Thema November: de lerende wereld

Het is zover. De wintertijd is ingegaan en we kruipen weer naar kortere en donkere dagen. Kort? Nou, de redactie kijkt nog steeds verbaasd terug op de afgelopen maand want wat is die snel voorbijgevlogen. En donker? Ach, een gezellig schemerlampje en ’s avonds de kaarsjes of het haardvuur aansteken is ook wel weer fijn.

Die wintertijd is het beste excuus om met een deken op de bank te kruipen en de werkdag te vergeten met je favoriete televisieseries. Of om ein-de-lijk dat fotoalbum eens te gaan maken dat al zo lang door je hoofd spookt. Of doe als ons eigen redactielid Marjolein en duik de boeken weer in en pak die studie op waar je al zo lang over dimdamt.

De lerende wereld

De lerende wereld, dat is ons maandthema voor November. Want ja, er valt zo ontzettend veel te leren. Een vreemde taal, nieuwe sport, of zoiets ontspannends als lekker breien. Een cursus autobiografieën schrijven (waarom niet?), EHBO of meditatietechnieken. Denk eens na, wat zou jij graag nog eens willen leren? Of misschien hoef je helemaal niet na te denken en weet je het al. Laat het ons weten via social media of een e-mailtje. Vinden we zeker leuk!

Maar behalve iets leren, kunnen we ook veel van elkaar leren. Hoe kijkt men in andere landen bijvoorbeeld tegen onderwijs of opvoeding aan? Of hoe gaan mensen om met persoonlijk succes en tegenslagen in het leven? Hoe innovatief zijn andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld geneeskunde of landbouw?

Een maand vol leermomenten

De Wereldwijven nemen je de hele maand graag mee naar de landen waar ze wonen. Ze schrijven over verrassende projecten, over bijzondere inzichten en natuurlijk hun eigen leermomenten. Deze maand onder andere het verhaal over de bouw van een nieuwe dorpsschooltje in Zimbabwe. Dat project ging niet zonder slag of stoot, maar is er wel één van doorpakken en samenwerken. En van heel veel glunderende blije gezichten. Of lees het verhaal over de vrouwen achter een uniek platform dat afrekent met het masculiene en zakelijke van de financiële branche, en de (saaie?) wereld van verzekeringen in het bijzonder. Inderdaad ze kunnen het niet leuker maken, maar wel toegankelijker. Hun motto is #zorgvoorjezelf en dat is een motto dat wij alleen maar kunnen onderstrepen!

Dit is slechts een greep uit de artikelen die je deze maand van ons kan verwachten. Het thema leren zal uitgebreid worden aangesneden in onderwerpen als relatie, gezondheid, ambitie en avontuur. We weten als redactie zelf nog niet waarmee de Wereldwijven ons de komende weken zullen verrassen, maar zijn altijd vereert dat wij als eerste die verhalen mogen lezen.

En ben je uitgeleerd (wat we bijna niet kunnen geloven), dan tref je altijd ook andere inspirerende verhalen aan die je niet persé de les leren (iets wat we overigens ook nooit pretenderen), maar waar je stiekem toch altijd wel wat van opsteekt. Precies dàt is de kracht van storytelling.

“Spring met ons mee in het diepe, want tja… het ondiepe dat doet zeer.”

– Omdenken

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.