Naar het buitenland voor het werk van je partner (als je er zelf niks te zoeken hebt)

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 17 november 2021Tags: , , , , , ,

Zelf had je er ongetwijfeld nooit voor gekozen, maar voor de liefde heb je het avontuur toch met twee handen aangegrepen. Je partner kreeg de kans in het buitenland te gaan werken en jij bent meegegaan. Tuurlijk, het zou best een uitdaging worden, dat had je wel voorzien. Maar wel een leuke uitdaging! Toch?

Tja, inmiddels zit je al een tijdje in het buitenland, maar vraag je je af wat je er eigenlijk te zoeken hebt.

Herken je je hierin? Dan ben je niet de enige. De psychologen van Psycholoog op Afstand horen dagelijks de verhalen van mannen en vrouwen die met hun partner mee geëmigreerd zijn, maar zich doodongelukkig voelen. Het goede nieuws is dat dit goed te verklaren én te verhelpen is. Psycholoog op Afstand specialiseert zich in de psychische ondersteuning van expats, die hun draai in het buitenland maar niet kunnen vinden. 

Gezondheid
Foto: Unsplash

Met je partner naar het buitenland verhuizen

Steeds meer Nederlanders verhuizen naar het buitenland voor hun werk. Sommigen krijgen die kans omdat het bedrijf waarvoor ze werken internationaal actief is. Anderen kiezen er zelf voor, simpelweg omdat het kan.[1]

Locatie-onafhankelijk werken was nog nooit zo populair en eenvoudig als nu. Druilerig Nederland inruilen voor een zonnige bestemming met palmbomen lijkt velen dan ook een prima plan. Als partner is het nog knap lastig níet enthousiast te worden over zo’n buitenlandavontuur en dus stap jij ook het vliegtuig in.

Uitdagingen voor jou als partner

We kennen allemaal de verhalen van mensen, die zonder plan emigreren, maar geen werk kunnen vinden of te weinig verdienen en al hun spaargeld opeten en doodongelukkig en ‘mislukt’ weer naar Nederland terugkeren. Dat zal jullie niet gaan gebeuren! Integendeel, jullie hebben het allemaal goed geregeld.

Je partner is immers al verzekerd van werk en een inkomen waar jullie allebei van kunnen leven. Jij hoeft dus niet direct een baan te vinden (of überhaupt niet). Wat kan er misgaan? Het antwoord: genoeg. We zetten een aantal dingen graag voor je op een rijtje waar je zeker over na moet denken voordat je een buitenland-avontuur instapt.

Gezondheid
Foto: Mateus Campos Felipe – Unsplash

Wel of niet werken?

Voor het geld hoef je het dus niet te doen, maar je wilt na verloop van tijd misschien toch wel graag een dagbesteding voor jezelf hebben. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mannen en ruim 50% van de vrouwen uiteindelijk graag aan de slag wilt in het buitenland, maar dat 65% dat toch niet doet.

Het is ook niet eenvoudig. Misschien is het lastig een baan te vinden binnen jouw vakgebied. En als dat wel lukt, is het salaris vaak niet om over naar huis te schrijven. Ook zijn parttimebanen in veel landen een stuk minder gebruikelijk dan in Nederland.[2] Bovendien mag je niet in alle landen als partner zomaar aan de slag en zijn speciale werkvergunningen nodig.

Onderschat de factor ‘voldoening’ niet

Veel emigranten-in-spé beweren voor het buitenlandavontuur “achter de kassa te gaan zitten als het moet”, maar dat is in de praktijk toch niet zo’n goed idee.[3] Als je in Nederland een leuke baan had, is het erg lastig een stapje terug te doen en werk te doen dat niet bij je past. Helemaal als dat werk vergezeld gaat van een salarisstrookje dat een significant lager bedrag laat zien dan in Nederland gebruikelijk is (en dat ook niet vergelijkbaar is met dat van je partner).

Op de lange termijn geeft dat geen voldoening en dat gaat je opbreken.

Sociale contacten

Je partner doet gelijk vrolijk mee aan de vrijdagmiddagborrel of wordt door collega’s uitgenodigd voor een etentje of weekendactiviteit. Uiteraard mag jij ook mee, sterker er worden nog meer partners verwacht. Toch is dat voor jou niet helemaal hetzelfde. Het zijn niet ‘jouw’ mensen, maar de collega’s van je partner. Jij zal op een andere manier je eigen contacten moeten leggen en dat komt je – zonder baan – iets minder snel aanwaaien dan je partner.[4]

Conclusie: je zal zelf de deur uit moeten. Bijvoorbeeld door je in te schrijven bij een sportclub, door enthousiast de andere ouders op het schoolplein aan te spreken, of een kletspraatje met de kassajuffrouw te beginnen. Op den duur is dit best vermoeiend.

Alle vertrouwde routine is zoek

In Nederland werkte je altijd van negen tot vijf, deed je daarna de boodschappen en moest je koken en eten. Op dinsdagavond ging je naar een lesje spinning in de sportschool en op zaterdag kletste je met een kop koffie bij met een vriendin. Dikke kans dat je routine nu helemaal weg is.[5]

Een fijne sportschool heb je nog niet gevonden, vrienden heb je nog niet gemaakt en eten doen ze hier op een heel ander tijdstip. Zonder werk heb je eigenlijk ook geen reden om vroeg op te staan. Voor papierwerk word je geregeld van het kastje naar de muur gestuurd, waardoor de planning die je toch gemaakt had alsnog in het water valt. Dat slurpt energie. Een gebrek aan routine is een door niet-werkende expats veel genoemd probleem.

Identiteitscrisis

En trouwens, nu je je Nederlandse baan, sociale contacten, hobby’s, gewoontes en routines kwijt bent, wat blijft er dan überhaupt nog van je over? Zeker de mensen die zonder werk of ander specifiek doel naar het buitenland vertrekken, moeten echt afscheid nemen van een groot deel van hun identiteit.[6]

Het klinkt misschien raar, maar dat is in feite een rouwproces. Een proces dat ook best een tijdje kan duren en bovendien met een hoop onzekerheid gepaard gaat.[7]

Gezondheid
Foto: Kelsey Chance – Unsplash

Gevolgen voor jullie relatie

Het is natuurlijk hartstikke fijn dat je partner na de emigratie direct aan het werk kan, maar hij of zij begrijpt daardoor misschien minder goed dat jij helemaal opnieuw moet beginnen. Jij hebt geen baan, geen vaste routine en geen aanspraak met collega’s. Daardoor duurt het voor jou langer om je draai te vinden en je thuis te voelen in je nieuwe leven.[8]

Dat ‘je draai vinden’ verloopt in fases. Na de initiële honeymoon-fase (‘Het is hier fantástisch!’) ga je al gauw over op disoriëntatie, ontkenning en frustratie, om pas veel later bij aanpassing en integratie te eindigen. Jouw werkende partner doorloopt die fases ook, maar waarschijnlijk een stuk sneller dan jij. Het proces van een niet-werkende kent bovendien meer en andere ups en downs.

Het kan dus goed zo zijn dat jullie je in verschillende fases bevinden en elkaar daardoor een beetje kwijtraken.[9] Great, relatieproblemen kon je er ook nog wel bij hebben.

Met de vinger (gaan) wijzen

Ook als jullie goede afspraken hebben gemaakt over geld, kan het mentale effect van een gebrek aan eigen inkomsten je toch tegenvallen. Veel niet-werkende expats ervaren een verminderd gevoel van eigenwaarde en daarmee zelfvertrouwen.[10] Zeker als je partner ook nog voor het gros aan sociale contacten zorgt, is het lastig je onafhankelijk te voelen. Het expatleven houdt je als het ware gevangen.[11] Wat voor leven heb jij zonder je partner?

Het gevaar bestaat dat je je partner de schuld gaat geven van dit alles.[12] Tenslotte heb jij je leuke baan in Nederland opgezegd voor de emigratie. Tel daarbij op dat je familie en vrienden mist en je je nog steeds niet thuisvoelt. Ook de taal leren kost moeite en je hebt zoveel te regelen. Waarom eigenlijk?

“Als ik niet voor jóú was geëmigreerd, had ik me niet zo rot gevoeld”, hoor je jezelf ineens tegen je partner zeggen. Maar die slachtofferrol brengt je nergens en is natuurlijk ook niet terecht; je hebt ook zelf voor de emigratie gekozen.

In therapie met een expatpsycholoog

Het goede nieuws is dat de psychologische klachten van expats vaak door hele specifieke problemen veroorzaakt worden. De klachten houden namelijk nauw verband met de emigratie en het nieuwe leven in een ander land.[13] Een psycholoog die bekend is met expatproblematiek kan je goed ondersteunen. Bijvoorbeeld door je te helpen met:

 • je zelfvertrouwen vergroten
 • je identiteit opnieuw formuleren
 • je eigen grenzen aangeven
 • kansen en mogelijkheden benutten
 • een nieuwe invulling aan je leven geven

Een schone lei

Met andere woorden: met professionele hulp leer je verantwoordelijkheid te nemen voor het succes van de emigratie. Je leert een eigen leven op te bouwen, los van dat van je partner. Voor het werk van je partner naar het buitenland verhuizen, biedt namelijk ook een hoop mogelijkheden.[14] Je begint letterlijk opnieuw, met een schone lei.

Wat heb je altijd al willen doen? En wat voor persoon heb jij altijd al willen zijn? Dit is het moment jezelf opnieuw uit te vinden, bijvoorbeeld door een studie op te pakken, een eigen bedrijf te beginnen, locatieonafhankelijk te gaan ondernemen of je volop op het ouderschap te storten. Daardoor ga jij niet alleen lekkerder in je vel zitten, maar wordt ook de relatie met je partner weer gelijkwaardig. 

Gezondheid
Foto: Caleb George – Unsplash

Online therapie 

Als (oud-)expats weten de psychologen van Psycholoog op Afstand als geen ander hoe het is om in het buitenland opnieuw te moeten beginnen. Zij zijn niet alleen ervaringsdeskundigen, maar zijn ook nog gespecialiseerd in therapie op afstand – online dus. Voor jou als expat biedt dit een hoop voordelen:

 • Je hoeft niet uit te zoeken hoe de lokale geestelijke gezondheidszorg werkt.
 • Je komt niet op een wachtlijst te staan.
 • Je komt gewoon bij een Nederlandse psycholoog terecht.
 • De psycholoog is een ervaringsdeskundige en stelt een behandeling op maat op.
 • Je bent verzekerd van een volgens Nederlandse standaarden gediplomeerde en professionele hulpverlener.
 • Je volgt de therapie vanuit huis, waar je ook woont.

Psycholoog op Afstand besteedt bovendien bijzonder veel aandacht aan de juiste match tussen jou en je psycholoog. Ook is het mogelijk samen met je partner in relatietherapie te gaan.[15] Je wordt na een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek zorgvuldig gekoppeld aan een psycholoog die bij jou past, die met jouw hulpvraag uit de voeten kan én in jouw tijdzone woont. 

Neem vandaag nog contact op en laat het grote genieten nu dan eindelijk maar beginnen!

Bronnen

[1] Rosens, N. (2021, 3 maart). Relatieproblemen in het buitenland. Psycholoog op Afstand, via: Psycholoogopafstand.nl.
[2] JoHo. (2021, 8 maart). Wat kun je als expat partner ondernemen als je in het buitenland woont? JoHo, via: Joho.org.
[3] Sonnemans, A. (2017, 3 februari). Ingrid emigreerde voor de liefde: “Het werkte niet, maar het was het waard”. RTL Nieuws, via: Rtlnieuws.nl.
[4] Rosens, N. (2021, 3 maart). Stressklachten in het buitenland. Psycholoog op Afstand, via: Psycholoogopafstand.nl.
[5] Idem.
[6] Wereldwijven. (2021, 15 maart). De schaduwkant van het expatleven, 8 uitdagingen. Via: Dewereldwijven.com.
[7] Kosters, M. (2021, 16 april). Ik verhuisde naar Spanje – wat niemand je vertelt over emigreren. Via: Merelkosters.nl.
[8] Rosens, N. (2021, 3 maart). Relatieproblemen in het buitenland. Psycholoog op Afstand, via: Psycholoogopafstand.nl.
[9] Van Andel, J. (2017, 6 februari). Emigratie en relatie: sprookje of nachtmerrie? Nederlanders in het Buitenland, via: Nihb.nl.
[10] Idem.
[11] Rosens, N. (2021, 3 maart). Stressklachten in het buitenland. Psycholoog op Afstand, via: Psycholoogopafstand.nl.
[12] Rosens, N. (2021, 3 maart). Relatieproblemen in het buitenland. Psycholoog op Afstand, via: Psycholoogopafstand.nl.
[13] Idem.
[14] JoHo. (2021, 8 maart). Wat kun je als expat partner ondernemen als je in het buitenland woont? JoHo, via: Joho.org.
[15] Wereldwijven. (2020, 26 september). Relatietherapie op 10.000 km afstand? Via: Dewereldwijven.com.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.