime docente Nederlands te zijn geweest, besloot ik om mijn ontslag in te dienen, mijn huis op te zeggen en op reis te gaan.

Foto: Irene

No plan is the best plan

Samen met een vriendin vertrok ik eind januari 2019 vanaf Schiphol Amsterdam. Hoewel we grootse plannen hadden, was tegelijkertijd het belangrijkste plan om juist alles open te houden. ‘No plan is the best plan’ en al gauw bleek dit, in ieder geval voor ons, echt waar te zijn.

We zouden wel zien waar het schip strandt en we begonnen onze reis in de Filipijnen. Vanaf daar zouden we verder kijken. Na een paar onverwachte wendingen in de Filipijnen, moesten we in een relatief korte tijd beslissen waar we hierna heen zouden vliegen. Na te hebben uitgezocht welke opties we hadden, besloten we om naar Vietnam te gaan.

In Vietnam waren we allebei al eerder geweest, maar hadden dit als zo leuk ervaren dat we er zeker nog eens heen wilden gaan. Uiteindelijk kwamen we in Hoi An in centraal Vietnam terecht, waar ik nu al ruim twee-en-eenhalf jaar woon. Ik werd op slag verliefd op dit kleine kustplaatsje en ik wilde er niet meer weggaan.

Een andere leefstijl 

Het was wel even wennen! Ons idee van de wereld willen zien en nieuwe plekken ontdekken, veranderde langzaam maar zeker in het willen blijven op deze prachtige plaats en manieren vinden om dat mogelijk te maken. En dat was niet het enige waaraan ik moest wennen.

Het dagelijks leven hier gaat echt een stuk anders dan in Nederland. Het Tyfoonseizoen en de daarmee gepaarde overstromingen waren waarschijnlijk de meeste zichtbare én voelbare veranderingen. Daarnaast is de pandemie op een andere manier voelbaar dan in Nederland. Althans, dat denk ik. Hier ervaar ik meer rust en geniet van dingen waar ik in Nederland op de één of andere manier geen tijd voor had, of maakte. Zo ben ik veel meer buiten in de natuur aan het wandelen en fietsen.

Lesgeven in Vietnam

In Hoi An heb ik verschillende soorten werk gedaan. In het begin was dit voornamelijk horeca, daarna ben ik begonnen met Engelse les te geven in kleine dorpsschooltjes rondom mijn woonplaats. Ik miste echter het lesgeven waarbij ik mijn eigen lessen kon ontwerpen zoals ik in Nederland gewend was. Zoals het zelf bedenken van creatieve opdrachten en de ruimte hebben om dingen te behandelen, die op dat moment belangrijk zijn. Of om überhaupt zelf een invulling te geven aan lessen.

De lesplannen waren al gemaakt en er was weinig tot geen ruimte voor een eigen invulling vanuit mijzelf. Wat ik nog meer miste, was het contact met leerlingen. De korte of lange gesprekken, serieus of juist samen lachen. Een band opbouwen met de leerling en de leerling écht zien, heb ik altijd het leukste stukje van mijn werk gevonden. De meeste leerlingen in Vietnam zag ik maar eens per week, voor een uurtje.

Bovendien was er ook sprake van een taalbarrière. Ik ging daarom online zoeken naar mogelijkheden en op die manier kwam ik bij Meester Max terecht, een online school die Nederlandse lessen biedt aan (kinderen van) expats. Het fijne aan Meester Max vind ik dat maatwerk en een persoonlijke benadering belangrijk zijn. Dit zijn zaken, die ik tijdens mijn werk op de school in Nederland ook als speerpunten zag.

Talenonderwijs-Meester Max
Foto: Juf Irene online bij Meester Max

Een bijzondere band

Pim en Nynke, mijn twee eerste ‘vaste’ leerlingen zal ik niet gauw vergeten. Ik gaf al een tijd de Nederlandse lessen aan deze twee leerlingen, die terug naar Nederland zouden gaan verhuizen. Ze hadden al gauw een plekje in mijn hart veroverd.

“Het werd me ook snel duidelijk dat deze lessen veel meer waren dan alleen kennisoverdracht. Het moest ook hun remigratie naar Nederland makkelijker maken. Want dat was het doel van de lessen: een soepele overgang van het Amerikaanse naar het Nederlandse schoolsysteem.”

Maar het betekende nog veel meer. Maandenlang was ik een vast onderdeel van hun zaterdagochtend. We hebben na zoveel lessen samen een heel bijzondere band opgebouwd. Het was geweldig om de ontwikkeling van deze twee kids mee te maken en te zien hoe het hele gezin zich langzaam maar zeker klaarmaakte voor hun volgende stap. De verhuizing terug naar Nederland. 

Sterk team

Ik vind remote werken in één woord fantastisch. Ik geniet intens van de vrijheid en zelfstandigheid die het biedt. Al heb ik mijn collega’s nog nooit in levenden lijve ontmoet, ik heb toch het gevoel dat we een echt team zijn. Inmiddels werk ik al bijna twee jaar online. Natuurlijk als docent Nederlands bij Meester Max en daarnaast ook nog als content writer.

Toen ik net begon met online lesgeven, vond ik het wel spannend. Kan ik via een scherm ook een band opbouwen met de leerling? Kan ik via de computer een prettig en veilig leerklimaat creëren? Kan ik de leerling het gevoel geven dat hij of zij gezien wordt? Vanaf het moment dat ik mijn eerste leerlingen ontmoette, bleek dat ik me zorgen had gemaakt om niks. Samen groeien, leren en lachen? Het kan allemaal absoluut op afstand!

Nieuwsgierig?

Meer weten over online Nederlandse lessen van Meester Max? Er is een groot aanbod voor zowel privé- als groepslessen op verschillende niveaus. Bij Meester Max wordt er lesgegeven aan kleuters, leerlingen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs alsook aan volwassenen. Vraag een gratis proefles aan via de website.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.