Bedrijf van een wereldwijf – “Met quilten maak ik dromen tastbaar op textiel”

Ze is één van onze bloggers voor de Wereldwijven, maar pas onlangs ontdekten we dat Rianne Doller een heel bijzonder eigen Bedrijf van een Wereldwijf heeft: Kick Ass Quilts. Denk aan een lapjesdeken en je weet waar we het over hebben: quilten. Ze vroeg aan de Wereldwijven wie het leuk leek deel te nemen aan een quilt-workshop om mensen welkom te heten in Nederland: een welkomsdeken maken.

Een welkomsdeken? Hoe fijn hadden wij dat zelf gevonden toen we naar het buitenland verhuisden? Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we wilden er alles van weten en spraken met Wereldwijf Rianne. Want hoe kick ass is de quilt?

Ambitie
Foto Clasien Selman

Rianne, hoe ontdekte je het ambacht quilten?

“Via mijn moeder! Zij heeft mij leren quilten. Maar de liefde is echt ontloken toen ik als student afleiding zocht van mijn eigen overprikkelingen en het mensenschuw zijn. Ik had namelijk nogal last van onzekerheid en trauma’s uit het verleden. Daar was ik me destijds niet van bewust, maar nu terugkijkend, is dat de reden waarom ik dit ambacht omarmd hebt.”

“Ik werkte veel met oude kleding en stof uit tweedehandswinkels en ook deed ik af en toe een oproepje op Facebook voor stukjes stof die mensen niet meer gebruikten. Het werken met bestaande materialen voedde mijn creativiteit enorm. Iedere quilt is weer een nieuw avontuur door de combinatie van verschillende stoffen, kleuren en patronen. In de loop van mijn studentenjaren werd quilten echt mijn anker. Iets waar ik volledig mezelf in kon zijn. De mooie droomwerelden die ik in mijn hoofd had, realiseerde ik met stukjes stof. Het was iets wat ik snapte, terwijl ik de wereld om me heen helemaal niet zo goed begreep.”

“Ik heb me veel eenzaam gevoeld, maar quilten geeft mij het gevoel dat ik er toch een beetje bij hoor in deze wereld. Bovendien is een quilt als een knuffel van textiel dat ik om mij heen kan slaan en me kalmeert. Ik voel mij geliefd: door mezelf of mijn naasten. Het is heel erg leuk en het voelt magisch om een berg afgedankte kleding om te toveren tot iets moois wat ook nog eens bruikbaar is! Een quilt is meer dan een lappendeken. Het kan ook een tas, onderzetter, badmat of, wat jij maar wilt, zijn!” 

“Mijn moeder heeft mij dus op het pad gebracht, maar in de loop van de jaren heb ik zelf het ambacht ‘ontdekt’ door er mijn eigen duurzame draai aan te geven.”

We vinden het een geweldige naam, maar wanneer besloot je om Kick Ass Quilts op te zetten? En waarom?

“Ongeveer anderhalf jaar geleden in december 2020; ik kwam berooid en gebroken terug uit Kenia. Ik heb er bijna drie jaar gewoond, deels om de liefde na te jagen. Dat is helaas niet gelopen zoals ik gehoopt had. Ik heb er geen spijt van, maar achteraf kan ik wel zeggen dat het een vlucht in de liefde was omdat ik geen idee had wat ik met mezelf aan moest of hoe ik mijzelf een plek in de wereld kon geven.”

“Met een coach gespecialiseerd in Human Design, ben ik toen aan de slag gegaan en heb een bedrijfsplan opgezet, passend bij mijn persoonlijkheid en energie. Daar is Kick Ass Quilts uit gerold. De keuze viel op quilten omdat ik het jammer vond dat er weinig ‘jonge’ mensen dit deden. Ook vond ik het jammer dat mensen zo’n vertekend en beperkt beeld van quilten hadden. Het staat bij veel mensen bekend als duur, lastig en iets wat je alleen kan doen als je heel goed bent in handwerken en creativiteit. Maar dat is het voor mij nooit geweest!” 

“Quilten was voor mij vooral iets waarbij alles kon en niets hoefde. De waarde van een quilt ligt in de energie en intentie die elk persoon erin legt, en niet in perfectie. Toen heb ik besloten om quilt lessen te gaan geven om het bijzondere ambacht te promoten onder een nieuwe doelgroep en… op mijn eigen kick ass-wijze. In een aantal maanden evolueerde dat tot een echte movement: met de magie van quilten, een duurzame toekomst voor iedereen maken.”

“De naam van Kick Ass Quilts is samen met coach, Saskia Emmerink, bedacht. Ik wilde een naam die mijn energie weergaf en het frisse, plezierige en vernieuwende karakter van wat ik doe behelst.”

Op je website lezen we dat er meerdere soorten quilten bestaan. Wat zijn precies ‘quilt chronicles’, of ‘memory quilts’? 

Memory Quilts zijn quilts gemaakt van kleding of textiel dat een speciale betekenis heeft. Zo heb ik bijvoorbeeld een onderzetter gemaakt van het overhemd van mijn opa. Op die manier wordt een quilt een levende herinnering aan een persoon, een gebeurtenis of een gevoel. Ik laat met Kick Ass Quilts mensen kennis maken met het quilten door een herinneringsquilt te maken omdat het voor mij belangrijk is dat ze de potentie ervan zien voorbij het ambacht. Quilten kan ook een rol spelen in rouw- en traumaverwerking. Je maakt een mooie herinnering tastbaar of je kan door het quilten negatieve gevoelens langzaamaan loslaten en een plek geven.”

“Met de Quilt Chronicles deel ik verhalen over de betekenis die een specifieke quilt heeft voor mensen. Op die manier wil ik mensen inspireren om te gaan quilten. De maatschappij gaat voor veel mensen nogal snel, en een quilt kan een manier zijn om te verstillen en betekenis te geven. De verhalen kunnen van alles zijn: een statement over duurzaamheid, rouw- of traumaverwerking, innerlijk kind werk, een babydeken om generaties te verbinden, en nog veel meer.”

“Een mooi voorbeeld is Floor. Zij heeft een memory quilt gemaakt met de kleding van haar zus die vermoord is en door het quilten kon ze de woede en rouw van het verlies verwerken. Nu de quilt af is, is haar zus altijd een beetje bij haar en heeft ze de kracht gevonden om zonder haar zus in haar leven verder te gaan. Een ander voorbeeld is Moise uit Congo, die het verhaal deelt over een shirt dat zijn vrouw voor hem gekocht heeft. Het shirt was vernietigd door mieren, maar door er een quilt van te maken kon hij het shirt en de herinnering aan zijn vrouw toch dichtbij houden. Zijn vrouw is namelijk in Amerika en hij in Uganda.”

Ambitie
Foto: Moise Sarick Shabani

Met Kick Ass Quilts wil je graag ook teruggeven. Is er één project waar je in het bijzonder trots op bent? Of dat speciaal voor je was?

“Het meest trots ben ik op het project dat nu loopt in Uganda. Samen met Moise van de SSPI faciliteer ik quilt lessen in een vluchtelingenkamp (zie foto hierboven). De SSPI is een organisatie opgericht door vluchtelingen die zich inzetten voor het milieu en livelihoods in het vluchtelingenkamp. Vluchtelingen hebben daar namelijk maar weinig kansen of rechten. Via mijn online video’s leren ze zichzelf quilten met onder andere oude kleding en ik steun ze op mijn beurt door ze toegang te geven tot de video’s en hun lunch en internet te betalen voor hun wekelijkse sessies.”

“Dit project bewijst voor mij dat quilten voor verbinding zorgt, en dat mijn Kick Ass Quilts aanpak echt grensoverschrijdend werkt. Ik denk dat ik op de goede weg ben om een duurzame toekomst voor iedereen te maken met de magie van quilten!”

Je geeft ook workshops in quilten. Wat moeten we doen om ons aan te melden? 

“Je kan op twee manieren meedoen aan een workshop. Simpel gezegd: on- en offline. Online kan je je opgeven voor de beginnerscursus ‘a Taste of Quilting’ waarin je een memory quilt maakt. Zodra je je inschrijft voor de cursus , die 11 dagen duurt, krijg je elke dag een video met instructies in je mailbox. Binnen twee weken kan je je eerste memory quilt klaar hebben! Doe je offline mee? Dan kan je een blik werpen op de agenda voor de geplande activiteiten en/ of je opgeven voor de nieuwsbrief onderaan de pagina zodat je te horen krijgt wanneer er een nieuwe activiteit is.”

“De kosten voor de workshop zijn een vrije gift. Wel suggereer ik een bedrag om aan te geven hoeveel elke workshop en activiteit waard is. Ik werk op basis van donaties omdat ik het belangrijk vind dat iedereen de magie van quilten kan voelen. Nederlanders, maar ook Congolezen, Ugandesen, Colombianen, mensen uit Sri Lanka en waar dan ook vandaan. Ik betaal nog veel zelf, maar ik hoop, door te blijven vertellen over mijn werk, uiteindelijk genoeg sponsors te krijgen om het werk met Kick Ass Quilts voltijds te kunnen doen. Je kan een eenmalige gift doen, of een periodieke bijdrage geven via deze link.”

Waar hoop je dat je met Kick Ass Quilts over vijf jaar bent?

“Goede vraag! Mijn droom is om over de hele wereld zelf-organiserende Kick Ass Quilts groepen te hebben. Groepen die mensen een veilige plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontplooien en kunnen bijdragen aan een duurzame wereld door oud textiel om te toveren tot mooie nieuwe gebruiksvoorwerpen.”

“Mijn slogan is niet voor niets: ‘Societies Trash will be Our Treasure’”

Last but not least, wie inspireert je? 

“Mensen van over de hele wereld die dezelfde drive voelen als ik om een meer menselijke en welkomere wereld te creëren waar iedereen zich welkom voelt. Zoals Moise van SSPI en Carolyne van Icare Sustainably. Maar ook de Saskia’s in mijn leven, Nienke van Alruina, mijn ouders en nog veel meer mensen.”

“Deze mensen inspireren mij om door te gaan met mijn werk, ondanks dat het door onzekerheid en het tegen gebaande paden in gaan best zwaar kan zijn. Sommigen, zoals Moise en Carolyne, doen hetzelfde werk, maar onder nog zwaardere omstandigheden en laten zich daardoor niet tegenhouden. Zij inspireren mij enorm om Kick Ass Quilts uit te bouwen tot een stabiele organisatie die, mensen en initiatieven zoals de SSPI, steunt.”

“Quilten is een manier om mensen bij elkaar te krijgen en om mooie dingen voor de wereld te doen. In verbinding met elkaar, met zachtheid, schoonheid en door iedereen z’n talent in te zetten kunnen we een duurzame wereld maken waar iedereen zich welkom voelt op wat voor manier dan ook. Met Kick Ass Quilts draag ik mijn steentje bij en laat mensen zien dat iedereen kan bijdragen aan die duurzame wereld waar iedereen welkom is. En dat die wereld leuk is, vol met creativiteit en waar iedereen een textiel omhelzing heeft in de vorm van een warme quilt, gemaakt met gerecyclede textiel en liefde om mooie dromen onder te dromen.” 

Kom je de magie van het quilten ook een keer ervaren?

Credits hoofdfoto artikel: Ank Zonneveld

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.