Yvonne: “Als het universum je precies geeft wat je nodig hebt”

Yvonne Janssen

Spontaan besloot ik een dag vrij te nemen om te genieten van een overnachting aan de Nederlandse kust. Een change of scenery. Hoewel alles anders liep dan ik had verwacht, zou dat weekend precies datgene op mijn pad komen waar ik al een tijdje zo’n behoefte aan had. The right place, the right time, the right people.

Herken je dat? Je ontmoet mensen die je inspiratie geven waardoor je weer helemaal in verbinding komt met jezelf. Ik noem dat zelf altijd synchroniciteit. Ik hou ervan en geloof erin.

Relatie
Foto’s Yvonne – samen met vriendin bij Woodstock 69

De magie van een complimentje

Vrijdagmorgen stond ik al om vijf uur op om op tijd te sporten, douchen en in te pakken voor mijn Swahili les van negen uur. Voor de eerste keer had ik het gevoel dat er deze les wat bleef hangen. Het valt namelijk niet mee om een taal te leren waar je vanuit het Nederlands, Engels of Spaans geen enkele referentie mee hebt. Een taal waarvoor de enige remedie is om die uit je hoofd te leren en door te zetten. Mijn docente complimenteerde me met mijn vooruitgang en na de les voelde ik me blij en trots!

Enthousiast en gemotiveerd wandelde ik in mijn prachtige nieuwe jurk en rolkoffertje naar Utrecht Centraal Station. Meteen toen ik de deur uitstapte, complimenteerde een oudere dame me stralend met mijn outfit. “Meid, wat zie jij er prachtig uit! Wat een mooie jurk. Echt een plaatje.” Zo lief. Eenmaal op het station, bleek de persoon voor wie ik de overnachting als verjaardagsverrassing had geboekt, niet meer mee te gaan. Ik voelde me teleurgesteld, maar ik wilde mijn leuke plan en goede vibes hierdoor niet laten verpesten dus ik ging alleen onderweg. In Haarlem was het nog een beetje bewolkt, maar toen ik uitstapte bij Bloemendaal aan Zee brak het zonnetje door en die ging niet meer weg.

Woodstock energie

Bij strandtent Woodstock 69 genoot ik van de sfeer, het lekkere eten en drinken, de mensen en de muziek. Ik stuurde een WhatsApp-berichtje naar een vriendin, die momenteel door een ‘break-up’ gaat, of ze zin had om te komen en met mij te genieten van een nachtje in ‘Het Lichthuis Aan Zee’ in Zandvoort. Ik legde mijn telefoon ergens aan de oplader en besloot een gezond ontbijtje en ook maar meteen lunch te bestellen. Terwijl ik daar zat, reflecteerde ik op wat er die ochtend was gebeurd en wat ik daarvan moest leren.

Op dat moment belde een vriend wiens date ook een punt achter alles had gezet. We deelden met elkaar hoe we ons voelden, wat er voor ons werkelijk toe doet in een relatie en wat we wel en niet zoeken, nodig hebben of verdienen. De verbinding in dat gesprek deed ons beiden heel veel goed. Perfect timing.

Ondertussen waren twee mannen uit een vriendengroep bij me aan tafel geschoven, die elkaar al jaren bij Woodstock 69 ontmoeten. Het waren duidelijk lokale bekenden, want de één na de ander kwam hen gedag zeggen, een praatje maken of ging erbij zitten. Eén bleek de DJ, die op het punt stond zijn huis te verkopen en te leven vanuit zijn Mercedes bus. De ander was de eigenaar van een bedrijf dat volgens originele receptuur en op ambachtelijke bereidingswijze (van zijn grootvader) paardenworst als delicatesse verkoopt. Hij had besloten de toko te verkopen en te emigreren naar Zuid Spanje om van zijn pensioen te genieten. Ook de eigenaar van Woodstock 69 kwam er even bij zitten, en zo was de groep van lokale celebrities compleet.

Relatie
Woodstock 69 en strand

Verbinding met onbekenden

We wisselden met elkaar van gedachten over wat er werkelijk toe doet in het leven en relaties. We praatten over waarden en normen in de Nederlandse maatschappij, over ziekte en wat je daarvan kunt leren, over reizen, over daten, en over het realiseren van je dromen. Het deed me goed om gewoon over het leven te filosoferen met like minded people en free spirits zoals ikzelf. Dankzij hen voelde ik me allesbehalve alleen, terwijl ik daar wel in mijn eentje was.

Juist op dat moment kwam mijn vriendin aanlopen met een stralende lach en ook in een prachtige jurk. Alsof het zo moest zijn. Alles kwam bij elkaar. Zij schoof gezellig aan en werd meteen betrokken bij onze mooie gesprekken. We bestelden drankjes, aten wat en zwommen. Langzaam werd het later en frisser. De DJ’s begonnen lekkere muziek te draaien. Toen ik de dansvloer opliep, werd ik door verschillende mensen gecomplimenteerd met mijn jurk.

Een man zei: “Heeft iemand vandaag al tegen je gezegd dat je er schitterend uitziet in die jurk? Het is dat ik geen ring bij me heb, anders had ik je zo mee naar het strand genomen en was ik voor je op mijn knie gegaan.” Ik lachte en zei: “Je maakt me verlegen.” Waarop hij antwoordde: “Jij maakt mij juist verlegen. Niet vergeten, je bent de mooiste vrouw die hier vanavond rondloopt.” De teleurstelling van het begin van de dag werd door de positieve energie helemaal goedgemaakt.

Relatie
Met vriendin in Hilton Skylounge

Wordt vervolgd in Amsterdam

We genoten van de muziek, de sfeer, de zonsondergang en de mensen. Daarna pakten we een taxi naar ons prachtige en unieke hotel ‘Het Lichthuis Aan Zee’ in Zandvoort, op een perfecte locatie dichtbij het centrum en de zee. We hebben lekker geslapen en stonden op tijd weer op om te douchen en ons klaar te maken voor een nieuwe mooie zonnige dag. Mijn vriendin ging terug naar Utrecht en ik vervolgde mijn weg naar Amsterdam voor een verjaardagslunch met een vriendin uit Zuid Afrika.

Vanwege de start van de Pride week in Amsterdam, reden er geen trams en mocht ik wandelend naar restaurant Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat, dé straat bij uitstek tijdens dit unieke evenement. De Zuid Afrikaanse wijn vloeide al gauw rijkelijk, terwijl we in de prachtige tuin van het restaurant genoten van heerlijke gerechten en elkaars gezelschap. We besloten voordat we allebei de trein naar huis zouden nemen nog even een drankje te doen en van het uitzicht te genieten in de Hilton SkyLounge.

Ook daar genoten we van heerlijke flessen wijn en na mooie gesprekken met elkaar over relaties, werk en onze internationale aspiraties in het leven raakten we aan de praat met allerlei mensen van over de hele wereld. Toen ik uiteindelijk rond een uurtje of één ’s nachts van het station in Utrecht naar huis liep, sprak voor mijn voordeur een man me aan en hij vroeg me mee uit. Ik heb hem mijn telefoonnummer gegeven en ben naar huis gegaan. Na twee hele gezellige dagen, was het mooi geweest. 

Verbinding is connecting the dots

Voor de volgende ochtend had ik me voorgenomen om op tijd te gaan sporten en mijn vader op te zoeken in het revalidatiecentrum. Ik was enorm geïnspireerd door alle betekenisvolle gesprekken van de afgelopen dagen en voelde me heel erg verbonden met mezelf. Dus ik besloot beide plannen in te ruilen voor een dag voor mijzelf.

Voor het weekend had een vriend uit Nairobi me een vacature van de Nederlandse ambassade in Kenia doorgestuurd omdat hij vond dat die me op het lijf geschreven was. Na alle nieuwe inzichten, besloot ik met de juiste intentie te reageren. Daarna stuurde ik de man van de paardenworst een berichtje om hem te bedanken voor onze mooie gesprekken en de inspiratie die hij en zijn DJ-vriend mij daarmee hadden gegeven. Hij stuurde direct een bericht terug: “Nou ja zeg, wat een lief berichtje op de zondagochtend, dankjewel. Laten we contact houden ok? Wie weet zie ik je nog een keer bij Woodstock 69. Ik ben hier nog zes weken voordat ik naar Spanje vertrek. Je bent een fijn mens.”

Tenslotte – connecting the dots – , nodigde de man die ik zaterdagnacht voor mijn voordeur had ontmoet, mij uit om een hapje te gaan eten op maandagavond. Samen hebben we genoten van een mooie zomeravond, heerlijk eten en drinken en wederom waardevolle gesprekken over het leven. Toch fantastisch als alles zo flowt en er echt verbinding is? Connectie met anderen en met jezelf.

… en let it flow!

Ik voel me dankbaar dat het universum me dat weekend niet gegeven heeft wat ik wilde, maar wat ik nodig had: verbinding. Ik heb alleen maar synchroniciteit gevoeld en dat maakt het leven magisch. Helaas heb ik een tripje naar Lissabon in verband met de gezondheidssituatie van mijn vader, moeten annuleren. Ook daarvoor geldt, luister naar je hart. Maar in oktober ga ik de hele maand voor vakantie (terug) naar Tanzania, Kenia en Zuid Afrika.

Na al deze ervaringen ben ik heel erg benieuwd en nieuwsgierig wie en wat er allemaal op mijn pad gaat komen. Ik kan niet wachten. Let it flow!

Over dit Wereldwijf: Yvonne Janssen - Nederland

Mambo! Na een korte tijd wonen en werken in Mexico en een paar maanden als digital nomad in Afrika, ben ik weer op Nederlandse bodem. Ik woon in Utrecht. Voor mijn eigen bedrijf TUKO PAMOJA - investing for positive real world impact! adviseer ik overheden, NGO's, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en investeerders op het gebied van duurzame ontwikkeling. Voor de Wereldwijven beschrijf ik mijn persoonlijke levens- en reiservaringen, waarbij (Oost) Afrika een speciale plek in mijn hart heeft.