Wat als de Grote Liefde niet lukt?

Wereldwijf Rianne heeft een bijzondere band met Kenia waar ze voor haar studie Internationale Ontwikkelingshulp en Stedelijk Milieubeleid stage liep. Geregeld schrijft ze voor De Wereldwijven over bijzondere ontmoetingen en het leven van vrouwen daar. Inmiddels is ze terug in Nederland, maar zal ze nog geregeld schrijven over haar buitenland-avonturen. Maar, een bepaald hoofdstuk in haar leven wil ze echter afsluiten.

Herinner je je nog mijn romantische terugkomst bij mijn Grote Liefde? Het was september 2019, en ik was voor de liefde teruggekeerd naar Kenia. Het was geen halsoverkop gemaakte beslissing want over mijn twijfel schreef ik eerder uitvoerig een stuk.

Relatie
Foto’s: Rianne Doller

Is de liefde nog?

Daar kan ik heel kort op antwoorden: nee. Na een turbulente relatie van pakweg drie jaar heb ik er uiteindelijk in december 2020 een einde aan gemaakt. Ik was toen in Nederland om mijn familie te bezoeken en achteraf denk ik dat dat bezoek ook een noodzakelijke vlucht was om afstand te creëren.

Wat er dan mis ging? Ik was tot verder dan over mijn oren verliefd geraakt en gebruikte die liefde ook om te vluchten voor mijn eigen onzekerheden. Voor hem was dat hetzelfde. Beiden wisten we niet hoe zelf ons leven op te bouwen, en dachten dat het een oplossing was om je vast te klampen aan iemand anders. Daarmee was onze liefde een voorbeeld van wat er gebeurt als twee gebroken mensen een relatie aangaan die niet in staat zijn elkaar te helpen. Gooi daar nog een sausje van niet ideale omstandigheden overheen, zoals blut zijn in Kenia, corona, onopgeloste trauma’s en een ernstige ziekte. 

Mijn ex-vriend was getraumatiseerd. Hij voelde zich altijd te veel en dat resulteerde erin dat hij heel vaak wegliep. Op de meest idiote momenten en tijden. Als hij ziek was en duizelig; verscheidene keren is hij door mensen van de straat geraapt en naar het ziekenhuis gebracht. Ook liep hij een keer weg terwijl er een avondklok gold en in Kenia wordt je dan gewoon in de cel gezet met een hoge boete, in plaats van dat je een reprimande krijg. 

Mijn trauma was dat ik doodsbang was om zelfstandig te zijn. Ik had iemand nodig die me aan de hand meenam door het leven. Maar, het is wel duidelijk dat hij dat niet kon zijn en dus zat ik verstijfd van angst thuis en kwam ik zo min mogelijk onder de mensen. 

Lessen uit een heftige relatie 

Een belangrijke les die ik heb geleerd uit mijn Keniaanse liefdesavontuur is het belang van een solide basis voor de liefde om te kunnen bloeien. Een basis die bestaat uit een sociaal netwerk dat je steunt en de zekerheid van geld om te overleven. Verder leerde ik dat wat zich allemaal afspeelt in je eigen hoofd, veel impact heeft op hoe je in het leven staat. Zonder die basis, is het voor een liefde moeilijk om te blijven bloeien.

In Kenia is die solide basis ontzettend lastig, zeker voor heel veel jongeren. Covid heeft dat nog lastiger gemaakt omdat het enorm veel impact heeft gehad op het onderwijs, de (lokale) economie, en gezondheid. De weerslag op jongeren is groot en zij zullen er nog extreem lang last van hebben als er niets gedaan wordt. Dit heeft mij gemotiveerd om me in te zetten voor hen – empowerment van jongeren -, zeker omdat ik nu in een positie zit waarmee ik me kan inzetten voor een ander. 

Relatie
Het landschap van Kenia verweven in een Kick Ass Quilt

Hoe gaat het nu?

Uiteindelijk heb ik zelf die steun en rust in Nederland gevonden. In de vorm van een uitkering zodat ik een jaar de tijd had om tegelijkertijd aan mezelf en aan mijn missie onderneming te werken: Kick Ass Quilts. Daarnaast kan ik altijd rekenen op de liefdevolle steun en ruimte van mijn familie en vrienden. Ik zie in hoe belangrijk sociale zekerheid en sociale cohesie zijn voor je (mentale) gezondheid. Het creëert basale zekerheid en veiligheid en dat hebben we allemaal, ieder individu, nodig om van daaruit te kunnen bloeien. Zeker jonge mensen.

Met Kick Ass Quilts zet ik me in om een duurzame, welkome, wereld te creëren voor iedereen met de magie van quilten. De focus ligt daarbij zeker op jongeren die, zoals ik zelf een aantal jaren geleden was, zijn: gevoelig, onzeker en verloren door het leven plonzend. Die niet de kansen of steun hebben die ik wel kreeg. Quilten helpt hen want het geeft niet alleen rust, maar ook kracht en zelfvertrouwen om hun eigen weg te vinden.

Ik weet niet hoe het nu met mijn Keniaanse ex is want om mijzelf te beschermen heb ik hem (op social media) geblokkeerd. Het laatste dat ik heb gehoord is dat het niet goed met hem gaat, maar dat is alweer een half jaar geleden. Mijn hoop is dat hij ook de steun en zekerheid heeft gevonden die ik zo nodig had, en met hem alle jongeren zoals ons. 

Het belang van onvoorwaardelijke steun en zekerheid is volgens mij de enige manier om een gezonde samenleving te creëren en een toekomst waar iedereen een goed leven heeft!

Meer weten?

Nieuwsgierig naar Kick Ass Quilts? Nog niet ze zolang geleden hadden we een interview met Rianne over haar project. Lees zeker even dat artikel en bezoek ook haar website van Kick Ass Quilts. Een prachtig project!

Over dit Wereldwijf: Rianne Doller - Nederland

Hallo, mijn naam is Rianne. Ik zet me in om een duurzame, welkome wereld, waar iedereen zich welkom voelt, te creëren onder de naam Kick Ass Quilts. Dat doe ik door oude kleding en textiel om te toveren tot nieuwe lappendekens, knuffels en meer met de magie van Quilten. Mijn focus ligt op gemarginaliseerde mensen en groepen wereldwijd. Door creativiteit en het hergebruiken van oud textiel laat ik zien dat alles en iedereen waarde heeft. Hier deel ik verhalen van de mensen die ik ontmoet en hoe quilten zorgt voor verbinding, levenslust, rust en schoonheid in het alledaagse.