Food for thought voor 2022!

Julie van Erps

2021 loopt op zijn einde. Het vooruitzicht van een nieuw jaar vind ik altijd verfrissend en spannend. Ja, zelfs in onzekere pandemie tijden… Een nieuwe start, een nieuw begin, een lege pagina, heerlijk. Ik som jullie mijn voornemens op aan de hand van enkele bekende uitspraken.

Het zijn eveneens mijn nieuwjaarswensen aan iedereen. Voornemens en wensen in de mix: cheers to 2022! 

Food for thought
Foto’s: Julie van Erps

Learn to be content – Buddha

Diepe tevredenheid berust volgens het boeddhisme niet op het vervullen van verlangens, maar komt voort uit het bewust en dankbaar aanvaarden van wat is. Heel eerlijk ben ik daar geen grote kampioen in. Ik geloof nog iets te graag dat vooruitgang voortkomt uit verlangen en heb ook altijd geleerd dat stilstaan gelijk staat aan achteruitgaan. 

De belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar was zonder twijfel de geboorte van mijn zoontje. Mijn kinderen zorgen er onbewust voor dat ik meer hier en nu leef, maar ook dat ik vooruit blijf kijken. Tevreden zijn en groeien, hoeven geen tegenpolen te zijn. 

Leven in het buitenland was een keuze en soms ben ik daar niet altijd even blij mee. Zo komt er weer een kerst aan waar niet iedereen bij zal zijn. Gelukkig is er een verschil tussen “tevreden zijn” en “leren om tevreden te zijn”. Er mogen mindere dagen zijn, er mag twijfel bestaan. Ik probeer tevreden te zijn met het feit dat er mensen zijn die ik kan missen en die mij missen, dat ik plaatsen koester waar ik niet onmiddellijk heen kan. Ik probeer het… In elk geval besef ik dat er veel is om dankbaar voor te zijn. 

Le talent c’est l’envie de faire quelque chose – Jacques Brel 

(’talent hebben betekent zin hebben om iets te doen’)

Perfectionisme leidt vaak tot niets. Het is niet omdat je geen benen hebt zoals Usain Bolt dat je niet kan genieten van een toertje in het park. En wie weet… Mocht Freddie Mercury zichzelf in twijfel hebben getrokken in een wereld en een tijd, die hem maar wat graag in de kantlijn hadden gehouden dan zouden we waarschijnlijk nooit van hem hebben gehoord. Ik wil maar zeggen: er valt niets te verliezen. Enkel de spijt om wat je nooit hebt gedaan of gedurfd. 

Ik wil dus een beetje meer zoals Freddie zijn. Ooit zei hij, ‘I always knew I was a star, and now the rest of the world seems to agree with me‘. Dus schrijf dat boek. Of ga voor die job, vertrek op reis, schilder dat schilderij of train voor die marathon!

Food for thought

Walt Disney zei het, “If you can dream it you can do it” 

Het is volgens mij ook van levensbelang om zelf een beetje kind te blijven, een fladderende Peter Pan. Dit brengt me bij Einstein’s befaamde uitspraak dat er ‘slechts twee manieren zijn om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is en doen alsof alles een wonder is’. Ik probeer dat laatste te doen en dit door te geven. Er is zoveel pracht in de wereld. Verwonderd blijven is essentieel. 

Nu ik geen echte baan heb, noch een kantoor om heen te gaan, valt het me op hoe banale zaken soms mijn hele dag bepalen. Daar wil ik iets aan veranderen. Boodschappen doen bijvoorbeeld. Toen ik voltijds werkte dacht ik hier nooit over na en gebeurde dat gewoon. Nu is het soms mijn enige echte dagactiviteit. Dit welteverstaan naast de allerbelangrijkste job ter wereld: mama zijn en zorgen voor twee kleintjes onder twee jaar.

Wat meer structuur in mijn dagen gooien, is dus de boodschap. Of zoals Benjamin Franklin ooit zei, ‘if you want something done, give it to a busy man‘.

Just do it (or don’t!)  – Nike

Hierboven schreef ik dat je voor je dromen moet gaan. Dit kan je ook in de omgekeerde richting bekijken. Je hoeft niet altijd alles te doen. Soms staan bepaalde zaken juist in de weg van je grotere doel. Er zitten uiteindelijk slechts 24uren in een dag.

Ben je geen held in de keuken en geeft een cake bakken je geen voldoening? Koop het dan gewoon, er zijn bakkers genoeg. In 2022 zeg ik dan ook adieu aan dit soort van schuldgevoelens en heb ik alvast een resem “perfect mommy-apps” gewist. Wayne Dyer had hierop een mooi passend antwoord, ‘what others think of me is none of my business‘. Het zich afvragen wat anderen denken, is puur tijdverlies. 

Geven is leven 

In Kenia wonen betekent, geconfronteerd worden met mensen die het materieel veel minder goed hebben. Armoede, ziektes, honger. Er is zoveel te doen dat het bijna een verlammend effect heeft. Maar niets doen en wegkijken, is geen optie. De maandenlange droogte zorgde recentelijk voor een enorme schaarste aan voedsel. En dan zit ik te klagen dat boodschappen doen me soms tegensteekt…

Belachelijk! Onder het motto “alle beetjes helpen” ging ik deze week naar een weeshuis in de sloppen van Soweto waar 35 kinderen en jongeren opgevangen worden. Ik bracht hen voedsel, kledij en speelgoed. Elk micro stapje blijft een stap. Ik wil meer doen, meer geven in 2022. 

Geven, teruggeven, applaus geven, de toon aangeven, vergeven, toegeven, doorgeven… en vooral nooit opgeven. 

Voor iedereen een fijn eindejaar en een gelukkig en gezond 2022! Love,

Over dit Wereldwijf: Julie van Erps - Kenia

Jambo! Mijn naam is Julie en ik woon sinds drie jaar in Nairobi, Kenia. Ik ben de fiere mama van Nelly en William. Ik schrijf aan mijn eerste roman en ben voor de fun mijn blog 'Twigaroads' gestart. Voordien woonde ik in Kinshasa, Democratische Republiek van Congo, waar ik mijn man leerde kennen. Ik ben afkomstig uit België en werkte eerder als advocate en legal consultant. Afrika zit erg diep in mijn hart.