Selfcare: is dat egoïstisch of niet?

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 11 mei 2022Tags: , , ,

Je hebt een uitnodiging van een vriendin afgeslagen of een afspraak afgezegd en je voelt je schuldig. Herkenbaar? Veel mensen – vooral vrouwen – hebben het idee dat het egoïstisch is om voor jezelf te zorgen. Maar is dat ook zo? We zochten het voor je uit.

Laten we eerst eens kijken naar het woord ‘egoïstisch’. Dit heeft een negatieve bijklank en doet ons denken aan volledig op jezelf gericht zijn en enkel denken aan je eigen belangen. Het zijn die momenten dat je jezelf op de eerste plaats stelt, maar is jezelf op de eerste plaats stellen, selfcare, soms niet gewoon nodig?

Selfcare – Ik sta op nummer één

Als we in het vliegtuig zitten, krijgen we de instructie om het zuurstofmasker als eerste bij onszelf op te doen voordat we het opzetten bij onze kinderen. Als er een ongeluk is gebeurd en we willen helpen, dienen we ons er eerst van te verzekeren dat we geen gevaar lopen.

Dit zijn allemaal situaties waarin we onszelf op de eerste plek moeten zetten. Als we dit niet zouden doen, zouden we immers een ander niet kunnen helpen. Er zijn nog meer situaties waarin het belangrijk of soms zelfs noodzakelijk is om onszelf op de eerste plaats zetten. We zetten hieronder vijf van deze situaties op een rijtje:

1. Je hebt behoefte aan rust

Niemand heeft er wat aan als jij moe of zelfs uitgeput bent. Je hebt dan simpelweg rust nodig. Een goede reden dus om voor jezelf te zorgen en ‘nee’ te zeggen tegen je vrienden of collega’s die na het etentje nog wat willen drinken.

2. Je hebt hulp nodig

Als je hulp nodig hebt, dan is het belangrijk om die hulp te gaan zoeken. Daar is niets egoïstisch aan. Vraag een goede vriend of vriendin om raad of zoek een professionele hulpverlener die je kan helpen. Het is niet nodig om met een probleem te blijven zitten.

3. De relatie, woonplek of baan werkt niet meer voor jou

Als je er tegenop ziet om naar je werk te gaan of met je partner samen te zijn, dan werkt de relatie of de baan wellicht niet meer voor jou. Net zo goed kan het zijn dat je huis of je woonomgeving je benauwt. Het is niet goed voor je om door te gaan met een relatie of baan waar je niet langer gelukkig van wordt. Natuurlijk stap je niet zomaar op als het een keertje wat minder gaat. Als je merkt dat je welzijn en welbevinden eronder lijden, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

4. De balans tussen geven en nemen is zoek

Hoewel de balans tussen geven en nemen in een relatie kan variëren, is het belangrijk om in de gaten te houden dat het voor jou blijft kloppen. Als je meer geeft dan je neemt, kan dat leiden tot scheve verhoudingen, boosheid en wrok. In dat geval is het hoog tijd om jezelf op nummer één te zetten!

5. Je hebt tijd voor jezelf nodig – selfcare

We hebben allemaal behoefte aan tijd voor onszelf. Zet een streep door je agenda en neem de tijd voor een douche of bad, pak een goed boek, luister naar fijne muziek, brand wierook stokjes, verwen jezelf met een mooie ring met edelsteen of doe iets anders waar je zin in hebt en wat je oplaadt.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.