Laura in Noorwegen: “Als onzekerheid een uitdaging is”

Laura Kuivenhoven
door gepubliceerd op 22 augustus 2022Tags: , , , ,

Een half jaar geleden verruilden mijn vriend en ik ons veilige en makkelijke leventje in Nederland voor een avontuur in Noorwegen. Inmiddels zitten de eerste zes maanden erop. Tijd om de balans op te maken. Voelt de (tijdelijke) emigratie goed en hebben we geen vergissing begaan? Na zes maanden durf ik te zeggen dat ik mij thuis voel in Noorwegen en dat de keuze die we een half jaar geleden maakten, de juiste is geweest. We hebben ons gevoel gevolgd.

Kortom, we zijn best gesetteld in Noorwegen. Misschien is het dan ook tijd om die andere droom nu eindelijk waar te maken?

Avontuur - Noorwegen
Foto’s: Laura Kuivenhoven

North! 

Ons plan is om een jaar in Noorwegen te werken en wonen. Hoewel we wellicht de mogelijkheid hebben dit te verlengen, weten we nog niet of we hier uiteindelijk willen blijven. Ondanks dat Noorwegen prachtig is, is de wereld zo groot en zijn er zoveel andere kansen. Misschien wel meer dan ooit. Al vrij snel begonnen we samen te praten over een andere droom die wij al heel lang koesteren… en we besloten dat het nu het juiste moment is om het te doen! On the road met North!

Of beter: aan de slag met North, onze Mercedes Sprinter uit 2015 die wij afgelopen voorjaar hebben gekocht. Een mooie, grote witte bus die in zijn vorige leven door het leven ging als pakketjes bezorger. Na een lange selectieprocedure en keuze uit meer dan honderden busjes, was North de gelukkige!

Op dit moment zijn wij druk met het verbouwen van North, tot hij een mooie camper is waarmee wij voor onbepaalde tijd de wereld kunnen rondreizen en ontdekken. Mijn partner en ik hebben beiden geen technische achtergrond en zijn eigenlijk ook helemaal niet zo heel erg handig. Familie en vrienden moesten dan ook lachen toen wij vertelden wat ons plan was. En toch! In mei zijn we begonnen met de ombouw-klus en ik moet zeggen dat we onszelf (en onze vrienden en familie) verbazen met hoe goed we dit eigenlijk kunnen!

Uitdagingen in Noorwegen

Ja, het gaat gepaard met de nodige tegenslagen. Zo is het lastig om bepaalde onderdelen en producten hier te verkrijgen omdat Noorwegen niet is aangesloten bij de EU, maar de uitdagingen zijn tot nu toe zeer behapbaar en prima op te lossen. Het voelt als een reis naar het onbekende: iets doen waar je van tevoren van denkt dat het misschien niet lukt of kan.

Tegelijkertijd past deze uitdaging weer heel goed bij ons. Ik leerde het al van mijn opa dat zoeken naar uitdagingen een belangrijk levensdoel is. En opa heeft gelijk. Uitdagingen zijn spannend en leuk, maar ook onzeker en twijfelachtig. Het past zeker niet in het standaard huisje-, boompje-, beestje-plaatje, en dat voelt soms eenzaam. Weinig mensen in onze persoonlijke omgeving leven een leven zoals wij, waardoor er weinig mensen zijn om mee te overleggen als wij het een keer niet weten.

Goed is goed genoeg

Soms slaat de twijfel toe. Hadden we niet beter kunnen toegeven aan de veilige Nederlandse sleur? Hebben we wel de juiste keuze gemaakt om naar Noorwegen te gaan? En investeren we nu de overwaarde van de verkoop van ons huis wel op de juiste manier? Bijna elke dag heb ik twijfels of we het wel goed doen, maar ja, wat is nu eigenlijk ‘goed’? En voor wie moet je het ‘goed’ doen? Goed is goed wanneer wij allebei vinden dat het goed is. We doen het niet voor anderen, of maatschappelijke verwachtingen, maar voor onszelf.

Ik zou best willen dat ik gewoon content kan zijn met het leven dat de meeste mensen leven. Het zou in ieder geval een einde maken aan alle twijfels die ik soms heb, maar toch zou zo’n leven niks voor mij zijn. Nu niet tenminste, maar misschien ook wel nooit. 

Avontuur - Noorwegen

Winter in Noorwegen

We gaan zien wat het leven ons gaat brengen. Eind 2022 hopen we duidelijkheid te hebben over ons werk om langer in Noorwegen te blijven, daarin zullen we moeten luisteren naar ons gevoel. In de tussentijd gaan we eerst nog een natte, koude en donkere zes maanden tegemoet in Noorwegen! Want waar we de afgelopen maanden nauwelijks het duister kenden vanwege de lichte zomernachten, zullen we de komende maanden waarschijnlijk gaan verlangen naar het licht.

North wacht geduldig op ons wanneer wij verder kunnen klussen in onze vrije avond- en weekenduren. Eén ding is zeker en dat is dat we voorlopig niet teruggaan naar Nederland. Behalve voor onze familie en vrienden, hebben we geen reden meer om terug te willen en de laatste keer dat we er waren, voelde Nederland ook niet meer als ons thuis. En los van dat dit gevoel uitdagend is en gepaard gaat met twijfels, is dit een van de beste gevoelens die ik ooit heb mogen ervaren. 

Ha det bra!

Vind je het leuk om het (ombouw)proces van de camper North van Laura te volgen? Dat kan want North heeft een eigen account op Instagram: @north.the.van!

Over dit Wereldwijf: Laura Kuivenhoven - Noorwegen

Hi! Mijn naam is Laura, ik ben 27 jaar en woon samen met mijn partner en onze hond Moose sinds februari 2022 in Noorwegen. Mijn vriend werkt hier voor een groot bedrijf, ik werk hier niet. Momenteel ben ik namelijk bezig met het afronden van mijn studie Psychologie. Als ik klaar ben met mijn studie, hoop ik mijn eigen bedrijf op te zetten, waarmee ik als locatie onafhankelijk onderneemster aan de slag kan gaan. Hobby’s van mij zijn reizen, fotograferen, lezen, uit eten gaan, creatief bezig zijn en hiken!