Waarom niemand vrij is op de Omaanse Nationale Dag

Jorien van Andel

Vandaag, donderdag 18 november, is het zover en wordt de 51e Omaanse Nationale Dag gevierd. Net zoals bij Koningsdag in Nederland zijn de voorbereidingen al weken in volle gang. Langs de snelweg zijn honderden vlaggen gehesen en hebben mensen de rood-groen-witte (de kleuren van de vlag) verlichting om hun huis gehangen. Iedereen heeft zijn of haar traditionele Omaanse kleding, óf outfit in de vlaggenkleuren, al klaar gelegd.

En toch is vandaag niemand vrij. Hoe dat zit? De overheid beslist pas een maand van te voren welke dagen dit zijn. Dus, hoewel er wel vrije dagen verbonden zijn aan deze feestdag, vallen die ieder jaar op andere data dan de Nationale Dag zelf. Erg onhandig voor diegenen (lees: wij Hollanders) die van vooruit plannen houden, want dat lukt dus niet op deze manier.

Waarom geen vrije dag?

Bij navraag over het waarom van deze vreemde omgang met een nationale feestdag werd mij al snel duidelijk wat het euvel was. Wat bleek? Vroeger kreeg iedereen wel vrij op 18 november, maar waarom nu niet meer dan?

De Omani gebruikten deze schaarse extra vrije dag om een tripje te maken naar het hedonistische naastgelegen Dubai. Hierdoor kwam het feest in Oman niet goed van de grond, maar was het bij de buren des te gezelliger met het Omaanse volk.

Stel je eens voor. Amsterdam is compleet uitgedost met vlaggen, oranje ballonnen, aanplakbiljetten en het koningspaar staat klaar om de onderdanen toe te zwaaien, maar… Amsterdam blijkt verlaten! De straten zijn versierd, maar leeg omdat iedereen en masse een weekendje Brussel of Parijs heeft geboekt.

Men besloot dus, na deze jarenlange en ietwat gênante vertoning, dat de Nationale Dag weliswaar de feestdag bleef, maar geen vrije dag meer was. Op een random later tijdstip krijgt iedereen alsnog die twee dagen vrij. Nu kunnen de Omani niet alleen met trots in eigen land de kleuren van de vlag dragen, maar ook genieten van een weekendje Dubai.

Over dit Wereldwijf: Jorien van Andel - Oman

Salaam! Ik ben Jorien en woon sinds 2021 met man en drie kinderen in Muscat, Oman. Ik ben van huis uit psycholoog en altijd nieuwsgierig naar de wereld en mensen om mij heen. Ik kijk er naar uit de komende jaren te leren en schrijven over hoe het (gezins)leven in Oman overeenkomt en verschilt van dat in Nederland.