Op wereldreis in een sportvliegtuig (1) – Een leeg nest

Profielfoto Martijn Kist
door gepubliceerd op 7 april 2022Tags: , , , , ,

Martijn Kist vloog samen met haar man Alex in 270 dagen de wereld rond in hun sportvliegtuig. Midden in Coronatijd. In een serie blogs vertelt ze over die wereldreis: de vele landen waar ze landden, de uitdagingen van het vliegen, het leven in de cockpit en de mensen die zij ontmoetten en die hen hielpen.

Volgens de website “earthrounders.com” is Martijn de eerste vrouwelijke piloot van Nederlandse nationaliteit die dat in een sportvliegtuig presteert!

Het roer om… in een sportvliegtuig

Volgende week wordt onze baby, ons vierde kind, 15 jaar oud. Over drie jaar is hij het huis uit. En wat dan? Mijn man Alex en ik zitten samen in een cafeetje en opeens voelen we de drang om ons toekomstige lege-nest-leven te plannen. Thuis blijven zitten en wachten tot de kinderen en mogelijke kleinkinderen op bezoek komen, is het laatste wat we willen. Nee, we willen iets gróóts doen, iets samen en alleen voor ons.

Bovendien willen we lichter gaan leven, met minder dingen en verantwoordelijkheden, misschien zelfs nomaden worden en rondreizen zonder vaste basis. We hebben al veel gereisd en in verschillende landen gewoond, maar altijd voor werk, met de hele familie en de daarbij behorende routine. Zouden we die routine niet even stop kunnen zetten?

“Langzaam vormt zich een plan in dat cafeetje: we verkopen ons huis en gaan voortaan de wereld ontdekken!”

Zonder agenda’s met allebei honderd dingen en niks meer van dat. En weet je? Dat van die ‘honderd dingen’ blijkt ook reuze praktisch, want er komt een andere passie van Alex in beeld. Hij heeft al twintig jaar een pilotenbrevet en vliegt als hobby.

Vliegend de wereld rond

Waarom gaan we niet in een sportvliegtuig de wereld rond? Er zijn tenslotte mensen die dat al gedaan hebben! Ik ben dol op reizen en vind het idee ontzettend spannend dus na wat heen en weer argumenteren (en het realiseren dat ik voor zo’n tocht ook zelf een pilotenbrevet zal moeten halen), zijn we het eens: zodra onze jongste zoon zijn eindexamen heeft, vertrekken we. 

Kan dat zomaar? Misschien wel want ik heb onlangs na dertig jaar mijn baan opgezegd. Alex zal proberen een jaar vrij te nemen waarin we één keer de wereld rondvliegen, en daarna gaat hij weer een paar jaar werken. Met het plan dat als onze reis een succes is, we het zeker weer oppakken als we allebei vrij zijn. Er zijn tenslotte meer dan tweehonderd landen in de wereld! 

Avontuur
Foto: Martijn – de route in kaart gebracht

Adrenaline-rush

We voelen een enorme adrenaline rush in dat cafeetje en krijgen er enorme zin in om meteen te beginnen met de voorbereidingen. De zaterdag daarop komt Alex thuis met een enorme wereldkaart die we in de keuken hangen. Gedurende drie jaar tekenen we daar talrijke routes op en maken we ellenlange lijstjes van wat er allemaal moet gebeuren. Naarmate het plan gestalte krijgt, stroomt de adrenaline harder. We weten steeds zekerder dat we allebei 100% achter deze droom staan en zullen deze wereldreis verwezenlijken!

Lees je de komende weken mee? Volgende keer:

“Nu we dit besloten hebben, moet ik zelf ook aan de slag. Ik ga de wereld niet rond in een sportvliegtuigje zonder te kunnen ingrijpen als Alex opeens in de lucht flauwvalt of zo. Er zit niks anders op, ik ga vlieglessen nemen. Gelukkig heb ik drie jaar voor me, want eigenlijk vind ik het doodeng en… ik ben al 55”

Over dit Wereldwijf: Martijn Kist - Argentinië

Hallo! Ik ben Martijn Kist, 59 jaar, waarvan ik maar zes jaar in Nederland heb gewoond. Via Polen, de Verenigde Staten, Zwitserland, Mexico, Frankrijk kwam ik uiteindelijk in 2013 in Argentinië te wonen. Ik heb ruim 30 jaar voor een multinationaal onderzoeksbureau gewerkt en begon een aantal jaar geleden met schrijven. Inmiddels heb ik twee boeken gepubliceerd: in 2016 kwam “10 Little theories about Argentines” uit en in 2019 “No siempre puede ser caviar” (Het kan niet altijd kaviaar zijn). Ik ben getrouwd met mijn Argentijnse Alex en we hebben vier grote kinderen. In 2021 hebben mijn man en ik samen de wereld rondgevlogen in een sportvliegtuigje, waarvoor ik een reisblog heb bijgehouden. Voor De Wereldwijven beschrijf ik dit avontuur in een serie. Lees je mee?