Bedrijf van een wereldwijf – “Emigreren is voor iedereen een andere ervaring”

Globetrotter Sophie Bosch-Van Doorn is bedrijfskundige, getrouwd en moeder van twee dochters. Ze woonde in vijf verschillende landen en ontdekte al snel dat er altijd onverwachte complicaties zijn, waarbij je (vooral) jezelf tegenkomt. Van cultuurschok en miscommunicatie tot heimwee en eenzaamheid. Het viel haar op dat veel mensen zich vooral richten op de praktische kant van hun (tijdelijke) emigratie, maar dat de emotionele kant vaak onderbelicht blijft.

Sophie publiceert deze maand een gids en ‘journal’ inéén voor iedereen die (tijdelijk) gaat emigreren: expats, internationale studenten, digital nomads en andere emigranten. Onze nieuwsgierigheid was natuurlijk gewekt en we hadden wel een paar vragen aan Sophie. Of we die mochten stellen? Natuurlijk mocht dat. En ja, we zijn natuurlijk de Wereldwijven, dus onze eerste vraag ligt voor de hand:

Emigreren
Foto: Sophie Bosch – Van Doorn

Sophie, je hebt zelf langere tijd in het buitenland gewoond. En in verschillende landen. Wát trok je om te emigreren?

“Ik ben nieuwsgierig en dol op het ontdekken van nieuwe plekken en nieuwe mensen ontmoeten. Ook wilde ik mijn blik verruimen, mezelf ontwikkelen en mooie herinneringen opbouwen. Dat is allemaal gelukt. Ik heb in Thailand (Bangkok), Indonesië (Jakarta), Hong Kong, India (Bangalore) en Frankrijk (Parijs) gewoond.”

Wanneer besloot je dat je het traject van coaching interessant vond en daar je werk van wilde maken? 

“Naar het buitenland verhuizen is één van de spannendste dingen die je kunt doen. Het is behoorlijk ingrijpend voor zowel degenen die gaan als degenen die achterblijven. Toch is vrijwel niemand voorbereid wat het emotioneel en mentaal met je doet. Ook is het voor iedereen weer een heel andere ervaring. Ik had het voor geen goud willen missen: het heeft me prachtige herinneringen en bizarre anekdotes opgeleverd en veel bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.”

“Toch verwonderde het mij dat mensen om mij heen zulke verschillende ervaringen hadden. Sommigen vonden het overwegend fantastisch, terwijl anderen verschrikkelijk eenzaam waren en zich compleet verloren voelden. Ik vond het zo zonde dat iedereen zelf het wiel steeds moest gaan uitvinden! Er valt veel te winnen als je goed voorbereid bent. Daarom schreef ik dit boek, de Happy Around the Globe Guide – 10 Principles for Happiness and Succes when Living Abroad. Met mijn eigen bedrijf ‘Happy around the Globe‘ geef ik daarnaast interculturele training én coaching aan mensen die voor korte of langere tijd naar het buitenland emigreren.”

Wat onderscheidt dit boek van alle andere boeken van ervaringsdeskundigen over emigreren? 

“Het boek onderscheidt zich omdat het zowel een gids is als een ‘journal’ dat je voorbereidt op alle culturele en emotionele aspecten waarmee je te maken kunt krijgen tijdens je buitenlandavontuur. In het gids-gedeelte staat informatie over zaken als cultuurschok, culturele verschillen en interculturele communicatie. Ook worden de meest voorkomende valkuilen besproken en vind je coaching technieken om jezelf opnieuw uit te vinden.”

“Het ‘journal’ gedeelte helpt je om na te denken: is je leven in het buitenland in lijn met je wensen? Of is er nog eventuele verbetering mogelijk? Dit gedeelte is bestemd om aantekeningen te maken, je gedachten op te schrijven. ‘Journaling’ dus. Mooi is dat als je dit gedeelte regelmatig invult, je ook meteen een herinneringsboek overhoudt aan deze bijzondere tijd in je leven. Ik zie het als het ultieme cadeau wanneer je naar het buitenland verhuist, voor jezelf of om te geven aan anderen.”

Had jij een moment (of momenten) dat je echt tegen jezelf aanliep en dacht ‘help, wat nu’?

“Mijn moeder werd ernstig ziek toen wij in India woonden. Zij is alleenstaand en ik ben haar enige kind. Het is dan echt wel heel lastig als je aan de andere kant van de wereld woont en ik voelde me vaak schuldig dat ik zo ver weg zat. Schuldgevoel is overigens een bekend fenomeen onder buitenlandgangers.”

Inmiddels woon je weer in Nederland. Denk je dat jullie nog een keer zullen emigreren? En zo ja, waar zou je dan echt graag eens voor langere tijd willen neerstrijken? 

“Mijn man en ik vinden het een goed idee om onze kinderen hun resterende schooltijd in Nederland te laten doen. Wij denken dat dit belangrijk is voor hun identiteitsvorming en daarnaast is Nederland een fijn land voor kinderen om op te groeien. Maar wanneer de jongste klaar is met de middelbare school, dan sluit ik niet uit dat wij nog een keer naar het buitenland gaan. Ik heb niet een specifiek land, maar Azië blijft mijn meest favoriete werelddeel.”

Je helpt anderen – geeft advies en houdt mensen een realistische spiegel voor -, maar wat is het beste advies dat je zelf ooit hebt ontvangen? 

“Om meer los te laten. Ik ben zelf nogal van de controle, maar om echt te genieten is het belangrijk to go with the flow en erop te vertrouwen dat dingen wel goed komen.”

Nieuwsgierig en meer weten?

Op 24 juni 2022 wordt Sophie’s boek gepubliceerd, maar als je naar haar website gaat, kun je tot 23 juni de Happy Around the Globe Guide – 10 Principles for Happiness and Succes when Living Abroad met maar liefst 15% korting bestellen! Op de website vind je ook meer informatie over de verschillende trainingen en coaching die Sophie geeft.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.