Bedrijf van een wereldwijf – Maaike: “Voor mij zit succes in de leercurve”

Opgegroeid met groenten uit de tuin, brood van de bakker en altijd vers bereide maaltijden, is het misschien niet verwonderlijk dat Maaike Godts een carrière begint in de voedingsmiddelen-industrie. Ze werkt acht jaar bij een zuivelfabrikant en leert er alle ins-en-outs en vooral, het belang van eiwitrijke voeding. Echter, het lukt haar niet om in het grote aanbod de Rolls Royce die ze zoekt, te vinden. Vol energie besluit ze om het dan maar zelf te gaan maken. 

In 2017 richt ze Live Puri op, een nieuw merk met pure (ongezoete) eiwitpoeders en vitamines. Vastbesloten het tot een succes te maken, zegde ze haar vaste en veilige baan op en startte met de ontwikkeling van eiwitrijke producten. Tijd voor ons om met oprichtster Maaike Godts, van dit mooie Bedrijf van een Wereldwijf, een gesprek te hebben.

Gezondheid - eiwitrijke producten
Foto: Anouk Goedegebuur – peanutbutter-jelly chocolade cups

Wie is Maaike Godts en hoe ben je in België beland?

Maaike: “Grappig, deze vraag zou eigenlijk moeten zijn ‘hoe ben je in Nederland beland?’ In België liggen mijn roots. Ik ben er geboren en getogen, maar was nog vrij jong toen ik de Belgische deur achter mij dicht trok. Op m’n 17e ging ik op uitwisseling naar Amerika en heb daarna nog in Frankrijk gestudeerd. Voor mijn eerste werkervaring trok ik een jaar naar de Dominicaanse Republiek. Hard werken maar met een tropisch strand als beloning, viel er weinig te klagen!”

“Daarna was mijn verhuishonger gestild en ben ik in Nederland gaan wonen en werken. Ik had een Nederlands vriendje dat gek genoeg niet naar België mee wou. En naïef als ik was, dacht ik dat de overstap naar Nederland wel zou meevallen. Ik heb achteraf gezien, mijn grootste cultuurschok hier gehad. De verschillen zijn subtieler waardoor ik dacht dat ik makkelijk zou landen. Maar keer op keer, werd ik toch even verrast. Inmiddels ben ik net zo Nederlands als Belgisch.”

Je hebt zelf een carrière gehad bij een groot zuivelbedrijf. Waarom besloot je dat je je eigen eiwitrijke producten op de markt wilde brengen?

“Vanuit mijn eerdere ervaring kende ik inderdaad de ingrediënten markt van eiwitten. Maar als consument kon ik nergens een eiwitpoeder vinden wat een hoog eiwitgehalte heeft én lekker smaakt. Alle eiwitrijke producten die ik proefde, zaten tsjokvol zoetstoffen en aroma’s met nauwelijks eiwitten, of hadden een hoog eiwitgehalte maar smaakten dan weer naar karton. Toen heb ik besloten om het zelf op de markt te brengen. Absoluut een heel spannende stap, maar wel een fantastisch avontuur.”

Waarom is eiwitrijke voeding zo belangrijk? En niet alleen voor topsporters toch?

“Even vooropgesteld: ik ben fan van alle macronutrienten. Maar doorgaans eten we net iets te veel vet en/of koolhydraten. En dat resulteert niet alleen op korte termijn in overgewicht, maar ook in ouderdomskwalen op lange termijn doordat onze spiermassa afbouwt met de leeftijd. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn dat eiwitten voor ouderen ook erg belangrijk zijn. We willen immers allemaal oud worden maar dan wel fit en actief.”

“Eiwitten geven je een vol gevoel en ze helpen bij spierbehoud en spieropbouw. Dubbele winst en niet alleen voor de (top)sporter heeft het dus zin om eiwitrijk te eten. En je hoeft niet aan de shakes, inmiddels staan er meer dan 180 eiwitrijke recepten op de Live Puri website. Ik denk dat eiwitpoeder en eiwitshakes nog steeds een beetje een ‘mannen-imago’ hebben, maar voor vrouwen zijn eiwitten uiteraard ook erg belangrijk en vooral in bijzondere periodes.”

“Wat veel vrouwen niet weten, is dat je eiwitbehoefte tijdens de zwangerschap hoger is dan normaal. Maar ook tijdens de overgang is eiwitrijke voeding belangrijk. Daarnaast breekt onze spiermassa af naarmate we ouder worden (vanaf 35 jaar al!) en met name vrouwen kunnen ook nog eens meer last krijgen van osteoporose. Calcium en vitamine D zijn zo belangrijk en we hebben bijna allemaal een tekort. Als klap op de vuurpijl hebben vrouwen vaker ernstig overgewicht”

Wat is een absoluut hoogtepunt voor je geweest met Live Puri?

“Überhaupt de lancering! Binnen een aantal maanden heb ik een bedrijf met een volledig eigen merk opgericht. Ik omring mij met vakkundige expertise, maar in je eentje een productlijn, brandbook, e-commerce website, sales en marketing strategie opstarten dat was toch wel intens. En een prestatie waar ik nog steeds van kan genieten als ik een compliment krijg over de uitstraling van de verpakking bijvoorbeeld.”

Zonder hoogtepunten, ook geen dieptepunten: welke grootste horde heb je moeten overwinnen?

“Dat is zonder twijfel het mezelf laten zien. Ik ben niet de grootste extravert en schreeuw het niet graag van de daken. Inmiddels weet ik dat met trots over je bedrijf en producten vertellen niet schreeuwerig hoeft over te komen. Ik ben altijd wat bescheiden geweest en cold calling of droog een sportclub binnen stappen met mijn verhaal, was echt wel een oefening. Ook mezelf laten zien op social media lag ver uit mijn comfort zone, maar zoals Maartje Paumen zegt: ‘In de comfort zone win je geen medailles’.”

In je eiwitrijke producten zitten geen extra toevoegingen of suikers, maar wel koemelk. Is het daarmee ongeschikt voor mensen met een lactose allergie?

“De eiwitpoeders uit verse melk maken we zodanig dat er minimaal lactose in zit. Daardoor kunnen mensen die gevoelig zijn voor lactose vaak ook nog genieten van onze melk eiwitten. Ik krijg heel vaak, met enige verbazing van klanten, te horen dat buikklachten afwezig blijven.”

De footprint die onze koe op het milieu heeft, ligt momenteel onder een vergrootglas. Is Live Puri toch een duurzame onderneming? 

“Naast de melk eiwitpoeders, hebben we ook ongezoete vegan eiwitpoeders in het assortiment. Onlangs hebben we een relaunch van het vitamine assortiment gedaan zodat de vitamines plantaardig geworden zijn.”

“Duurzaamheid zit ook in in de verpakking. We verpakken onze eiwitrijke producten niet in grote hard plastic bussen, maar in zakken en glazen potjes die te hergebruiken of recyleren zijn. Ook gaat er niet standaard een maatschepje in iedere zak. 80% van onze klanten bestelt trouw en die hoeven niet bij iedere bestelling een schepje. Dit scheelt heel veel plastic. Vervoer gaat zo veel mogelijk per fiets en binnenkort stappen we over naar een groenere vervoerder. En ook voor de plastic schepjes komt een alternatief. Ze zijn mij al jaren een doorn in het oog!” 

Wat is je favoriete maaltijd van de dag?

“Oei, dit is de moeilijkste vraag tot nu toe! Ik hou enorm van lekker eten. Toch is het voor mij de combinatie van eten en gezelschap die een maaltijd pas echt af maakt. Omdat we elke ochtend samen met het gezin starten, kies ik daarom voor het ontbijt. Verse ingrediënten en een leuke start van de dag!”

En ‘last but not least’, wat betekent succes voor je?

“Ik kan enorm genieten van de reis ergens heen. Als je steeds maar doorrent, heb je vaak niet door wat je allemaal bereikt. Er is namelijk altijd iets wat beter kan of nog moet als je een eigen bedrijf hebt. Succes kan dan ver weg lijken. Door doelen te stellen per maand of kwartaal en dan even terug te kijken, zie je pas waar je nu staat ten opzichte van een aantal maanden geleden. Zo had ik voor ik Live Puri startte niet eens een Facebook account. En nu hoef je mij niet meer te vertellen wat SEO of conversie optimalisatie zijn. Voor mij zit succes in die leercurve.”

Gezondheid - eiwitrijke producten
Foto: Anouk Goedegebuur – strawberry cheesecake

Leuke actie!

Maaike heeft een leuke actie voor al onze lezers. Als je op haar website de kortingscode WERELDWIJVEN invult, dan geeft dit recht op 20% korting op het hele assortiment m.u.v afgeprijsde artikelen. Lekker om voordelig deze mooie eiwitrijke producten van Live Puri eens uit te proberen.

Hoofdfoto artikel van Maaike is van Remke Vet

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.