Bedrijf van een Wereldwijf: Tukkies, waar moeder- en ondernemerschap samenkomen

Voor veel ouders zal het een bekend probleem zijn. Je kindje slaapt niet zoals je graag zou willen. Ook het dochtertje van mijn vriendin Lisa had moeite om in slaap te komen en te blijven. Lisa zag het gebeuren en bedacht een oplossing. Toen die voor haar bleek te werken, zette ze een bedrijf op. Hoe gaat dat voor haar? Een combinatie van moederschap, ondernemerschap en nog een baan?

Kun je wat vertellen over je bedrijf en product?

¨Tukkies is een dekentje wat je over het matrasje van het ledikantje schuift. Het geeft kindjes een geborgen gevoel. Met mijn dochtertje Leah (nu 3) merkte ik dat ze slechter ging slapen toen we het afbakeren moesten afbouwen. We wilden natuurlijk dat ze veilig sliep, maar ze was echt nog niet toe aan alleen een slaapzakje. In de grote babywinkels vond ik helemaal niks wat de transitie makkelijker zou maken. En ondertussen lag ze zo onrustig in bed. Om haar meer geborgenheid te geven bedacht ik Tukkies. Een veilig alternatief totdat ze toe was aan een dekentje. Ik run het samen met mijn schoonzusje Melissa, die modeontwerpster is. Samen hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar de pasvorm. Zij zorgt nu voor de productie van Tukkies.¨

Hoe combineer je het moeder- en ondernemerschap?

¨Nou, heel lang eigenlijk helemaal niet. Ik had Tukkies al ontwikkeld voor mijn dochtertje Leah, maar toen we het op de markt wilden zetten bleek ik opnieuw zwanger. Het heeft daarom heel lang op de plank gelegen. Maar nu is het mijn beurt. Na twee zwangerschappen vlak na elkaar en twee kleintjes nog in de luiers lukte het niet en ik heb mezelf lang weggecijferd. Maar nu pak ik echt de tijd en maak ik er ook een prioriteit van. Ik hoop dat we er op een bepaald moment van kunnen leven, want dit is echt wat ik wil doen. Met Tukkies geld verdienen is leuk, maar de meeste voldoening haal ik uit het feit dat ik het beste uit mezelf kan halen en een product heb waar ik 100% achter sta. Ik wil mezelf weer ontwikkelen en op de markt zetten.¨

Alsof ze het weet, komt Leah van 3 de kamer binnen, ze heeft mama even nodig. Lisa blijft vrolijk doorpraten over Tukkies terwijl ze tegelijkertijd voor Leah zorgt. Multitasken ten top! En dat zal, vermoed ik, wel vaker moeten want ook Melissa is moeder van twee kindjes en heeft een ander eigen bedrijf: Studio Bonvie.

Oprichters Tukkie
Oprichters Tukkies: Melissa en Lisa

Wat zou je willen zeggen tegen nieuwe ondernemers?

¨Wij zijn eigenlijk ook nieuwe ondernemers maar ik zou zeggen ´neem je tijd om het goed te doen´. Bij ons was dat een gedwongen situatie maar ik durf te zeggen dat het product er beter van geworden is. Ik geloofde vanaf meet af aan in ons product omdat ik zag dat het bij mijn eigen kinderen heel goed werkte. Maar dat wil niet zeggen dat de wereld ook direct op ons zat te wachten.

We hebben de tijd ook gebruikt om te testen bij andere gezinnen. Hoe reageerden die kindjes? We hebben maandenlang gekeken of de Tukkies los gingen en of de oudere kindjes er bijvoorbeeld onderuit kruipen. Er is geen officieel certificaat wat veilig is voor slapen en wat niet. Daar keek ik van op. Je wil toch dat er een soort algemene overeenstemming is waar een product voor kinderen aan moet voldoen? Ik ben blij dat we de tijd hadden om in ieder geval voor onszelf zeker te weten dat we een veilig product verkopen: De Tukkies gaan echt niet los en kindjes blijven er keurig onderliggen, daarom slapen ze makkelijker in én door.¨

¨Ik vind ook werkelijk dat iedereen een Tukkie zou moeten hebben. Niet omdat ik ze verkoop, maar omdat ik geloof dat het een verschil kan maken¨

Wie of wat inspireert jullie?

¨Alle babies, kinderen en ouders. Het raakt me soms zo als ouders de wanhoop nabij zijn. Ik vind het ook één van de mooiste dingen aan Tukkies. Iets vanaf de grond af aan opzetten waar ik m´n geld mee kan verdienen, maar vooral dat ik een verschil maak. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het is om zó moe te zijn dat je niet meer weet hoe je de dag door komt. En ik vind het zielig dat sommige kindjes het gevoel hebben te moeten slapen, terwijl een bed een plek moet zijn waar je je fijn en prettig voelt. Dan komt het slapen vanzelf.¨

¨We krijgen tot nu toe ook uitsluitend positieve reacties. Kindjes die zichzelf niet meer wakker slaan, of die ineens doorslapen. Het blijft heel bijzonder om daar aan bij te dragen. Slapen is uiteindelijk toch best iets intiems en ouders worden makkelijk onzeker als hun kindje niet goed slaapt. Tukkies kan daarbij helpen en daar ben ik heel trots op. Ik vind ook werkelijk dat iedereen een Tukkie zou moeten hebben.¨ Lisa schiet in de lach ¨Dat zeg ik niet omdat ik ze verkoop, maar omdat ik geloof dat het een verschil kan maken!¨

Hoe ziet de toekomst eruit voor Tukkies?

Voor nu is het allemaal nog een beetje go with the flow. We krijgen heel veel positieve reacties, maar horen natuurlijk ook graag de feedback. We zijn begonnen met vijf kleuren en daar komen nu wat donkerdere kleuren bij. Alle stof die we gebruiken is Oeko gecertificeerd en dat blijven we ook doen. Vooralsnog maakt Melissa elke Tukkie met de hand in haar atelier. Dat is geweldig, want daardoor zijn een afwijkende maat of aanpassingen ook mogelijk. Maar ik kan me voorstellen dat we de productie uitbesteden als we als bedrijf groeien. Wellicht verkopen we binnenkort wel over de grens! ¨

Voor lezers van De Wereldwijven geldt de kortingscode TENTUK voor 10% korting. De code is geldig tot en met 31 januari 2022.

Tukkies is ook te volgen op Instagram.

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!