Grijs grauw Dublin? Wereldwijf Lucy bleef er plakken!

Lucy Deutekom
door gepubliceerd op 8 november 2021Tags: , , , , , ,

In het najaar van 2015 pakte in mijn rugzak en vertrok voor een paar maanden naar Dublin. Ierland was mij nog totaal onbekend, maar iets trok mij wat ik op dat moment niet goed kon uitleggen. Ik had als reisleider in Groot-Brittannië gewerkt, dus dat land kende ik goed. Bovendien heeft de Engelse taal mij van jongs af aan altijd al betoverd. En nu wilde ik ergens wonen waar ik de hele dag Engels om me heen zou horen.

Voor de eerste twee nachten had ik een airbnb vlakbij het vliegveld geregeld. Daarna zou ik een kamer huren in een hostel waar iedereen voor een langere tijd woonde. Een soort woongroep. 

Ierland
Foto’s: Lucy Deutekom

Depressief gevoel

De eerste dagen in Dublin kreeg ik een zwaar gevoel en schrok ik ook een beetje van de grauwe omgeving. Had ik er wel goed aan gedaan om naar Dublin te vertrekken? Een gevoel van spijt begon zich aan me op te dringen. Later bleek dat mijn airbnb in één van de slechtste wijken in Noord-Dublin zat, niet bepaald representatief voor de rest van de stad. Gelukkig! Met een lichter gevoel trok ik in bij de hostelgroep en vanaf dat moment ben ik Dublin echt gaan leren kennen. En nu, zes jaar later, woon ik er nog steeds. 

In blogs van andere wereldwijven lees ik dat het Coronavirus hen ook positieve dingen heeft gebracht. Ik kan zeggen dat dat ook voor mij geldt. In Amsterdam gaf ik Nederlandse les aan expats en dat kan ik nu online doen vanuit Dublin. Sinds kort worden de cursussen namelijk zowel op locatie als online aangeboden. Naast het lesgeven, heb ik in de afgelopen drie jaar vier boeken geschreven, waarvan twee in eigen beheer.

Spreekwoorden en gewoonten

Het geeft enorm veel voldoening om alles zelf te kunnen bepalen en vervolgens te zien dat je boek aanslaat en dat mensen het kopen. Het is heel anders dan schrijven voor een uitgever. Je draagt natuurlijk wel een groter financieel risico, maar ondanks dat zie je dat de drempel om zelf uit te geven bij mensen steeds lager wordt. En terecht. 

Mijn Nederlandse lessen aan expats inspireerden mij tot het schrijven van een Engelstalig boek over Nederlandse gewoonten. Uitdrukkingen als het water staat me tot aan de lippen of geld over de balk smijten en eieren voor je geld kiezen, vertellen iets over wat typisch Nederlands is. In mijn boek, leg ik aan de hand van die oer-Hollandse uitdrukkingen uit hoe het komt dat Nederlanders zo direct zijn. En waar onze ‘slimme’ zuinigheid vandaan komt.

Voor het boek heb ik al mijn studenten gevraagd wat ze het meeste is opgevallen in Nederland en aan Nederlanders. Alhoewel ik buitenlandse expats in Nederland als lezers doelgroep voor ogen had, zie ik dat het boek vooral wordt gekocht door Nederlanders die geëmigreerd zijn. Dus Nederlandse expats! Ze doen het veelal cadeau aan een partner, vriend of collega. 

Warm welkom

Hoe meer mensen ik in Dublin ontmoette en te weten kwam over de geschiedenis van het land, hoe meer respect en liefde ik kreeg voor de stad. De Ieren kennen als geen ander de kunst hoe om te gaan met tegenspoed. Ze hebben hebben heel veel zelfspot en uiten dat in de vorm van een anekdote, scherpe opmerking of een grapje. Dát is de kunst, realiseerde ik me. Wolken zijn er altijd en in Ierland zijn dat er letterlijk best veel, maar ik leerde het zonnige randje achter de wolk te zien.

Als ik vanuit de kou en nattigheid een Ierse pub binnenstap, brandt in een hoek een haardvuur waar uitnodigende fauteuils omheen staan. Dan is het heerlijk genieten met een Guinness of een warme chocola. In het weekend ga ik vaak met een hiking groepje of mijn Ierse vriend uitwaaien in één van de havenplaatsjes. Of we huren een go-car (een deelauto) en rijden naar de Wicklow Mountains, de schitterende achtertuin van Dublin. 

Nieuwsgierig naar de boeken die Lucy zelf heeft uitgegeven? Kijk snel eens op haar website mijnstaddublin.

Over dit Wereldwijf: Lucy Deutekom

Hi! Ik ben Lucy, kom uit Amsterdam en woon sinds 2015 in Dublin. Ik heb als reisleider in Engeland gewerkt en korte tijd in Spanje gewoond. Ik geef Nederlandse les aan expats en ben schrijfster van reis- en non-fictieboeken. In mijn vrije tijd speel ik badminton en wandel ik in de Wicklow Mountains. In mijn blogs voor Wereldwijven vertel ik over mijn leven in Ierland en mijn passie voor schrijven.