Waar is de verbinding tussen de mensen gebleven?

Anne-Barbara Profielfoto WP

De mensheid is op dit moment verdeeld en niet verbonden. Het gaat dieper dan polarisatie. Het is verdeeldheid tussen mensen maar ook tussen ons eigen gevoel en ratio. De mens is angstig, weet niet wat er komen gaat, weet niet meer hoe de medemens zal reageren. Daarom trekken we ons terug in onze eigen bekende cocon, met bijbehorende aannames, verwachtingen en overtuigen.

Concepten die we zelf hebben aangemaakt op basis van onze eigen ervaringen-palette. Die we zien en inschatten op basis van onze eigen kijk op de wereld. Gevolgd door emoties en het uitspreken van oordelen.

Vicieuse cirkel van oordelen

En zo doet ieder individu dat. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen ‘oordelen-cirkel’ waar we continue in ronddolen. En dat veroorzaakt verdeeldheid, onenigheid, ruzie, ellenlange discussies, miscommunicatie, ruis op de lijn, scheldpartijen, geweld, en vooral; niet de mogelijkheid om het leven te leiden wat we allemaal zo graag willen leiden. 

De mens denkt mens te kunnen zijn door individueel te kunnen leven en alles om ons heen te kunnen veroordelen met verdedigend, soms agressief, gedrag tot gevolg. Dat we niet bewust hoeven te worden van onze eigen oordelen-cirkel, want “ik moet toch op kunnen komen voor mijzelf?” Of, “ik mag toch best mijn eigen mening hebben?”

We beseffen ons niet dat het oordelen, met bijbehorende emoties, is gestoeld op onze eigen illusionaire wereld. Zoals neurowetenschapper, psycholoog en auteur, dr. Lisa Feldman Barrett het beschrijft, ‘Emotions are not our reactions to the world, but our own construction of the world”. 

Diepe familiebanden…

Zo vlak voor de kerstdagen besef ik me dat de oordelencirkel overuren draait als we in gesprek zijn met familie. Dat is niet zo gek. Je hebt je hele leven ervaringen met je familie opgedaan. Je weet precies hoe je dierbare familielid zal reageren, denk je. En juist daar gaat het mis.

Het invullen van reacties van familieleden is gevaarlijk voor je relatie. Dat gaat twee kanten op: je reageert zelf op basis van wat je aanneemt dat je familielid denkt of gaat zeggen en je familielid reageert op een manier dat hij of zij denkt dat sociaal wenselijk is. Zoals het altijd ging toen jullie nog bij elkaar woonden als gezin.

Jullie nemen beiden direct dezelfde rollen weer aan zoals het vroeger was: jijzelf, je broer, je zus en je ouders. De oordelencirkels van alle familieleden zijn zo al jarenlang in elkaar gedraaid, steeds meer verstrikt geraakt. Wat resulteert in een wirwar van aannames, verwachtingen en uiteindelijk oordelen. Met verdeeldheid tot gevolg. 

… doorbreek je niet ‘even’

Dit is heel lastig te doorbreken, het zit er zo ingebakken. Het is lastiger dan bij een interactie met een collega, kennis en zelfs je partner. Maar het kan wel! En dat is door zacht te oordelen. Door die verwachtingen en aannames eens te parkeren. Bewust te worden van de oordelen die je hebt nog voordat je familielid iets heeft gezegd of gedaan. 

Als mens moet je je niet alleen bewust worden van je oordelen, maar deze ook durven te bekijken en accepteren. Op die manier ontstaat er ruimte voor een nieuwe visie, vernieuwd contact, en verbinding. Dat is wijs communiceren. Dat is echte wijsheid.   

Drie tips voor de feestdagen;

  1. Begin met echt naar elkaar te luisteren, te focussen op wat je broer, zus, vader en moeder zegt. Zonder al bezig te zijn met wat jij zelf wilt zeggen, te voorspellen waar je familielid naartoe gaat met zijn of haar verhaal of te onderbreken. Dat brengt rust in het gesprek. Rust met de definitie; niet het gevoel hebben je te moeten verdedigen of te beschermen.
  2. Stel elkaar een vraag die je elkaar nog niet eerder hebt gesteld. Wijsheid is nieuwsgierigheid.
  3. Geef mijn boek Oordeel zacht kado! Want wat is er mooier dan verbonden, bewust, positief en met rust het nieuwe jaar in te gaan? Bestel het boek Oordeel zacht, van tunnelvisie naar wijsheid.

Ik wens iedereen een zacht oordelend Nieuwjaar toe.

Verbinding
Foto’s: Anne-Barbara Lemmens

Nieuwsgierig naar het boek waarover Anne-Barbara hierboven spreekt? Lees er hieronder meer over:

Oordelen hoort bij het mens-zijn. Je kunt niet niet oordelen. Oordelen stuurt ons denken, voelen en doen, waardoor we het grootste deel van onze tijd onbewust leven vanuit een tunnelvisie. Zonde, want zo missen we veel in onze levens, interacties en relaties met anderen en onszelf.

Anne-Barbara had een succesvolle carrière als consultant in Amsterdam en New York. Door te leven in meerdere contrasterende omgevingen en een gedwongen stilstand in haar leven ontdekte ze hoe hard zij oordeelde over zichzelf, over anderen en over haar omgeving. Met het wegvallen van haar werk voelde ze of ze geen identiteit meer had. Wie was Anne-Barbara? Eén ding wist ze zeker: ze oordeelde.

Vanuit de wens om vol te willen leven, dook ze diep in de wereld van oordelen. Haar onderzoeks- en bewustwordingsproces leidde haar langs inzichten uit de Westerse neurowetenschap, filosofie en psychologie en Oosterse ervaringsleringen als mindfulness, insight dialogue, het non-dualisme en Boeddhisme. Hieruit ontwikkelde zij Oordeel zacht: de weg van beseffen, bekijken en accepteren naar wijs communiceren.

Dit boek maakt je bewust van het meest basale fenomeen dat je onbewust de hele dag stuurt: je oordelen

Korting voor de Wereldwijven: begin 2021 goed!

Whoop, whoop! Speciaal voor lezers van De Wereldwijven is er tijdelijk 20% korting op de Oordeel zacht 30-day Challenge bij aankoop van een boek met code OZ20. Met de challenge kan je zelf aan de slag met je oordelen. Begin volgend jaar zal de challenge ook in het Engels beschikbaar zijn.

Hi! Ik ben Anne-Barbara, moeder van drie kinderen en met gezin in 2020 verhuisd naar Nederland, Bergen vanuit Old Greenwich, USA. Ik heb internationale ervaring (Amsterdam en New York) als belastingadviseur, management consultant en ondernemer en ben de uitdaging aangegaan een boek te schrijven. In mijn, nu bijna finale, boek 'Oordeel zacht' beschrijf ik mijn eigen zoektocht naar oordelen; wat ze zijn, waar ze vandaan komen, wat ze doen en vooral ook wat we ermee kunnen doen door de 'Oordeel zacht' methode toe te passen. De methode creëert bewustzijn bij een ieder die open staat voor wat zelfreflectie. Daarnaast kan het toegepast worden binnen bedrijven, organisaties en instellingen die de interactie tussen mensen willen verbeteren, future-proof willen werken en stress willen verminderen. Daarnaast bied ik door middel van het Mindfulness Based Stress Reduction programma de mogelijkheid aan individuen stress reductie te ervaren door zacht oordelen. Voor De Wereldwijven schrijf ik graag artikelen met als thema, hoe kan het ook anders, oordelen!