Return to Self : Bonjour! Je suis Myrte

Myrte Scheffer
door gepubliceerd op 25 april 2022Tags: , , , ,

De afgelopen weken nam Myrte je mee in haar bijzondere verhaal, waarover ze ook een boek schrijft, Return to Self. Een verhaal over hoe één telefoontje je leven compleet overhoop kan halen en alles in een nieuw perspectief plaatst. In een serie columns, met dezelfde titel, schreef ze voor De Wereldwijven eerlijk over haar verlies, verdriet, groei en zelfontwikkeling. Haar verhaal heeft raakvlakken met het verhaal van ons allemaal: een leven creëren zoals jij dat wilt.

Wat eraan vooraf ging: op 21 november 2017 wordt Myrte wakker en hoort ze dat haar meervoudig gehandicapte zusje met een hersenstam infarct in het ziekenhuis ligt. Als ze overlijdt valt Myrte in een diep gat. Ze krabbelt op en verwelkomt twee jaar later een getraumatiseerde tienermeid in huis en er breekt een tijd van verrijking met haar puberende huisgenoot aan. Na een miskraam, wordt bruut weer alle bodem onder haar weggeslagen en gooit Myrte het roer om: ‘Londen is calling’. Toch blijkt de stad niet haar ‘final destination’ en ze maakt een roadtrip naar Spanje en de Spaanse eilanden op haar motor. Op Majorca vindt ze rust. Hier besluit Myrte dat ze wil teruggeven en vertrekt voor een mooi project naar Tanzania.

Return to Self
Foto’s: Myrte Scheffer

De impact van woorden

Weten jullie nog dat ik in mijn vierde blog “de Transformatie” vertelde over mijn trainingen in het Verenigd Koninkrijk? Ik volgde hier ‘high end’ programma’s, zoals de public speaking training door topsprekers als Andy Harrington en Chloë Bisson. Beiden hebben mij op hun eigen manier iets geleerd en ik wil jullie even terugnemen naar die bewuste training en mijn eigen gedachten als deelnemer daaraan. Het maakt de boodschap van dit blog en deze reeks, nog duidelijker.

Ik had heel goed contact met één van de hierboven genoemde coaches: Chloë Bisson. Zij helpt vrouwelijke ondernemers bij het bouwen van hun online bedrijf en ze spreekt wereldwijd op podia, naast hele grote sprekers, over vrouwelijk ondernemerschap en mentale gezondheid. Chloë begint te spreken en zegt:

eighteen months ago I was sitting in the audience, just as you are now. I knew I was here to do great and eighteen months later I’m standing here in front of you, talking about my passion and my profession.”

De woorden raakten mij en een vuurtje werd in mij aangewakkerd. Ik wist het gewoon: precies dit zinnetje ga ik op een dag ook uitspreken. 

Aan de slag

Ik heb altijd geweten dat ik op deze wereld ben om een reden die groter is dan mijzelf. Tot dan toe kon ik nog niet precies duiden wát dat dan was. Maar dit zinnetje was genoeg om er zeker mee aan de slag te gaan. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, zoals jullie in mijn voorgaande blogs hebben kunnen lezen. De hele reis die ik heb afgelegd, alle ups and downs, de tranen van geluk en verdriet, het reizen en alle lessen en inzichten… Het komt allemaal samen in één berichtje terwijl ik in Tanzania ben om een NGO te helpen. Het is ‘s ochtends vroeg en ik maak me klaar maak voor een nieuwe dag vol coaching en begeleiding wanneer ik dit bericht krijg:

“Hello Myrte, we want to welcome you as a speaker at the forthcoming conference on “Annual Congress on Women Leadership and Wellness Expo” which is scheduled on March 8-9, 2022 in Paris, France. You’ll be joining many delegates gathering, and meet partners from around the world while we present, tune in to and talk about the latest advancements in the respective field. Thanks and Regards, Teju”

Wat gaaf! Het eerste wat ik denk is: “hè hè, eindelijk gaat al het harde werken zich terug betalen!” Ken je dat gevoel dat je gewoon wéét dat er een keerpunt is gekomen? Dat je het kantelpunt over bent en dat dingen gaan stromen in jouw richting? Precies dat voelde ik. Het was de bevestiging dat ik de juiste stappen had genomen, óók naar de toekomst gericht.

Vruchten mogen plukken

Als ik terugkom uit Tanzania heb ik nog twee maanden om me voor te bereiden. Dat lijkt lang, maar wanneer je voor het eerst in het “echie” je verhaal gaat doen, moet je echt alles van nul opzetten. Bovendien was ik net begonnen met het samenstellen van mijn programma’s en bouwen van de website. Bij elkaar allemaal veel inspanningen om op tijd af te hebben. Daarnaast vroeg de organisatie of ik ook de rol van moderator op mij wilde nemen tijdens het evenement, wat inhield dat ik alle zestig sprekers moest introduceren en het hele event aan elkaar moest praten.

“Toen ik een aantal weken moest wachten op antwoord op mijn offerte, heb ik vriendelijk bedankt. Ik lever graag kwaliteit en de tijd was inmiddels te kort. Maar ik besloot wel te gaan, als een soort proeftuin voor mezelf.”

Ik moest oefenen. Feeling krijgen met het vertellen van mijn eigen verhaal zonder al te emotioneel te worden. Ik wilde mijn presentatie en de opbouw ervan testen en tevens foto- en videomateriaal krijgen voor mijn eigen toekomstige PR. Tot slot wilde ik ook echt ervaren of op events ‘spreken’ wel mijn strategie voorwaarts zou zijn. 

De spreekwoordelijke vis in het water

Nou, ik kan je vertellen, ik voelde me als een vis in het water! Vanaf het moment dat ik binnenkwam, merkte ik dat mijn aanwezigheid iets teweeg bracht. Mensen waren nieuwsgierig en zagen mij echt als een van de key note sprekers. Mijn bijna miereneukerige voorbereiding was achteraf niet nodig; het was alsof mijn tweede natuur naar boven kwam en alles ging vanzelf. Was het perfect? Nee. Was het authentiek? Ja. Was ik mezelf? Helemaal. 

Inhoudelijk klopte mijn presentatie als een bus. Van te voren had ik alles goed uitgezocht: wíe er kwamen, wát voor bedrijf ze hadden en wát andere sprekers zouden vertellen. Zo kon ik mijn eigen presentatie goed voorbereiden en dit bleek een schot in de roos: ‘Hoe bouw je een succesvol sociaal bedrijf, zonder jezelf op te offeren?’ Mijn persoonlijke hoogtepunt tijdens de dertig minuten spreektijd was natuurlijk dat ene zinnetje:

eighteen months ago I was sitting in the audience, just as you are now. I knew I was here to do great and eighteen months later I’m standing here in front of you, talking about my passion and my profession.'”

Wow, dit was zo gaaf en ik voelde me zo enorm op de juiste plek. Dit wil ik je graag ook als tip meegeven: probeer altijd het maximale voor jezelf uit iedere situatie te halen. 

Kwaliteit versus kwantiteit is een keuze

Ondanks dat de organisatie helemaal niet zo best was, had men het wel voor elkaar gekregen om mensen van over de hele wereld naar Parijs te laten komen op Internatiale Vrouwendag. Er waren sprekers uit Noorwegen, de Verenigde Staten en zelfs uit Canada, Australië en Zuid-Afrika. Ik was de vierde spreker op de eerste dag en daarna zouden er nog vijfentwintig volgen… De volgende dag weer, maar ik ben niet gegaan. Het was gewoon te veel om te absorberen. Lang verhaal kort: ik dacht bij mezef, dit moet beter! Mensen die voor zo’n evenement geld betalen, moeten daarvoor de waarde terugkrijgen en niet overspoeld worden met zoveel (en vaak nutteloze) informatie.

Ik benaderde Laura, die op de eerste dag vertelde over haar achtergrond als drievoudig wereldkampioen martial arts en vanuit dit idee een leiderschapsprogramma ontwikkeld heeft. Door haar manier van presenteren, merkte ik dat wij niet alleen dezelfde taal spreken, maar allebei vooral ook kwaliteit nastreven. We zijn gaan zitten en een uur later hadden we het concept op papier voor ons eigen evenement. 

Inmiddels zijn we met een team van vier mensen (allemaal uit de US) en gaat ons eerste BIZ Impact Global in november 2023 plaatsvinden. Het wordt een driedaags evenement, met een duidelijke kop en staart: 250 mensen zullen samen in drie dagen hun bedrijf opschalen naar een wereldwijd niveau. Waar we het evenement houden? Op Mallorca! 

Terug bij mijzelf

Naast Laura, ontmoette ik in Parijs nog een vrouw. Zij runt een bedrijf in Zuid-Afrika en heeft het sponsorschap over de landelijke Rising Star Awards in Afrika. Een ontzettend gaaf initiatief om jonge en ambitieuze leiders verder te helpen en in de schijnwerpers te zetten. Na mijn presentatie kwam ze naar me toe en zei: “met jou wil ik samenwerken. Alles wat je vertelde en ons hier vandaag liet zien, klopte! Jouw merk staat als een huis.” En dat is nu precies de uitkomst van mijn eigen reis: ik ben terug bij mezelf. Alles wat je leest en ziet op mijn social media, mijn website en in mijn programma’s, ben ik. En het klópt. Een groter en mooier compliment dan dit kan ik niet krijgen. Momenteel zijn we in afrondende fase om te gaan samenwerken. 

“Mijn identiteit is het grootste cadeau dat ik mijzelf ooit heb gegeven en…. ontvangen. Het is ook mijn talent om dit nu aan anderen te geven. Je identiteit helpt je om je eigen bedrijf (nog) succesvoller en impact voller te maken.”

Ondertussen pluk ik de vruchten en ben ik benaderd door meerdere partijen om te komen spreken. Zo ben ik uitgenodigd om meermaals in Florida als key note spreker te presenteren én ligt er een voorstel van een organisator om een conferentie vóór mij te organiseren! Zo mooi om te merken dat mijn werk niet onopgemerkt is gebleven en mijzelf terug te vinden in een artikel van NYC Journal, “Top 30 Entrepreneurs to look out for in 2022”.

Durf te zijn wat je bent

Ik ben een game changer. Zo, ik heb het gezegd en opgeschreven. Dit is wat anderen (volgens de metric en mijn samenwerkingspartner The GC Index) in mij zien en het is tijd dat ik het zelf benoem. Een zeldzaam profiel wat inhoudt dat ik continu bezig ben met het transformeren van de toekomst. En wat ben ik blij dat ik dit voor mezelf gedaan heb. Ik heb dit enorm sterke en krachtige fundament eigenhandig gebouwd en ik ben klaar om andere game changers en impact players te helpen om datgene te doen wat zij (wij) het liefste doen: anderen verder helpen. 

De betekenis van Return to Self, was en is voor mij het (terug)vinden van mijn echte ik, mijn identiteit, en hier een leven en een bedrijf omheen te creëren. Ik heb mezelf leidend gemaakt, in plaats van het systeem waarin ik leefde, woonde en werkte.  Nu ben ik vrij. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en professioneel. Ik ben terug bij mezelf. 

Terugblik op de serie Return to Self

Dit was mijn laatste blog in de Return to Self serie! Wat was het mooi en bijzonder om dit met jullie te kunnen en mogen delen. Heel erg bedankt voor alle leuke, lieve en positieve reacties die ik gaandeweg kreeg en krijg. Het is mooi te horen dat lezers, jij, er veel aan hebben gehad en er voor zichzelf veel steun en inspiratie uit hebben kunnen halen. Dat is waar ik het voor deed. Top!

Graag sluit ik deze serie af met een quote die ik acht maanden geleden las en dat sindsdien mijn mantra is geworden:

“If you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it.”

Heb je de voorgaande blogs van Return to Self gemist? Lees ze hier: blog 1 – mijn zusje,  blog 2 – mijn pleegdochterblog 3 – mijn moederschapblog 4 – mijn transformatieblog 5 – mijn roadtrip en haar voorlaatste blog, blog 6 – mijn projectwerk in Tanzania

Over dit Wereldwijf: Myrte Scheffer

Hi, ik ben Myrte. Oprichter van The Purpose EmPowerment Program voor mensen, bedrijven en organisaties die een positieve verandering en impact willen maken om het leven van anderen te verbeteren. Ondernemen zit bij mij in de familie, maar sociaal ondernemen is een ander vak. Vanaf mijn 22e reis en werk ik veel met, en in andere culturen. Om impact te maken, begin je bij jezelf, iets wat ik zelf ook vorm heb moeten geven. Hoe? Dat lees je deels in mijn blogs voor de Wereldwijven en binnenkort op mijn vernieuwde website Myrte Scheffer.