De leukste baan ter wereld, waar ook ter wereld!

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 20 januari 2022Tags: , , ,

Als klein meisje speelde ik graag ‘schooltje’. Schooltje met mijn vriendinnen, met mijn buurmeisjes en met mijn knuffels. En als er niemand was? Of de knuffels hadden geen zin? Dan speelde ik schooltje met mezelf en was ik gewoon de juf èn leerling en wisselde ik constant van rol. Een krul zetten vond ik fantastisch en met een klein tekeningetje erbij als het écht goed gedaan was.

Ik vond het heerlijk om in de juffenrol te zitten en mijn buurmeisjes vonden het fantastisch om die perfecte krul van mij te ontvangen in hun schrift. 

Meester Max
Foto’s: Juf Maaike

Snuffelstage

Dat ik na mijn middelbare school de PABO ging doen, was dan ook geen verrassing. In 2008 ben ik afgestudeerd en na een afstudeerstage van vier maanden in Zuid-Afrika, werd ik meteen overrompeld door een fulltime baan als kleuterjuf. Help, ben ik hier al klaar voor? In mijn eerste studiejaar mocht ik alleen ‘snuffelen’ bij de kleuters. Maar ik had weinig keus en de banen lagen niet voor het oprapen dus was ik al lang blij dat ik aan de slag kon. Na een wat onzekere start werd ik steeds zekerder in mijn rol als juf.

“Dit was het échte werk en ik genoot ervan! Ik wist het nu zeker: ik wil kinderen verwonderen, ze laten stralen, met hun interesses meevaren, hen begeleiden in het leerproces en er voor ze zijn.”

Reiskoorts

Tijdens mijn eerste jaren voor de klas, begon een andere passie in mij te kriebelen. Mijn afstudeerstage in Zuid-Afrika had mijn reislust aangewakkerd en ik wilde meer van de wereld zien! Ik nam onbetaald verlof op, kocht een backpack en een enkeltje naar Indonesië. Acht maanden later boekte ik een enkeltje terug naar Nederland vanuit Brazilië.

Tijdens mijn wereldreis heb ik verschillende onderwijsprojecten bezocht, een poging gedaan om Spaans te leren en ontzettend veel mensen ontmoet uit alle uithoeken van de wereld. Toen ik terugkwam in Nederland wilde ik alleen nog maar meer van de wereld zien en sindsdien is Nederland nooit meer hetzelfde geweest als daarvoor. 

Na 240 dagen reizen rondom de wereld, was ik volkomen blut. Ik heb nog een paar jaar gewerkt, maar de reiskoorts bleef. Ik besloot mijn vast contract op te zeggen, sloot mijn appartement achter me en zei gedag tegen mijn familie en vrienden. Mijn rugzak was weer gepakt en dit keer begon mijn reis dichter bij huis want ik wilde Spanje en Portugal ontdekken!

Meester Max

Verliefd!

Al snel kwam ik terecht op een kleinschalige talenschool in het bruisende surfdorpje Tarifa in Portugal, waar ik in ruil voor Spaanse lessen en onderdak, receptiewerk en administratief werk deed voor de school.

“Op een dag kwam de nieuwe Engelse docent niet opdagen en de directeur van het schooltje kwam naar mij toe en vroeg: “Maaike, jij bent toch juf? Kan jij tijdelijk de Engelse lessen overnemen totdat ik iemand anders heb gevonden?””

Zo gezegd, zo gedaan en toen is ook het balletje in Spanje gaan rollen. Uiteindelijk heb ik daar enkele jaren Engelse les gegeven aan Spaanse kinderen. Tijdens de lange Spaanse zomermaanden ging ik graag terug naar Portugal, naar een vrijwilligersproject waar ik intussen kind aan huis was. Tijdens één van die zomers stond daar ineens de liefde van mijn leven voor mijn neus. Een prachtige Nepalees die in Portugal woonde. Een blik en… klik!, liefde op het eerste gezicht. Tja, wat doe je dan?!

In spagaat

Ik had net getekend voor een nieuw schooljaar op de talenschool in Spanje, dus dat werd een jaartje maandelijks heen en weer pendelen tussen Spanje en Portugal totdat ik besloot om naar Portugal te verhuizen. Na een tijdje begon ik het onderwijs, de kinderen en het lesgeven te missen. In Portugal woonden we in een dunbevolkt gebied en er was geen talenschool in de buurt waar ik Nederlandse of Engelse les kon geven.

Tijdens een regenachtige dag speurde ik het world wide web af en kwam ik Meester Max tegen, ‘online Nederlandse lessen aan kinderen in het buitenland.’ Dat klonk té gek, dit is precies wat ik nodig had! Helaas had Meester Max nét een nieuw team compleet, maar we zouden contact houden, mocht er in de toekomst weer versterking nodig zijn. 

Meester Max verdween naar de achtergrond en onze dromen kwamen op de voorgrond. In Nepal heeft de familie van mijn man (ondertussen zijn we getrouwd) een prachtig stuk grond waar hij ook is opgegroeid. Al sinds mijn reizen en ontmoetingen begon ik steeds vaker te dromen van een huisje in de bergen. Een veilige thuisbasis, simpel maar comfortabel.

Meester Max

Dromen

Ik ben niet de enige die droomt, mijn man heeft ook dromen. Hij is tuinman, maar ook yoga docent en werkt met de helende energie van klankschalen. Hij zou graag een project willen beginnen met het stuk familiegrond: een homestay, een retreat-centre. Een plek waar iedereen welkom is om zich even in terug te trekken. Een plek voor zijn familie, de gemeenschap èn de avontuurlijke toerist. Samen fantaseerden we veel over onze dromen en na een familiebezoek aan Nepal werden onze dromen groter en groter.

“Met ons leven en inkomen in Portugal hadden we elke maand maar net genoeg om van rond te komen en sparen voor een toekomstig huisje in de bergen zat er niet in.”

We besloten dat ik een tijdje in Nederland zou gaan werken, zoals vanouds weer voor de klas. Zo gezegd zo gedaan en door corona zijn het twee schooljaren geworden. Het was fijn om (na zes jaar) weer voor een Nederlandse klas met kinderen te staan en een Nederlands inkomen te hebben om te kunnen sparen voor onze droom. Na twee lockdowns, heel veel dromen in ons hoofd en plannen op zak, verblijven we deze winter in Nepal. Om een start te maken met onze droom.

Meester Max

Hoe fantastisch zou het zijn als ik nu ook nog, op afstand, mijn passie kan blijven uitvoeren: lesgeven!? Want waar ik ook ben, of het nu in ons droomhuis in Nepal is of dicht bij familie in Europa, de juf in mij gaat altijd met mij mee. Ik besloot het het universum in te werpen en…. op een dag was daar ineens een mailtje in mijn mailbox van Meester Max. Of ik nog interesse had! Daar hoefde ik niet over na te denken.

En nu ben ik hier en communiceer, speel, leer en groei ik met kinderen van over de hele wereld via mijn laptop! Mijn baan als online-docent maakt het mogelijk dat ik mijn passie kan beoefenen, zonder dat ik daarvoor in Nederland hoef te zijn. Sterker, ik kan het leukste werk dat er is, waar ook ter wereld doen! Ik begeleid nu kinderen één op één met hun Nederlandse taal en bereid hen voor op hun terugkeer naar het Nederlandse schoolsysteem.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe snel kinderen leren en nieuwe dingen oppikken. Zo leert één van mijn leerlingen op school lezen en schrijven in het Frans en tijdens de Nederlandse lessen, leert ze ook om te lezen en schrijven in het Nederlands. Een andere student zit elke les met een grote glimlach haar best te doen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen zodat ze beter kan communiceren met een deel van haar familie die in Nederland woont. En weer een andere leerling heeft een bijzondere vriendschap gesloten met Sil, een handpop die ik gebruik tijdens het lesgeven bij de jonge kinderen. Bovendien geeft het mij de mogelijkheid om te blijven groeien als juf én om mijn dromen na te jagen. Iets wat ik graag aan mijn leerlingen meegeef.

Nieuwsgierig?

Het deskundige en enthousiaste team van Meester Max verzorgt online Nederlandse lessen op maat. Dit betekent dat de bevoegde meesters en juffen onderzoeken wat de persoonlijke leerdoelen zijn. Samen wordt er zo efficiënt mogelijk mogelijk gewerkt aan de verschillende taalonderdelen die belangrijk zijn voor de leerling en zijn of haar ouder. Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek of gratis proefles aan via de website.

Leuke verrassing voor al onze lezers: Als je een strippenkaart koopt, krijg je een leuke verrassing van Meester Max mits je ‘De Wereldwijven‘ vermeldt!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.