Merry X-mas of Happy Holidays?

Als je door de straten in Nederland of België loopt dan denk je dat iedereen wel kerstmis viert. Natuurlijk niet, je weet wel beter maar de glimmende ballen en twinkelende lampjes zijn allesoverheersend. We waren eigenlijk wel benieuwd hoe de andere Wereldwijven deze decembermaand optuigen. 

Vieren ze wel Kerstmis? En roept iedereen vrolijk Merry Christmas of gaan mensen voor de Happy Holidays?

Geen boom in de klas

“Toen wij naar de VS verhuisden”, vertelt Saskia, “toch hét land van Santa Claus (dacht ik) viel mijn mond open van verbazing, want een gezellige kerstboom ín school – laat staan de klas! – bleek te ontbreken. Sterker, een kerstboom mag helemaal niet in openbare gebouwen en dus ook niet in publieke scholen. Kortom, er waren niet die gezellige kerstweken op de basisschool voor mijn kinderen á la Nederland of Engeland. Het was eigenlijk best een kale karige bedoening.”

Dat het ook heel anders kan, vertelt Karien.“In Singapore vierde iedereen gewoon gezellig kerst mee. Daar wonen heel veel verschillende etnische groepen en alle feesten worden gevierd. Compleet het tegenovergestelde van wat jij beschrijft Saskia! Tijdens het Indiase Deepavali, komt iedereen in Indiase kleding en is er veel muziek. En met Chinees nieuwjaar hult iedereen zich in Chinese kleding en zijn er allerlei optredens. En allemaal kerst. Dat is pas inclusief.”

Happy Holidays van de Oost- naar de Westkust

Die culturele diversiteit beaamt Carol. “In New York is het inderdaad happy holidays, ik denk omdat de stad heel divers is en ongeveer een kwart Joods is. Op school was er elk jaar de Winterfest, dan traden de kinderen op met liedjes over de winter in verschillende talen, maar nooit religieus. Opmerkelijk was dan wel dat onze kinderen, niet-Joods, een Hanukkah liedje van voor naar achter in het Hebreeuws uit volle borst meezongen. Te grappig!”

“Overigens, ook aan de Westkust, San Francisco, zegt iedereen Happy holidays.” zegt Carol. “We hebben dat eigenlijk overgenomen in al onze kerstkaarten, ook die aan onze Nederlandse familie.” 

Feestdagen
Kerstsfeer in Zuid Afrika – foto: Astrid van Zeeland

A very merry tropical kerst!

Waar het wel een Merry Christmas is, is op Barbados. Anneke weet het nog goed. “Al die kerstbomen! Kunstbomen (wat wil je in dit tropisch klimaat) weliswaar maar toch! Op eerste kerstdag gaat iedereen ’s morgens vroeg naar de kerk. En dan in optocht naar het park, waar van alles te doen is. Van kerstkoren tot eetstalletjes, noem het maar op. Maar, het meest bijzonder is dat mensen volop gaan voor gala: jurk, hoge hakken en vol in de make-up. En alle dagen voor de kerst, roept iedereen naar iedereen a merry Christmas!”

Kerst in de tropen, het blijft altijd een beetje gek. Zo beaamt Assia dat er bij haar – in een ruraal gebied van Zimbabwe – geen bal of slinger te vinden is. Haar meegebrachte gekleurde lampjes uit Nederland hangen wel in een tropische boom. En ook Astrid in Zuid Afrika kan de juiste kerstmood na al die jaren maar niet oppikken. “Het blijft raar, ‘dreaming of a white Christmas‘ terwijl je uitzicht over de uitgestrekte Savannah is.”

Feestdagen
Kerstmis in Israël – foto: Sissy Keijzer

Waar het Kerstverhaal begon

Dan naar het land waar het allemaal natuurlijk begon… Israël! “In Jerusalem en andere steden in het land zijn rond Kerstmis altijd versierde kerstbomen”, vertelt Sissy. “In de oude stad zijn in sommige gedeelten versieringen op straat. Mensen komen van heinde en ver om de verlichtte stad te zien. Kerst wordt gevierd bij de Christenen, Grieks-orthodoxen en sommige andere gelovigen. Er zijn kerstconcerten en missen in de kerken.”

“Maar officieel kent Israël als joodse staat geen eerste of tweede kerstdag. Het zijn gewone werkdagen. Wij doen er zelf hier niets aan. Ook in Nederland had ik nooit een kerstboom. De gezelligheid rond de kerstdagen in Nederland met mijn familie mis ik wel. Dat is ook het enige. Het belangrijkste feest (dat te vergelijken is met kerst) is Chanukah, en dat hebben wij eerder deze maand al gevierd met met lichtjes, kaarsjes lekker eten en cadeaus.”

Wensen de Wereldwijven jullie allemaal fijne kerstdagen, zalig kerstfeest, feliz navidad, boas festas, mo’adim lesimkha, joyeux Noël, frohe Weihnachten, God jul, geseënde kersfees, merry Christmas en natuurlijk….. happy holidays!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.