Bedrijf van een wereldwijf – Wat eten we vandaag?

Iedere dag is het rond 3uur ’s middags vaste prik. De koelkast gaat open en een korte inspectie volgt. Koelkast deur dicht. Dan komt de vraag: “mam, wat eten we vanavond?” En ik roep zeven van de tien keer: “geen idee!” Vroeger wilde ik daar nog wel eens aan toevoegen, “heb je een suggestie?” maar ik weet inmiddels beter. Het antwoord dat dan komt is eigenlijk altijd hetzelfde…

Muriel, ook moeder, herkent dit maar al te goed en besloot dat dat anders kon. Wat nu als je iedere week een weekplan in je mailbox ontvangt? Met boodschappenlijstje. Dit is het begin van ‘What’s For Dinner’ dat Muriel samen opzet met partner Erin Adair Daniels.

Hoe ben je, Zuid Afrikaanse, in Texas verzeilt geraakt?

Ik ben in Zuid Afrika geboren en getogen, maar naar Nederland vertrokken omdat ik een studiebeurs kreeg en natuurlijk ook voor het avontuur. Uiteindelijk ben ik in Nederland gebleven voor de liefde. Jarenlang heb ik, vanwege mijn chemische technologie achtergrond, in de olie industrie gewerkt, maar toen we in 2016 naar Austin verhuisden, heb ik mezelf omgeschoold tot Data Scientist. Nu ben ik, sinds zes maanden, mede-oprichter en mede-eigenaar van een start-up: WhatsForDinner.

WhatsForDinner
Foto’s: Muriel Grobler

Hoe kwam je op het idee voor WhatsForDinner? 

Een groot thema in mijn leven is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mijn man, Achiel, en ik hebben de huishoudelijke taken gelijk verdeeld, en dat is fijn. Maar er is altijd werk dat een soort van onzichtbaar is, dat ook gedaan moeten worden. Denk aan de afspraken bij de tandarts, of de kapper. Kleren en schoenen kopen voor de kinderen, is ook zoiets. Dat zijn de dingen die ik toch vooral doe. Uit gesprekken met andere vrouwen blijkt dat dit voor hen niet heel anders is.

Ik noem dit het ‘vooruit-denken-dat-het-gedaan-wordt-werk‘ en dat is soms (emotioneel) best zwaar. Bedenken dat je kindje naar de tandarts moet, bedenken dat er een cadeautje gekocht moet worden voor een verjaardagsfeestje, en ga zo maar door.

En dan…. is er natuurlijk ook het iedere avond weer bedenken wat er gekookt moet worden. Wat eten we vanavond? En morgenavond? Kortom, elke avond, zeven dagen per week. Mijn moeder zei altijd dat ze het niet erg vond om te koken, maar wel best lastig om te bedenken wat te koken. Zo ervaar ik het ook. Koken is leuk, maar het bedenken een stuk lastiger!

Ik wilde dus graag een product ontwikkelen dat anderen (meestal vrouwen) hierbij helpt. En zo ben ik begonnen met het bouwen van WhatsForDinner.    

Hoe werkt het concept precies? 

De app die ik ontwikkeld heb voor WhatsForDinner is heel eenvoudig te gebruiken. Je “swiped” door recepten. Een swipe naar rechts om een lekker recept toe te voegen aan je wekelijkse menukaart en een swipe naar links om het recept te skippen. Dus eigenlijk werkt het net zoals bij dating apps: je selecteert wat je bevalt, hahahaha!

Binnen zestig seconden heb je een menukaart, inclusief de boodschappenlijst waarmee je zelf naar de supermarkt kan gaan of, en dat is ook een mogelijkheid, je laat de boodschappen bezorgen. Wij koppelen je dan aan een lokale supermarkt (naar keuze), die deze bezorg mogelijkheid biedt. Dat is dus anders dan bij de meeste maaltijdboxen die alles verpakt aanleveren. Door maar één keer per week boodschappen te doen, bespaar je veel tijd & geld (minder op impuls dingen kopen).   

Waarom heb je voor dit concept gekozen en niet voor een concept à la HelloFresh? 

Om twee redenen. Ten eerste is uit ons eigen onderzoek gebleken dat mensen het liefst eten wat ze kennen en maar 1x per week iets nieuws willen proberen. Met een HelloFresh ontvang je in de regel heel nieuwe recepten en dat kan vermoeiend zijn. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen, die vaak gewoonte-eters zijn en een minder gevarieerd menu zelfs fijn vinden (want herkenning!).

Met WhatsForDinner kan je heel makkelijk je eigen recepten toevoegen. Deze worden dan onderdeel van het “swipe rechts en swipe links” gebeuren. Zo kan je dus iedere keer kiezen uit een combinatie van eigen recepten of juist een aantal nieuwe.

De tweede reden is dat ik het verschrikkelijk vind hoeveel afval gecreëerd wordt met zo een boodschappenpakket. Alles is individueel in plastic verpakt en dan heb je ook nog de “single use” koelblokken om de box waarin het bezorgd wordt, koel te houden…

Wie was je eerste klant?

Mijn buurvrouw Casey. Ze heeft vanaf het begin meegedaan, meegedacht en mij feedback gegeven (toen werkte WhatsForDinner heel anders dan vandaag). Casey is onze grote bron van inspiratie en motivatie om door te gaan! 

Kan ik in Californië gebruik maken van de app WhatsForDinner?

Jazeker, zolang je maar in de buurt woont van een supermarkt die bij je kan bezorgen. En als je graag zelf je boodschappen doet, de app is sowieso ook locatie-onafhankelijk. Jij kiest een weekmenu, en dan krijg je je boodschappenlijst via de email doorgestuurd. Waar je die boodschappen dan doet, is aan jou.

WhatsForDinner

Wat is je toekomstbeeld en/of plannen voor je maaltijden service?

Mijn ideaal is als mensen gewoon niet meer na hoeven te denken over de boodschappen. Dus dat op maandag morgen je boodschappen aan de deur worden bezorgd (inclusief WC papier, olijfolie, tandpasta of wat er die week meer nodig is) en dat je in een email je weekmenu inclusief recepten voor de week beschreven hebt staan. En dat dat een weekmenu is dat bij jou gezin past.

Iedereen die boodschappen doet, kent het wel. Je hebt de producten die echt om de zoveel dagen aangevuld moeten worden (groente, brood en melk bijvoorbeeld), maar je hebt ook de producten van ‘voorraad’ zoals toiletpapier en tandpasta. Die hoef je niet wekelijks te kopen. Mijn ideaal is dat de WhatsForDinner app zo intelligent is, dat deze al die producten in je boodschappenlijst plaats wanneer het tijd is.

Maar goed, daarvoor moeten nog veel kleine stapjes gebeuren. Over een jaar (of twee) hoop ik echt dat het zover is en dat je met één knop alle boodschappen voor je wekelijkse menukaart kan laten bezorgen.

Hoe kom je tot evenwichtige maaltijden of recepten?

We creëren zelf geen recepten. Er zijn al miljoenen recepten op het internet dus hier maken we gebruik van. Wat wij doen is om die recepten (van bijvoorbeeld Allrecipes of Yummly) te filteren tot die juiste keuze voor jou. In het begin van WhatsForDinner, zocht een diëtiste de recepten uit, zodat het ook allemaal lekker smaakte en gezond was. Inmiddels gebruiken we een betrouwbaar filtersysteem om goede recepten, die door gebruikers ge-upload zijn, ook te delen met (nieuwe) andere gebruikers.     

Wat is jou favoriete recept?

De weeknight bean chili! Super makkelijk te maken, gezond en… mijn kinderen vinden het lekker.

Wil jij WhatsForDinner eens uitproberen? Dat kan, zelfs in Nederland! Je krijgt maar liefst 50% korting als je je via deze link aanmeldt. Hoe lekker is dat?

Meer weten over WatsForDinner? Volg Muriel op Instagram en Facebook

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.