Ontmoet superheldin Priya!

Super heroes, we hebben ze nodig. Of ze nu mensen van vlees en bloed zijn of tot leven komen in een boek of op het witte doek. Ze houden ons een spiegel voor wat er allemaal mis is in de wereld en wat we eraan zouden moeten doen. Als je aan helden denkt, verschijnen waarschijnlijk de Marvel-heroes op je netvlies. Veel helden zijn mannen en Superman staat nog altijd nummer één op de wereldranglijst.

Maar hé, helden zijn echt niet enkel mannen en worden niet alleen in Hollywood gecultiveerd. Tijd om dit eens nader te onderzoeken. En of de duvel erop inspeelt, nog diezelfde middag rijd ik op weg naar school om de jongste op te halen als een fantastische podcast uit de autospeakers zo mijn brein binnendringt. Het verhaal van een echte superheldin, uit India nog wel!

Droom aan diggelen

In 2014 ziet ze het daglicht: de super heldin Priya. Samen met haar tijger en de Hindu godin Parvati schiet ze de wereld te hulp tegen onrechtvaardigheid. Wie herinnert zich niet de gewelddadige verkrachting in 2012 van een studente medicijnen door zes mannen in een bus in Delhi? Of het brute geweld dat de jonge Laxmi Agarwal op 15-jarige leeftijd overkwam, die slachtoffer werd van een zuur-aanval, maar sindsdien activiste en model is? Deze verhalen staan aan de basis van stripheldin Priya’s Shakti.

Priya is een jong Hindoestaans meisje in ruraal India, die de droom heeft om lerares te worden. Haar vader vertelt haar op een dag dat ze niet meer naar school mag en thuis moet blijven om het huishouden te doen. Priya heeft geen keuze en doet wat al generaties lang van jonge meisjes als haar verwacht wordt: ze doet het huishouden en groeit op tot jonge vrouw. Priya maakt ook mee wat zovelen vóór haar al meemaakten: ze wordt lastig gevallen door mannen. Op een dag wordt ze verkracht en uit huis gegooid. De godin Parvati schiet haar te hulp en geeft Priya de kracht en een stem om overal waar onrecht plaats heeft, hulp te bieden. En dat doet ze, samen met haar tijger. 

Taboedoorbrekend

Priya’s Shakti is voor India een revolutionaire vrouwspersoon. Sowieso krijgen weinig vrouwen een hoofdrol toebedeeld, laat staan een meisje als echt heldinnenkarakter in haar eigen verhaal. Ze geeft vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel en ander bruut geweld een gezicht en een stem. Maar dat niet alleen. Priya snijdt ook andere taboes in de Indiase samenleving aan: milieu en klimaat, mensenhandel in de seksindustrie en zelfs een virus: Covid.

Niet voor niets is Priya een tiener én stripfiguur. Dit format en haar verhalen hebben een educatief doel: het spreekt juist veel jongeren aan, ondanks de heftige onderwerpen. Doelgroep nummer één zijn jongens. In een samenleving als India waar het patriarchaat zo overheersend is en (morele) rolmodellen ontbreken, is een jonge superheldin een manier om hen te bereiken. In de meest cruciale jaren van hun leven: die wanneer jongens hun seksualiteit en rollenpatroon ontwikkelen.

Priya heeft zelfs een eigen App en beleeft avonturen die blijven beklijven en hopelijk tot fundamentele veranderingen leiden. 

Meer weten over deze super heldin? Check dan echt even deze website: Priya’s Shakti.

Foto artikel: afkomstig van website Priya’s Shakti

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.