Bedrijf van een wereldwijf – Kinderen en verhuizen: ‘Me and My Big Move’!

Twee Nederlandse vrouwen met één missie: kinderen (en hun ouders) een tool in handen geven, waardoor hun verhuizing minder eng en spannend is. Ze schreven, én publiceerden zelf, samen een boek voor kinderen die gaan verhuizen. Dat terwijl ze zelf ondertussen mijlenver van elkaar af woonden en hun eigen leven letterlijk een dag en nacht verschil maakte. Het resultaat? Een prachtig praktisch werkboek Me and My Big Move, dat ze wereldwijd bezorgen in het Nederlands en… het Engels!

Natuurlijk was onze nieuwsgierigheid gewekt. Een werkboek dat kinderen helpt zich voor te bereiden op de grote verandering en om zich snel(er) thuis te laten voelen op hun nieuwe plek? Hoe dan? We belden Marloes en Lonneke op:

Marloes en Lonneke, hoe kennen jullie elkaar?

Allebei: “We zijn nichtjes, oud studie-genoten, oud-collega’s en… heel goede vriendinnen.

Lonneke: “Ik vertrok voor het werk van mijn man naar Seattle, de Verenigde Staten. We hebben altijd gezegd samen met het gezin een avontuur aan te gaan en vonden Seattle een mooie uitdaging.”

Marloes: “Mijn man kreeg de vraag vanuit zijn bedrijf in Taipei, Taiwan, om daarheen te komen voor de windenergieprojecten. Ik had dit zelf nooit in de planning staan, maar de timing was nu ideaal en de vraag ook erg leuk. We besloten het avontuur aan te gaan en met onze twee kinderen te verhuizen.”

En toen ontstond – op flinke afstand – het idee om een werkboek, Me and My Big Move, te maken? Dat lijkt ons nog best gecompliceerd een werkrelatie op afstand. Hoe pakten jullie dit project op?

“We zijn jarenlang collega’s geweest. Toen Lonneke voor zichzelf begon en een opdracht kreeg in Amsterdam nam Marloes haar opdracht over tijdens zwangerschapsverlof en vice versa. Wij zijn dus erg op elkaar ingespeeld qua werk en weten echt wat we aan elkaar hebben. Dat merkten we ook weer met het samen werken op afstand. Marloes is heel precies en meer van het design, de details en structuur, terwijl Lonneke veel meer van de financiën en de grote lijnen in de gaten houden is.”

“Wekelijks hadden we overleg via ons beeldscherm. Lonneke vanuit Seattle na het avondeten en Marloes vanuit Taipei rond het ontbijt, maar wel allebei met een andere dagdatum! We hadden een tijdverschil van 16 uur en grapten dan ook vaak dat Marloes altijd vóór liep. Het was ook een raar idee dat Marloes gewoon al een dag verder was. Nu Lonneke weer in Nederland woont, is het weer zoeken naar de meest ideale beltijden.”

“We zijn allebei erg flexibel en doordat we in het verleden veel hebben samengewerkt, weten we wat we aan elkaar hebben. We hebben ook vaak aan een half woord genoeg. Ik had dit met niemand anders kunnen doen.” 

Marloes

“De meest lastige momenten waren tijdens de lockdowns vanwege Covid, toen we allebei, of één van ons, met jonge kinderen thuis zaten en we toch graag ons project een stap verder wilden brengen. Dat, samen met het tijdsverschil, maakte het echt een uitdaging. We hielden elkaar goed op de hoogte van onze situatie, waardoor je begrijpt als de één wat minder tijd heeft dan de ander. We communiceerden veel via whatsapp en als we ontwerpbeslissingen moesten nemen, deden we een video call.”

“Het werkboek maken was zo leuk dat we graag op bizarre tijdstippen wilden werken. Ons hart en ziel zit in Me and My Big Move.

Emigreren - werkboek

Voor wie is het werkboek Me and My Big Move geschikt?

“Het is voor alle kinderen (5-12 jaar) die een grote verhuizing mee gaan maken of net hebben meegemaakt. Dit kan een verhuizing naar het buitenland zijn, maar ook een verhuizing binnen één en hetzelfde land. Het is een gids die het kind spelenderwijs meeneemt door alle fasen van het verhuisproces. Ze leren manieren om goed afscheid te nemen, hun nieuwe plek te ontdekken, nieuwe en oude vriendschappen te koesteren en hun emoties te uiten. En vooral dat het een groot avontuur is!”

“We merkten allebei dat onze kinderen er heel veel baat bij hadden om op spelenderwijze met een life changing event om te gaan en dat ze hun emoties veel makkelijker konden uiten.”

Het is een werkboek en staat dus vol met activiteiten. Kunnen jullie een tipje van de sluier lichten?

“Voor iedere fase van de verhuizing, dus vóór, tijdens en ver na de verhuizing, staan in het werkboek spelletjes, oefeningen, interviews en activiteiten die kinderen kunnen doen. Al deze activiteiten zijn zorgvuldig samengesteld met experts uit de hele wereld.”

“Zo zijn er spelletjes in opgenomen om je eigen gevoelens te uiten en/of die van de ander te raden, en om hier met elkaar over te praten. Ook kun je als activiteit een interview doen met iemand die woont waar jij naartoe verhuist. Dit helpt kinderen zich te verdiepen waar ze heen gaan. Het zorgt niet alleen voor meer controle en begrip, maar ook dat je al iemand kent als je aankomt. Heel leuk is ook ‘Mijn Proefbord’, een spel om nieuw eten uit te proberen en je eten punten te geven op je eigen scorebord. Met de stickers in het werkboek kun je je scorebord nog beter invullen. Verder zijn er talloze invulbladen en puzzels waarin je kind haar of zijn heldhaftige acties kwijt kan. Dit legt de focus op wat je al kan en wat voor superheld je bent.”

“Tot slot staan er in Me and My Big Move ook nog allemaal tips en ideetjes. Hoe zeg je bijvoorbeeld eigenlijk ‘goede dag’ in de nieuwe vreemde taal? Of hoe maak je nieuwe vrienden en hoe koester je vriendschappen op lange afstand?”

Hebben jullie eigen kinderen het boek ook? En zo ja, wat vonden/vinden zij de leukste pagina/ activiteit?

Lonneke: “Jazeker! Wij hebben het gebruikt voor de terugreis naar Nederland. Mijn zoon vond de leukste activiteit ‘Mijn Proefbord’ dat we al eerder hebben genoemd. Je kiest drie ingrediënten uit de supermarkt die je wel kent en drie die je niet kent en deze ga je scoren met stickers uit het boek. Mijn dochter vond de ‘Vriendenpagina’ het allerleukste. Hier konden al haar vriendinnen een verhaaltje kwijt.”

“Overigens, het werkboek is ook leuk voor de ouders. Zelf heb ik het meeste gehad aan de oefeningen over ‘Emoties’. Die hebben ons erg geholpen toen we weer uit Seattle terugkwamen en opnieuw moesten settelen in Nederland.”

Lonneke

Marloes: “Bij ons is de ‘Vriendenpagina’ ook echt favoriet. Mijn zoon is dol op ‘de Gezichtengalerij’ waarin je in de gezichten aangeeft hoe ze kijken. Zijn ze blij, verdrietig of bang? We hebben het tijdens deze oefening over de verschillende emoties, en wat je allemaal kan voelen in je lichaam. Mijn dochter’s favoriet is de ‘Van-Punt-Tot-Punt Puzzel’ waarin je, nadat je alle punten hebt verbonden, in de zon aangeeft wat je allemaal al geleerd hebt sinds je op je nieuwe plek bent. Daarnaast vindt ze het super leuk dat je op de laatste pagina in je boek alles kan stickeren wat je al gedaan hebt.”

Emigreren

Op het moment van jullie eigen emigratie, bestond het werkboek natuurlijk nog niet. Hoe bereidden jullie je kinderen voor op die verhuizing?

Lonneke: “Achteraf, realiseren we ons dat we dat nauwelijks hebben gedaan. Wij kregen allerlei expat- en culturele trainingen, maar de kinderen kregen dat niet. Wel hebben we vooraf veel vertelt over Seattle en samen films en op Google gekeken. En oh ja, ook een Lonely Planet gekocht, maar dat was het waarschijnlijk wel. Pas toen we aankwamen, merkten we dat het toch wel echt effect had op de kinderen. Toen Marloes dan ook met het idee van het boek kwam, dacht ik gelijk, dit had ik moeten hebben!”

“Gestructureerd je kinderen en jezelf helpen met de verhuizing. Van begin tot eind, want ook het afscheid nemen van plekken, is minstens zo belangrijk als van mensen.”

Lonneke

Marloes: “Ik heb veel gepraat met mensen die er al woonden. Hierdoor wist ik meer over wat ik kon verwachten. Taiwan is echt een andere cultuur, met een totaal andere taal, een heel ander klimaat en heel ander eten. We waren al vaker in Azië geweest op reis, maar ergens gaan wonen met je kinderen is een totaal ander iets. Voorafgaand hebben we verder een kaart opgehangen van het land, boeken gehaald bij de bieb en op internet filmpjes opgezocht van reizigers. Verder had ik de kinderen niet echt betrokken bij het inpakken, of andere verhuisacties. Pas toen we aankwamen, merkte ik dat ze dingen echt misten: hun vrienden en familie, maar ook specifieke knuffels of speelgoed waar ik in de drukte totaal niet over nagedacht had om ze mee te nemen.”

“Ze kwamen in een klas waar Engels en Chinees werd gesproken en met beide talen waren ze echt onbekend. Ook zaten er geen andere Nederlandstalige kinderen bij hen in de klas. Dit had enorme impact de eerste weken. Bovendien zaten we in een ienie-mini service appartement en de muren kwamen op ons af. De spanning was af en toe hoog. Het hielp als ze konden tekenen of dansen en vooral door te tekenen, hielp ik ze om zich deze nieuwe wereld eigen te maken. Ik merkte dat tijdens het tekenen of de spelletjes, we goed over moeilijke momenten konden praten en ik ze kon helpen om hiermee om te gaan. Dat was ook het moment dat ik het idee kreeg voor Me and My Big Move.”

Wat was (achteraf) de grote verrassing van jullie verhuizing?

Lonneke: “Het meest waardevolle van ons buitenland avontuur was dat je echt met je gezin een avontuur aangaat en samen ongelooflijk mooie herinneringen maakt. In reizen, maar zeker ook in cultuur. Wij vieren de Amerikaanse feestdagen bijvoorbeeld ook in Nederland. Daarnaast vond ik het enorm waardevol om Nederland van een afstand te bekijken.”

Marloes: “Ja, dat Nederland op afstand bekijken, herken ik wel. Verder heb ik geleerd om meer in contact te staan met mijn gevoel. Het leven kent hier hogere hoogtepunten, maar ook (zeker met covid) diepere dalen. Ik heb altijd geleerd om sterk te zijn en vooral door te pakken en ben heel oplossingsgericht. Hier heb ik geleerd dat je kinderen niet altijd alles opgelost willen hebben. En dat sommige moeilijke momenten er gewoon mogen zijn. Ik vind het een cadeau dat ik zoveel tijd met de kinderen door kan brengen.”

Emigreren

En… liggen er nog meer projecten in het verschiet die jullie samen willen doen?

“Jazeker! Naast het uitbreiden van ons platform met verhalen van experts en allerlei handige werkboeken, zijn we momenteel bezig met een speciaal project: een internationaal vriendenboekje! Iets wat in Amerika en Taiwan nog niet bekend is, maar waarvan we ontdekten dat het heel waardevol is voor de kinderen om in te vullen en te hebben. We willen ook hier weer onze eigen draai aan geven door er inspirerende tips en ideeën in te verwerken over vriendschap en het koesteren daarvan.”

Last, but not least: wat is jullie advies aan beginnende ondernemende vrouwen?

“Ons advies voor beginnende ondernemende vrouwen is echt: doen! Doe waar je in gelooft, doe het met passie en doe het met een goede balans van werk en privé. Geef jezelf de ruimte om creatief te zijn en je droom waar te maken. Bekijk goed wat de wetten en regels zijn in het land waar je je bevindt. Je kan niet zomaar overal op de wereld een onderneming starten als expat of buitenlander. Het kan veel energie en tijd kosten om dit allemaal uit te zoeken, zeker in een onbekend land. Zorg dat je dit eerst op orde hebt voor je begint om teleurstellingen te voorkomen.”

“Omring je met “likeminded people”, zodat je geïnspireerd raakt en anderen je kunnen helpen als het zelf even niet lukt. Er is niets zo lastig als startende ondernemer zijn, en alles moet vanuit jou komen. Er zijn dagen dat je het uit je tenen moet trekken – bij wijze van -, dan kan het helpen dat je kan sparren en reflecteren met anderen die je begrijpen en die bijvoorbeeld al een stap verder zijn.”

Marloes

Meer weten over Me and My Big Move?

Op de website van Marloes en Lonneke vind je nog veel meer informatie over Me and My Big Move en leuke freebies met mini-werkboekjes die je zelf kunt downloaden! En wil je je werkboek aanvullen met de activiteit die je zo leuk vindt? Geen probleem, er zijn templates beschikbaar. Dus… neem snel een kijkje!

Volg Marloes en Lonneke ook op Instagram voor de laatste nieuwtjes: @meandmybigmove

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.