Met het gezin op vakantie deze zomer? Zorg dat je goed voorbereid bent

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 11 april 2022Tags: , , ,

Bij het voelen van de eerste voorjaarszon en de terrassen die zich opmaken voor de warmere dagen, gaat het bij ons absoluut kriebelen: vakantie! En net als zoveel Nederlanders, – alleen, met vrienden, een partner of het hele gezin -, gaan we vooral in de zomer op vakantie. Sommigen vieren vakantie in het buitenland, terwijl anderen lekker binnen de landsgrenzen blijven. Of je nou ver weggaat of dicht bij huis blijft, het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. De meeste mensen denken dat zij goed voorbereid zijn, maar helaas blijkt dit vaak niet het geval.

Ben jij van plan om aankomende zomer (met het hele gezin) op vakantie te gaan? Dan helpen de onderstaande tips een handje.

Maak een lijstje voordat je vertrekt

Als je alleen of samen met je partner op vakantie gaat, hoef je niet al te veel mee te slepen. Dit verandert natuurlijk wanneer er kinderen meegaan. Je moet dan niet alleen denken aan je eigen spullen, maar ook aan de spullen voor de kinderen. Hierdoor kan het een chaos worden, waardoor je mogelijk iets vergeet. Een lijstje maken helpt om dit te voorkomen. Begin het liefst al ruim voor vertrek met het opstellen van zo’n lijstje. Wanneer je iets te binnen schiet, schrijf je dit op. Zo hoef je vlak voor vertrek alleen maar het lijstje door te lopen en de kans dat je iets vergeet is een stuk kleiner.

Sluit de juiste verzekeringen af

Sommige mensen denken dat ze goed voorbereid zijn door enkel een lijstje te maken. Zo’n lijstje helpt inderdaad, maar er zijn ook andere zaken waar je aandacht aan moet besteden. Ben je namelijk wel goed verzekerd? Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat veel mensen op vakantie gaan zonder goede verzekering. En gaat er iets mis? Dan kunnen de gevolgen groot zijn en kan je tijdens jouw vakantie of bij thuiskomst te maken krijgen met onverwachte kosten.

Wie met het hele gezin op vakantie gaat, doet er in ieder geval goed aan een reisverzekering af te sluiten. Gaan jullie slechts één keer per jaar weg? Dan volstaat een kortlopende reisverzekering die je afsluit voor een specifieke vakantie. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor onverwachte kosten tijden de reis en bovendien kun je reisgenoten, zoals gezinsleden, makkelijk meeverzekeren. Wil je eerst antwoord op de vraag ‘wat kost een reisverzekering?’ Dat is op voorhand niet te zeggen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de verzekering die je kiest en de dekking. Richt je daarom tot een verzekeraar om de kosten van een reisverzekering te berekenen.

Zoek uit of er een visum nodig is

Vier je vakantie in een Europees land? Binnen de Europese Unie geldt een vrij verkeer van personen en heb je meestal geen visum nodig als je maximaal 90 dagen in dit land verblijft. Toch zijn er populaire vakantielanden waar je wèl een visum voor nodig hebt. Turkije, Kaapverdië en Egypte zijn hier voorbeelden van. Ga je naar één van deze landen op vakantie? Vraag dan ruim voor vertrek een visum aan. In dat geval komt jouw vakantie zeer waarschijnlijk niet in gevaar. Overigens zijn er veel meer landen waar je een visum nodig hebt, dus het kan nooit kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen en check of je een visum nodig hebt.

Wensen wij je alvast een heel goede vakantie! Of zoals men het over de grenzen zegt: bon voyage! Safe Travels! Schöne Ferien! Buen viaje! Bra resa! Kalo Taksidi! Boa viagem! Buon viaggio! Hyvää Matkaa! Sreta nput! Head reisi! …

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.