Kijkje in de internationale keuken 

door gepubliceerd op 5 september 2022Tags: , , ,

Koop je een huis in Duitsland? Dan krijg je daar meestal niet de keuken bij cadeau. Die gaat mee met de eigenaar naar diens nieuwe thuis. Een praktijk die ik nooit helemaal heb begrepen, want passen al die keukenkastjes dan precies weer op dezelfde plek? Wat als een L-keuken een U is geworden? Meer geluk heb je in de VS, hoe oud het huis ook mag zijn: de keuken is waarschijnlijk nog in praktisch glimmende status.

Niet dat Amerikanen zulke poetsers zijn. Die keuken glimt gewoon omdat ie nauwelijks gebruikt is.

Wereld
Foto: Lisette

Internationale keuken

Bovendien wacht je in je Amerikaanse huis wellicht nog een verrassing. Een bonuskeuken! In de basement, – kelder – of in de tuin. Ontbreekt die, dan is er waarschijnlijk wel een wetbar verscholen achter een deur voor je bijzondere alcoholische collectie. Inclusief extra spoelbak.

Maar hoe staat het met de keukens in andere landen? Hoe koken mijn mede-wereldwijven in het Midden Oosten, Azië of Afrika? En als ik dan toch bezig ben, met welke pannen en potten koken zij? Of zijn er handige kooktools die ze ontdekt hebben? Tijd voor een kijkje in de internationale keuken van de Wereldwijven! 

Wereldwijf Lisette ontkracht overigens direct mijn statement van de statement-kitchen (de mega keuken voorzien van de allernieuwste snufjes). Niet bij haar in Washington DC. Zelfs haar klusjesman geloofde zijn ogen niet toen hij binnenkwam. “Does this still exist?”, vroeg hij perplex en wilde er een foto van maken. Lisette blijft er nuchter onder: “alles functioneert nog prima, dus het maakt me niet uit”. Ze kijkt overigens wel uit naar de nieuwe keuken die haar beloofd is door de verhuurder aan het einde van het jaar…

Wereld
Foto: Inga – in de Guatemalteekse keuken van haar schoonmoeder

Propaan versus aardgas in de keuken

Gaan we naar Azië waar Karien jaren gewoond heeft. Ze moest erg wennen dat de oven vaak ontbreekt; vooral omdat ze juist zo graag alle groente roostert en liefhebber is van ovenschotels. Daarentegen ontdekte ze de wok en raakte er helemaal verslingerd aan. Dankzij het propaangas wordt de olie in de wok loeiheet en hoeft ze alles maar kort te bakken waardoor het ook heerlijk knapperig blijft.

Nu is ze terug in Nederland, nog altijd blij met haar wok uit Maleisië, maar minder met het Hollandse aardgas. Dat is laag calorisch en bereikt niet de snelle hitte van de fles propaangas. Maar voor alles is een oplossing. Karien heeft nu in haar Hollandse keuken inductie met ernaast … 1 gaspit voor haar wok! “Want die doe ik nooit weg”, zegt ze, “en als we van het gas gaan, hang ik er wel zo’n propaanfles aan, ben ik weer helemaal in Azië.”

Anneke vertelt dat in Fiji nog heel veel gekookt wordt op een houtvuur. Om het vuur even goed op te stoken wordt er een plastic zak of plastic verpakking op gegooid; dat brandt heftig. De keuken is niet veel meer dan een apart hokje waar rondscharrelende kippen worden getolereerd, maar loslopende (straat)hondjes snel weggejaagd. Verschil moet er zijn, ook in de keuken in Fiji!

Ook in Guatemala wordt gekookt op propaangas. En hout. Wereldwijf Inga vertelt dat zij alles gewoon op haar fornuis kookt (met een propaantank, dat wel, want gasleiding ligt hier nergens), maar haar schoonmoeder het fornuis vooral gebruikt om cake te bakken. Koken doet haar schoonmoeder toch het liefst achter het huis op een houtvuur. Inga: “het eten smaakt volgens mijn schoonmoeder lekkerder en ze beweert dat ze dan beter de temperatuur kan regelen dan met zo´n onhandige draaiknop. En voor sommige gerechten zijn de pannen zo groot, dat het niet anders kan dan op een houtvuur…”

Keukenprinses of chef-kok?

In dit artikel over keukens, keukenattributen en koken mag onze eigen chef-kok niet ontbreken. Wereldwijf Astrid kookt de sterren van de hemel in haar eigen B&B Zeelandhuys in Zuid Afrika en schotelt haar gasten de meest heerlijke gerechten voor. En dat op maar vier pitten!

Ze vertelt: “Koken is echt mijn hobby en van mij mocht de kookunit in ons huis wel wat groter zijn. De electrische kookplaat ging er direct uit en werd vervangen door gas. Gelukkig ging de verhuurder daarmee akoord want de gasfles moest wel in een keukenkast. Vervolgens heeft manlief alle planken uit die diepe kast gehaald en er lades in gemaakt. Zo kun je ook eenvoudig achter in een kast komen zonder alles opzij te moeten zetten. Haar favoriet in de keuken? De losse trolley met alle kruiden, keukenmachine onderdelen en een bovenblad dat tevens snijblad is, voor flexibel extra gemak.” Ze voegt toe, “ik zoek eigenlijk continue naar dingen die de bestaande, zo niet ‘mijn smaakkeuken’, comfortabeler maken.”

Ook Wereldwijf Lilian, die ook in Zuid Afrika woont, is een echte keukenprinses. Al twee jaar verbouwen ze kundig hun huis en de keuken is straks het middelpunt in hun droomhuis. “Ik hou zoooo van koken!”, roept ze. “We zijn bijna altijd buiten en daarom kunnen de glazen deuren voor de keuken straks helemaal open. Een heerlijk vooruitzicht, want ik kook dan elke dag met het fantastische uitzicht op de Olifants Rivier. Ik denk dat ik dan helemaal de hele dag in de keuken sta.”

Snel of slow cooking?

Terug naar mij eigen Amerikaanse keuken. In de VS ontdekte ik de slowcooker, ook wel ‘crockpot’ genoemd. Je kunt er de lekkerste soepjes en stoofschotels in klaarmaken. Langzaam koken en toch alles in een handomdraai. ‘s Ochtends leg ik de stukken stoofvlees of kipfilets erin, vers gesneden groenten en een suddersaus erbij. Deksel erop en vier uur (of langer) lekker laten stoven. Geen omkijken naar, de slowcooker reguleert de temperatuur en slaat automatisch af. 

Maar ik heb ook een snelkookpan in mijn keukenkast staan. Van mijn moeder heb ik het gebruik van deze Snelle Jelle geleerd. En zij overigens weer van een Indiase kennis die er werkelijk de meest fantastische gerechten mee op tafel toverde. Ze had ook niet één maar meerdere snelkookpannen, de beste die er waren, en waarin ze de rijst tot perfectie kookte en haar Indiase hete aardappels tot net kruimig klaarmaakte. En natuurlijk de meest fantastische (vegetarische) curries. Zo perfect krijg ik het niet, maar de snelkoker is zeker ook een blijver in mijn keuken!

Gas terugnemen doet ook Laura in Noorwegen af en toe graag en gebruikt als het even kan de Grillpøser bij een kampvuurtje! Of ze verwarmt haar koffie op een driepoot, waarop ze ook graag pannenkoekjes maakt.

Tot slot nog een blik in de Libische keuken waar Wereldwijf Yvonne heerlijke herinneringen aan beleeft. Koken in Libië betekent letterlijk ‘samen komen en samen zijn’. Yvonne: “Men gebruikt heel veel kruiden, ook harissa, maar niets overheerst. Grote pannen behoren tot de standaard uitrusting in de keuken. Mensen, mannen en vrouwen, koken heel vaak gezamenlijk en buiten waar het eten wordt uitgeserveerd op grote schalen. Eten is een sociaal moment waar iedereen welkom is en mag aanschuiven. En, je wordt vooral aangemoedigd te eten, voordat het koud wordt!”

Eet smakelijk! Lekker eet! Håper det smaker! Buen apetito!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.