Positief omgaan met negatieve nieuwsberichten

Ing Hofman _portret WP

Voor news junkies als ik zijn het barre tijden. Corona houdt de wereld al zo’n twee jaar in z’n greep en daarbij zijn de politieke ontwikkelingen ook niet erg positief. Niet wereldwijd, niet in mijn woonland Amerika en niet in mijn geboorteland Nederland. Maar van de honger om mezelf van alles op de hoogte te houden, werd ik niet vrolijker. 

De druppel die mijn slecht-nieuws-emmertje deed overlopen, was de bestorming van het Capitool in Washington afgelopen januari.

Is er nog iets zinnigs te zeggen?

Ik zapte hele dagen langs allerlei Amerikaanse nieuwszenders om allerlei zin en onzin als een spons op te zuigen. Die nieuwszenders zijn niet meer dan verlengstukken van politieke partijen en je kijkt dus continue mee in de koker van de één òf de ander. 

Emotie en slecht nieuws verkopen prima en het aanbod daarin is niet aflatend groot. In die zee van slecht nieuws hield ik mezelf amper meer drijvende. Ik begon steeds chagrijniger te worden van al dat akelige nieuws omdat ik me oprecht zorgen maak over de toekomst van (onder andere) mijn woonland. Het lekkere gevoel dat ik hier altijd had, was onderhand verdwenen en zorgen kwamen ervoor in de plaats. 

Op nieuws-dieet

Het was duidelijk dat er zaadjes in mijn hoofd waren geplant en door al het nieuws minutieus bij te houden, was ik het nog water aan het geven ook. Het roer moest om: televisie uit en alleen nog een half uurtje Nightly News in de vroege avond. Natuurlijk, ook dat programma lijdt aan politieke tunnelvisie, maar het is amper dertig minuten en het wordt altijd afgesloten met een positief nieuws item. Pas nu begrijp ik waarom ze dat zo doen. 

Natuurlijk lees ik nog wel nieuws want ik wil niet onwetend of onverschillig zijn, maar ook daarin ben ik van gedrag veranderd. We zijn geabonneerd op één Nederlandse kwaliteitskrant, die me voorziet van interessante en actuele artikelen en via een enkele app op mijn telefoon lees ik nog wat last minute hap-snap-nieuws. Ik vermijd absoluut het nieuws via sociale media. Van de commentaren erop alleen al zou je in een acute depressie belanden. 

Zodoende neem ik momenteel nog geen kwart van het nieuws meer tot me vergeleken met eerder dit jaar. En dat voelt zoveel lekkerder! Nog altijd, dat denk ik tenminste, ben ik prima op de hoogte van de actualiteit. Ik beperk me nu meer tot feiten en laat vooral al die meningen zoveel mogelijk links liggen. Al is de verleiding om erin mee of juist tegenin te gaan er natuurlijk nog wel. Het is net een verslaving.

Satelliet gericht op positief

Omdat mijn focus nu meer staat op het positieve, valt het me wel gelijk op wanneer mensen negatief zijn. En dat gebeurt nogal eens. Laten we eerlijk zijn, er ís ook veel om over te klagen want de wereld heeft meer dan genoeg ellende in de aanbieding, maar nu mijn satellietje meer gericht staat op de positieve aspecten van het nieuws, ziet de wereld er toch wat mooier uit. En dat is weer een stuk beter voor mijn humeur. 

Momenteel zijn mijn ouders bij ons in Florida om de kerstdagen te vieren. Afgelopen weekend kwamen ze aan en al snel kwam de klaagzang over wat er toch allemaal niet deugt in Nederland. Alle begrip daarvoor want het gaat volgens mij ook niet echt lekker daar. Maar uiteindelijk kwam de clash met mijn positieve vibe en zei ik: “vanaf nu niet meer achterom kijken naar alles wat je als vervelend hebt ervaren want dan gaat de vakantie ook niet fijn zijn. Vanaf nu gaat het vizier op vooruit en heb je maar één plicht: genieten!” 

Nieuws filteren is een luxe 

Ik ga mijn voornemen om minder wereldwijde negativiteit op te pakken voortzetten in 2022. Dan maar met de kop een beetje in het zand. Dat voelt stukken beter dan dat ik me continu zorgen zit te maken om van alles waar ik toch geen invloed op heb. Ik ga me zo veel mogelijk laten leiden door wat nog wèl mooi is in het leven en niet door alles wat niet meer is, kan of mag. 

Terwijl ik dit schrijf, besef ik me in wat voor een luxe positie ik verkeer. Ik mag in mijn handen klappen dat ik sowieso een filter kan plaatsen op slecht en negatief nieuws en dat mijn leven dan direct beter voelt. Die keuze heeft niet iedereen want bij persoonlijk leed is zo’n filter zo lek als een mandje… 

Over dit Wereldwijf: Ingeborg Hofman - Zwitserland

Grüezi! Ik ben Ing(eborg) en verruilde in de zomer van 2022 de wuivende palmen van Florida voor de groene Alpenweides van centraal Zwitserland. Ik heb ondertussen bijna twintig jaar op de expat-teller staan en vind het fantastisch weer een nieuw land te mogen leren kennen. Zwitsers zijn trots op hun vele lokale- en nationale tradities op allerlei gebied en al tijdens de eerste maanden heb ik er kennis mee mogen maken. Dat tezamen met het werkelijk oogstrelend mooie landschap zorgt ervoor dat ik me hier niet hoef te vervelen. Graag neem ik de Wereldwijven van tijd tot tijd mee op mijn ontdekkingsreis in der Schweiz.