Benut je netwerk voor een baan in het buitenland

Gastschrijfster

Vind jij het lastig om je droombaan in het buitenland te vinden? Ga dan eens bij jezelf na of je specifieke wensen hebt voor een nieuwe uitdaging. Mocht je hier zelf niet uit komen, dan kan iemand uit je netwerk je wellicht helpen met het afkaderen van wat je volgende avontuur wordt. En je netwerk kun je op nog meer manieren inzetten voor het vinden van een baan.

Een gave baan in het buitenland vinden hoef je niet alleen te doen. Je kunt in je netwerk rondvragen of iemand een openstaande functie heeft of is tegengekomen die goed aansluit bij jouw ervaring en wensen.

Ga (online) netwerken!

Je kunt zowel persoonlijk als breed jouw netwerk aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan voorstellen om een kopje koffie te drinken met iemand waarmee je over jullie carrières kunt praten. En benader het niet alleen vanuit je eigen oogpunt: wie weet ben jij niet alleen geholpen, maar kunnen jullie elkaar helpen onder het genot van een kopje koffie!

Met een oproep of interessante post op social media kun je jouw netwerk ook benaderen. Op die manier komt jouw netwerk te weten wat je doet en waar je naar op zoek bent. Wie weet komt er hulp uit onverwachte hoek! Gebruik social media daarom actief. Van LinkedIn kun je je online cv maken, en kijk ook eens rond binnen je LinkedIn-netwerk of er via-via nog mensen zijn die jou meer kunnen vertellen over een functie, bedrijf of locatie waar je interesse in hebt. 

Breid je netwerk uit

Door regelmatig te connecten met anderen op LinkedIn breid je je netwerk uit en kun je elkaar verder helpen. Post je zelf regelmatig een interessante overweging op LinkedIn, dan ontvang je wellicht connectieverzoeken doordat tweede- of derdegraadsconnecties jouw posts voorbij zien komen en je hun interesse hebt gewekt. 

Naast social media kun je natuurlijk ook netwerken door evenementen te bezoeken. Dit hoeven niet altijd zakelijke events te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een interessante meetup zijn met mensen uit de omgeving. 

En heb je een hobby waar je graag je werk van wil maken? Ga dan aan de slag met jouw hobby, bijvoorbeeld bij een vereniging of via een club. Zo ontmoet je mensen die dezelfde interesses hebben als jij.  

Laat iedereen weten wat je zoekt

Wil je een baan in het buitenland en je netwerk écht activeren? Dan doe je er goed aan om je wensen niet onder stoelen of banken te steken. Want in eerste instantie denk je misschien aan je zakelijke netwerk om een baan in het buitenland te vinden, maar je zou zomaar op een verjaardag iemand tegen kunnen komen die weer iemand kent die op zoek is naar iemand met jouw vaardigheden, soft skills en drijfveren. Zo komt jouw nieuwe avontuur in het buitenland binnen handbereik!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.