360 met de Wereldwijven: Wat is jouw geheim om een jetlag tegen te gaan?

De schoolvakanties beginnen (bijna) weer en dit jaar kunnen we eindelijk volop reizen! En als de internationale vliegvelden een beetje meewerken, hopelijk ook weer ver. Maar ‘ver’ betekent meestal ook jetlag, en de impact daarvan op je vakantie zijn we door covid wellicht vergeten. Zeker als je van het Westen naar het Oosten reist (of andersom), omdat je verschillende tijdszones passeert en die schoppen je biologische klok (waak- en slaapritme) flink door elkaar. Hoe meer tijdszones je doorkruist, hoe meer invloed de jetlag op je lichaam kan hebben.

De grove vuistregel is dat iedere tijdzone je lichaam een halve tot hele dag kost om bij te komen… En dat wil je nou net niet! Is er dan helemaal niets om dit te omzeilen? Nou. Eh. Nee. Het is een topic dat zelfs de meest door de verf gewassen wereldwijven bezighoudt. Maar, we delen graag onze ervaringen, want je kunt de impact van een jetlag echt wel beperken! 

Slimme voeding als wapen tegen de jetlag: koolhydraten of juist eiwitrijk?

We weten allemaal dat je van koolhydraat-rijk eten (fruit, aardappels, pasta & rijst) slaperig kan worden, dus koolhydraten zijn eigenlijk helemaal geen slechte keuze als je richting het Oosten afreist omdat je vanuit Nederland tijd verliest en eerder naar bed ‘moet’. Eiwitrijke producten daarentegen zijn lichter verteerbaar en houden je fitter tijdens de bonus-uurtjes die je krijgt als je richting Westen reist. 

Fabel of feit? Carole uit Australië had de afgelopen jaren altijd problemen met de heen- en terugweg en de jetlag leek zeker wel twee weken aan te houden, zowel in Nederland als eenmaal weer terug in Australië. Maar dit jaar was dat anders en had ze er helemaal geen last van! Ze vertelt, “zoals jullie misschien weten, drink ik sinds januari geen druppel meer, dus ik dacht misschien is het dat. Nu ik ook weer terug in Australië ben, voel ik inderdaad dat het jetlag monster al veel sneller wegebt!” Carole denkt dan ook dat haar nieuwe levensstijl zeker helpt om de jetlag tegen te gaan en heeft in ieder geval geen twee nodig gehad om bij te komen. “En” voegt ze toe: “verder heb ik niet net als anders elke dag Nederlandse snacks (lees: frikandellen, kroketten, kaassoufleetjes, …) gegeten, dus dat scheelde ook vast wel wat.” 

Bij de tijd leven! (en hoe fijn dat onze mobiel dat al gelijk bij aankomst regelt :-))

Mariel in Californië heeft altijd veel voor haar werk gereisd. Vooral naar Azië en Europa en om een jetlag te voorkomen, leerde ze zichzelf gelijk aan zich direct aan te passen aan de lokale tijd. “Niet denken het is nu morgen in California”, zegt ze, “maar het is avond in Taipei, dus eten en slapen. En hoe verleidelijk ook, je moet ook niet in de eerste dagen midden op de dag slapen, maar wakker blijven tot op z’n minst 9 uur lokale tijd ‘s avonds. En als laatste, neem ik melatonine in het vliegtuig en ook de eerste paar avonden ter plekke, zodat ik een aantal uren zeker slaap. Zo heb ik nauwelijks last van een jetlag.” 

Ing, die net vanuit Florida naar Zwitserland is verhuisd, is het helemaal met Mariel eens. Haar devies: “direct meedraaien in de tijdzone waar je aankomt en actief blijven. Niet neerploffen in die luie stoel, maar fysiek bezig blijven. En tijdens de vlucht zorgen dat je slaapt.” Daar heeft Ing een lucratief recept voor: twee glazen witte wijn in recordtempo naar binnen werken! “Maar”, zegt ze, “daarna wel direct een lap op de ogen en tukken maar.”

Ook Saskia vindt het het prettigst direct mee te draaien in het ritme van de nieuwe tijdszone. Ze geeft toe, “misschien is mijn metabolisme en lichaam ook wel anders, maar ik krijg gewoon altijd energie van een nieuwe omgeving en de klok heeft daar nauwelijks invloed op.” Ze ziet het terugvliegen naar het Westen (ze woont in het zuid-westen van de VS) als een voordeel omdat het lijkt alsof ze ongegeneerd lang kan uitslapen terwijl dat uiteindelijk helemaal niet zo is. De bekende zeurende hoofdpijnklachten bestrijdt ze met de eerste dag om de 4uur een paracetamol en veeeeel water drinken.

Jetlag en gezondheid

Het proberen waard! Tips voor de jetlag bij kleine kinderen 

Als volwassene kan je een knop omzetten en de lichamelijke impact van de jetlag beredeneren. Een baby, peuter of kleuter kan dat natuurlijk niet. Toch zijn er ook voor de allerkleinsten trucjes die kunnen helpen! 

De meest voor de hand liggende is de vlucht zelf. Wij wereldwijven vinden een nachtvlucht ideaal en dat is voor reizen met kinderen eigenlijk niet anders. Zeker als je een verre reis maakt. Je kindje kan dan – ook omdat de lampen aan boord uitgaan – een flink aantal uren slapen. En jij ook omdat je je kleintje niet steeds bezig hoeft te houden. Lukt een nachtvlucht niet, dan is het een idee om naar de aankomsttijd te kijken: een vlucht in de late middag geeft net voldoende tijd om even aan de nieuwe geuren en temperaturen te wennen alvorens het donker wordt. 

Plan je eerste dagen niet gelijk vol met activiteiten en doe het lekker rustig aan. Probeer ook de eerste avonden niet heel veel later dan je kleintje te gaan slapen, zelfs als dat al om half acht is. Je zult zien dat je zelf dan meer slaap pakt en voorkomt dat je kindje wakker wordt als jij net naar bed wilt…. Slim is om de eigen kinderwagen mee te nemen; een must als je kindje thuis al makkelijk in slaap valt in de eigen wagen want het kan de ogen dicht doen als het haar of hem allemaal te druk wordt. Juist tijdens de vakantie kan een kind ook onrustiger slapen en lakens loswoelen. Vergeet dus niet de slaapzak of probeer Tukkies eens: een dekentje wat je over het matrasje van het ledikantje schuift.

En natuurlijk, wat voor ons geldt, geldt ook voor de allerkleinsten: pas je gelijk aan het ritme ter plekke aan! Dat betekent dus ook jullie eetritme van ontbijt, lunch en avondeten. Het is slim om voor die eerste dagen een paar van de favoriete potjes avondeten en/of snacks voor je kleintje in te pakken. Is er toch nog iets vertrouwds voorhanden, mocht je kind echt overstuur raken. Net zo belangrijk voor jezelf als voor je kindje is om veeeeel te drinken. Ook babies kunnen hoofdpijn krijgen en voldoende vocht kan dat voorkomen. 

En ten slotte, en dit geldt voor iedereen – klein en groot – wees lief voor jezelf. Kijk om je heen, adem diep de nieuwe geuren in en realiseer je: het is VAKANTIE. Niets moet. Alles mag.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.