Een product van 24 euro? Daar houd ik misschien een kwart aan over

Onlangs zei ik nog tegen mijn partner dat het gewoon belachelijk is. Ik werk keihard, gooi mijn producten online, tegen superhoge prijzen en nog houd ik niets over. Ik wil dit laten werken, maar het is wel erg moeilijk zo. Hij beaamde dat het een ‘tough business’ is.

Hij zei niet dat ik altijd alles overwin en dat ik dit wél tot een succes kan maken. En dat stoorde mij enorm. 

Designer zijn ís een baan

Ik heb die support namelijk wel nodig en toch heb ik die altijd voor mijzelf moeten creëren. Omdat iedereen, behalve mijn ouders en oma, vindt dat ik een échte baan zou moeten hebben. Dingetjes maken kan dan als hobby ernaast. Woest maakt mij dat. Neem. Mij. Serieus. Ik ben een designer. 

Ook ben ik een ontzettende feminist, onwijs naïef en een enorme doorzetter. Ambitie ontbreekt mij allerminst, ik kan groot dromen en geloof erin. Dat zal er ook zeker voor gezorgd hebben dat ik ben waar ik nu ben. Maar ik ben nog steeds een mens, en een mens heeft support nodig.

Het is moeilijk. Van een product dat vier-en-twintig euro kost, is 4,20 euro voor Etsy en tien euro voor verzendkosten. Een oven laten draaien kost zo’n 75 euro en die kosten moeten verdeeld worden over meerdere producten. Laten we zeggen dat de ovenkosten voor dit product twee euro zijn, dan heb ik nog acht euro over.

Daarmee ben ik er nog niet want de glazuur(kleur) en de klei moeten betaald worden, wat nog eens 1,50 euro zal zijn. Dan heb ik met twee uur werken (en dat is exclusief rijden en droogtijd van de klei) 6,50 euro verdiend. Ik hou van mijn vak en ik vind het het allemaal nog steeds waard. Moeten ambachten beter betaald worden? Beslis dat maar zelf. 

Naïef? Ik geloof in mijzelf!

Gelukkig heb ik een nieuwe number one fan. Toen ik iets van mijn keramiek per ongeluk op tafel liet liggen, kwam mijn dochter naar mij toe en riep: “deze zijn erg mooi mama!” Kijk, en dat geeft mij een glimlach op het gezicht.

Nu we verhuisd en weer een klein beetje gesetteld zijn, wil ik weer echt aandacht besteden aan mijn bedrijf, oftewel ‘hobby’ volgens sommigen. En wat is nou beter dan dit voor de feestdagen te doen? Uiteraard, in ondernemerstaal ben ik al twee maanden te laat aangezien foto’s van mijn producten allang op internet hadden moeten zwerven. Maar, zoals ik al zei: ik ben naïef en geloof in mijzelf, dus ik doe het toch. 

Wat wel een domper is, is dan het gevoel dat je partner even niet in je gelooft. Begrijp me niet verkeerd: hij vindt mijn werk prachtig, maar vindt het gewoon geen verstandige financiële keuze. Natuurlijk heeft hij gelijk, maar ik wil gewoon keihard aan de weg timmeren en laten zien dat dit wel een verstandige financiële keuze is. Toch ga ik met een teleurgesteld en twijfelachtig gevoel naar bed.

De afgelopen maanden heb ik snoeihard aan ons nieuwe huisje gewerkt. Elke dag heb ik mijn vol-met-medicijnen-gepropte dochter verzorgd en daarnaast de hele verhuizing gedaan. Ja, ik heb weinig aan mijn bedrijf kunnen doen en er waren dan ook geen bestellingen voor een lange tijd. Het is simpel, als je niet actief bent op Etsy, laat Etsy je ook niet in de zoekresultaten zien.

Support van een vreemde

Maar daar was het dan! Een dag nadat ik bovenstaand gesprek met mijn partner had gehad, werd ik wakker. Op mijn telefoon stond melding van one new order. Yes! Ik heb direct mijn partner ervoor wakker gemaakt: “kijk schat! Ik heb een bestelling!!”

Toen ik de bestelling gemaakt en extra leuk ingepakt had (omdat het een cadeautje was), zag ik dat het adres heel dicht bij mij in de buurt was. Dus heb ik de benenwagen gepakt en ben het zelf gaan bezorgen. Wat ontzettend leuk bleek! De dame in kwestie was zo enthousiast, het was voor mij de kers op de taart. Het gebeurt mij niet vaak dat een vreemdeling iets koopt en ik het persoonlijk kan leveren. Vaak gaat het naar het postkantoor en zie ik alleen de chatberichten tussen mij en de klant.

Dit was voor mij precies het teken dat ik nodig had om door te gaan. De support van een vreemdeling, het zelf mogen bezorgen en de blije gezichten zien. AlettaDesign. Daar zijn jullie nog niet vanaf.

Over dit Wereldwijf: Aletta Fris - Israël

Hallo! Ik ben Aletta, 27 jaar, mama van twee lieve dochters en eigenaar van AlettaDesign, mijn mini-business waar ik keramiek en macramé maak. Ik woon sinds drie jaar met man en kinderen in Jeruzalem, dichtbij zijn familie maar ver weg van de mijne.