Duurzaam trouwen? Dat doe je zo!

Ik beken en behoor ook tot de categorie (jonge) vrouw die ooit droomde van haar Prins op het witte paard. Die ruwe bolster met blanke pit die haar hart eerst in vuur en vlam zet om dit vervolgens voor eeuwig te stelen. Met wie ze een droom van een bruiloft heeft, op een droom locatie en een waanzinnig mooie jurk. En daarna volgt een huwelijksreis van minimaal zeven weken. And happily they lived ever after.

Hou op, het bleek een mooie onnozele meisjes droom die als een zeepbel uit elkaar spatte. Nou ja. Bij wijze van spreken dan. Jazeker ontmoette ik mijn enige en echte Prins. En heus, hij ís ook de ruwe bolster met blanke pit (de beste pappa voor onze drie – inmiddels – jong volwassen kinderen!). En ja, we trouwden en hadden een geweldige bruiloft.

Romantiek versus praktisch

Maar, wel in een vreemd land en pas na 15 jaar samen waarin we al vreselijk veel lief, een stuk minder leed en drie prachtige kinderen kregen. De aanzoek van mijn lief was super romantisch. We gingen op een frisse zondagochtend wandelen en in de Britse sneeuw zakte hij door de knieën. Hij schoof een grote diamanten ring, die hij eerdaags nog in de VS bij Tiffany’s had gekocht aan mijn vinger terwijl de kinderen met een warme chocolade stonden te juichen. De reden van de aanzoek was ietsje minder romantisch. Die was vooral praktisch van aard.

Mijn aanstaande echtgenoot had een aantal maanden eerder een fantastisch aanbod van zijn werk geaccepteerd: ze wilden dat hij het team in de VS ging trekken. Onze emigratieplannen waren al in full swing toen hij ontdekte dat onze ongetrouwde status nogal wat ongemak bracht voor mijn visum. Na vier maanden mocht ik namelijk niet meer rondrijden in Chicago op mijn Nederlandse rijbewijs. En een rijbewijs in de staat Illinois kon ik alleen verkrijgen als…. precies, vrouw ‘van’. En met dagelijks drie kinderen van en naar school en de verschillende sportvelden rijden, werd dat een kleine uitdaging.

Buitenlands feestje

Maar om je niet langer in spanning te houden: die winterse zondag zei ik volmondig ‘ja!’ en had nog drie maanden om een bruiloft te regelen. Ik schoot in de stress want roept niet iedereen dat je minimaal een jaar van tevoren moet beginnen? Welnee, echt onzin weet ik nu. Zelfs in het buitenland waar trouwregels anders (kunnen) zijn. Lief en ik snelden naar Stratford-Upon-Avon om in ondertrouw te gaan en over de trouwlocatie waren we het binnen een uur eens: de Saxon Mill – waar we sowieso 1x per maand steevast neerstreken. Verder hielden we het klein met enkel naaste familie en hechtste vrienden. Voor alle gasten hadden we een duurzame originele gift, heel praktisch ook in regenachtig Engeland, echte wellies met de Union Jack.

Het werd een prachtige dag, met veel zonneschijn en tranen van geluk. En dat niet alleen, anno 2013 bleken we ook al heel hip getrouwd want super duurzaam. Mijn jurk heb ik tot een sjiek tijdloos cocktail jurkje laten vermaken; voordeel van op latere leeftijd trouwen, de jurk past nog steeds. Ook de gift voor de gasten is door menigeen nog een aantal jaren goed gebruikt en onze trouwauto stond al in de garage. En de huwelijksreis? Een heerlijk lang weekend weg met de kinderen naar het Peak District in een schattig B&B waar we de auto verder hebben laten staan en eindeloos mooie lange wandelingen hebben gemaakt.

Een duurzame bruiloft

Zijn jij en je lief bewust van jullie voetprint op Moeder Aarde en hechten jullie belang aan een groenere planeet? En kijken jullie ernaar uit om samen in dat huwelijkse bootje te stappen? Behalve dat we natuurlijk allemaal dromen van een lang duurzaam huwelijk, kun je ook je bruiloft duurzaam vieren. Laat je inspireren door deze tips en maak jouw huwelijk en bruiloft niet alleen memorabel, maar ook duurzaam!

1. Uitnodigingen voor de bruiloft

Duurzaam trouwen begint bij de trouwkaarten. Kies voor kaarten van een fabrikant die gerecycleerd papier of FSC gecertificeerd papier gebruikt. Dit label garandeert een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen. Vergeet enkele maanden voor jullie geplande huwelijk ook geen save the date kaartjes te sturen naar de genodigden. Zo kan iedereen de belangrijke datum alvast vrijhouden in de agenda!

2. Trouwjurk

Hou je van duurzaamheid, dan koop je wellicht al vaker tweedehandskleding of kleding van ecologische merken. Je kan hetzelfde doen voor je trouwkleding! Draag de trouwjurk van je moeder of tante, ga voor een kwalitatieve vintage jurk of koop een kleed van biologisch katoen. Zo heb jij een ‘groene’ jurk.

3. Duurzame trouwgeschenken

Verkiezen jullie duurzaam boven duur? En hechten jullie dus geen belang aan een prijzig porseleinen servies of een huwelijkslijst? Dan vinden jullie het misschien wel fijn dat de gasten duurzame cadeaus geven zoals een ‘groene’ cadeaubon van een biologisch restaurant of een boom. Vraag je gasten een boom te kopen bij een organisatie die zich inzet voor een groenere planeet. Zij planten de bomen vervolgens in een duurzaam, door jullie gekozen, project. Zo hebben jullie een uniek huwelijkscadeau waarmee je bijdraagt aan een betere wereld!

4. Bruiloft & Vervoer

Wil je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden tijdens je huwelijksreis? Dan laat je het vliegtuig best achterwege. Droomde je stiekem van een tropisch parelwit strand met kokospalmen en een azuurblauwe zee, nippend van je cocktail? Dat zit er helaas niet in wanneer je per trein reist. Het voordeel is wel dat je geen ellenlange vlucht hoeft te maken met een jetlag als bonus. Met de trein is het maar een paar uur reizen en je bent zo op je vakantiebestemming. Onderweg kunnen jullie genieten van elkaars gezelschap en het landschap.

Of, beslist heel duurzaam en milieuvriendelijk, ontdek je bestemming al wandelend of huur een fiets. Vermijd taxi’s of het huren van een auto. Wanneer je wandelt of fietst, heb je bovendien veel meer tijd om te genieten van de prachtige omgeving of de mooie landschappen. Houden jullie van romantiek? Huur dan een tandem!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.