Marieke in Dominica: “Een koffer vol bh’s uit Nederland”

Wie emigreert herkent het vast: dat als je naar Nederland gaat, je een extra lege koffer meeneemt. Een groter formaat waar je je volgepakte koffer instopt. Gewoon voor alle pakken hagelslag, stroopwafels en andere zaken die je zo kan missen waar je woont en mee terug wilt nemen. Maar een koffer vol bh’s uit Nederland, is dat niet een beetje overdreven? Hoeveel bh’s draag je nu in een week? Of hoeveel kant en kleur wil je bekennen?

Wereldwijf Marieke heeft daar wel een antwoord op. Ze ging naar huis met niet één bh, maar een koffer vol. Drieënvijftig stuks om precies te zijn en allemaal voor vrouwen in Dominica! Dat zit zo…

Ambitie
Foto’s: Marieke van Asten

Waarom een bh?

Ik hoor je denken waarom neemt iemand in hemelsnaam 53 bh’s mee terug naar huis na een vakantie in Nederland? Dat zit zo. Sinds ik naar Dominica (inmiddels alweer bijna zes jaar geleden) ben geëmigreerd, probeer ik één keer per jaar naar Nederland te gaan om familie en vriendinnen te zien. Aan die trip, koppel ik meestal iets praktisch vast. Zo heb ik een keer allemaal kralen verzameld en mee terug genomen voor een lokale NGO. Ook koop ik regelmatig tijdens mijn bezoek aan Nederland allemaal kleine cadeautjes, die ik in Dominica weer doneer aan een schoenendoos cadeau-project in de kersttijd. En ik herinner me nu opeens dat ik ook eens tandenborstels en tandpasta heb ingezameld. Zie jij het patroon ook?

Hoe die ideeën precies ontstaan, weet ik eigenlijk niet eens. Zodra ik mijn vlucht heb geboekt, krijg ik gewoon spontaan een ingeving wat ik dat jaar wil doen. Dit jaar had ik bedacht om elke vrouw die ik tijdens mijn verblijf in Nederland zou ontmoeten te vragen een bh te doneren. Ik hoor je denken: “maar waarom een BH?” Klopt, dat lijkt niet het meest voor de hand liggende om in te zamelen, dus een beetje achtergrondinformatie is misschien wel handig.

Invloed van China

Dominica is een klein Caribisch eiland, met een oppervlakte dat ongeveer maar 1/7 is van Nederland. Het ligt tussen Guadeloupe en Martinique. Hoeveel mensen er precies wonen is niet helemaal duidelijk, ik schat zelf tussen de 60.000 en 65.000. Een hele kleine bevolking dus. Op ons eiland is geen industrie meer en alles wat niet lokaal verbouwd of gemaakt wordt, moet dus worden geïmporteerd. Met invoerrechten van maar liefst 46% is alles hier dan ook behoorlijk prijzig. Aan voedsel geen gebrek want lokaal wordt veel groenten en fruit verbouwd en ook vis en kip zijn hier makkelijk te kopen. Ondanks dat zijn er helaas veel mensen die honger lijden. Een tegenstelling die ik heel schrijnend vind en waar ik voor mijn gevoel in de toekomst nog ‘iets mee moet’. Alleen heb ik nog geen idee hoe of wat precies, maar ik wijk nu af van mijn onderwerp: die koffer vol bh’s uit Nederland.

Dominica werkt veel samen met China en zeker na de laatste orkaan in 2017 helpt China met de wederopbouw van ons (ei)land. Lange tijd heb ik me afgevraagd waarom een groot land als China met een mini eiland als Dominica in zee gaat. Wat valt hier nu te halen? We hebben niet zoals in bijvoorbeeld Afrikaanse landen, kostbare mineralen of ertsen in de grond. Alleen negen vulkanen, heel veel regenwoud en landbouw. Dat is het wel zo’n beetje. 

Natuurlijk doet China dit niet omdat ze ons eiland zo mooi vinden: ze willen daar iets voor terug. Wat? Dat zal jou waarschijnlijk net zo verbazen als het mij deed. Als tegenprestatie voor alle hulp verwacht China dat Dominica tegenstemt voor een zelfstandig Taiwan binnen de Verenigde Naties. Ik was behoorlijk geschokt toen ik dat hoorde. De Dominicaanse overheid moet wel gedacht hebben dat desperate times call for desperate measures

De bh: een duur stukje textiel

Terug naar de reden waarom ik een bra-drive heb gehouden in Nederland. Alles wat geïmporteerd moet worden, is vanwege de hoge invoerrechten, hier dus mega duur. Bovendien is de meeste kleding die hier te koop is, gemaakt van polyester, inclusief alle bh’s. Je raadt het al, zo goed als alles is made in China. Kortom een fatsoenlijke, comfortabele bh is hier gewoonweg niet te koop. Dat terwijl ik de luxe heb om iedere keer dat ik in Nederland ben, fijne (katoenen) mooie nieuwe bh’s te kopen. Dominica is een land in ontwikkeling (ik heb een hekel aan de term ‘derde wereld land’) en de bevolking is arm. Een echt goede bh online kopen, is voor de meeste vrouwen geen optie, want bovenop de prijs en de verzendkosten komen de invoerrechten.

Maar wat als ik nu gewoon een hele voorraad bh’s in mijn koffer uit Nederland meeneem en deze uitdeel onder vrouwen die het niet breed hebben? Precies! Iedereen die ik benaderde met de vraag één goede bh af te staan, was direct enthousiast en bereid om zelfs meerdere bh’s te doneren. Sommige vrouwen vroegen ook weer hun vriendinnen, en zo groeide het aantal bh’s boven verwachting snel. Er waren zelfs vriendinnen die speciaal een nieuw exemplaar hebben gekocht om te doneren.

Mijn vriendin Pamela, die ook penningmeester van onze Breadfruit House Dominica Foundation is, bood aan om alle bh’s mee te nemen. Zij was mijn eerste bezoek uit Nederland in bijna zes jaar, heel bijzonder dus. Uiteindelijk kregen we maar liefst drieënvijftig bh’s, in alle soorten, maten en kleuren. Het totaal gewicht was 4,5 kg en dat is best veel. Niet alleen het gewicht, ook qua ruimte in je koffer. 

Ambitie
Met Pamela (links)

Bijzondere en special care bagage

Het is Pamela gelukt om alles heel strak in te pakken. Geen idee wat de douanebeambten misschien hebben gedacht toen de koffer door de scan ging. Gelukkig hoefde Pamela haar koffer bij aankomst op Dominica niet te openen, want dan heb je waarschijnlijk toch wat uit leggen. Een paar dagen na aankomst hebben we alles bh’s afgegeven bij een lokale NGO, die voor de distributie zou zorgen. Ik werk al sinds 2017 met hen samen en ik wist dat dit in vertrouwde handen was. En dat bleek, na ongeveer twee weken waren op één na alle bh’s uitgedeeld. Veel blije gezichten (en borsten!) en een aantal vrouwen vroeg of dit misschien herhaald kon worden in de toekomst?

Natuurlijk heb ik over deze bijzondere actie verslag gedaan op social media en vooral alle vrouwen bedankt die hebben meegewerkt. Ik kreeg heel veel enthousiaste reacties, waaronder een oud collega die aanbood dat zij een volgende keer ook heel graag bh’s wil doneren en al haar vriendinnen daarbij wil inschakelen. Het lijkt er dus op dat ik bij een volgende trip weer bh’s ga inzamelen. Dat wordt dus nog een extra koffer mee, anders past het niet allemaal in één van mijn gebruikelijke twee koffers, die ook altijd vol mee teruggaan naar Dominica.

Win-win voor iedereen 

Het geeft me een heel fijn gevoel dat ik, samen met de hulp van andere vrouwen uit Nederland, drieënvijftig Dominicaanse vrouwen oprecht blij heb gemaakt. Hoe iets relatief kleins als ‘gewoon’ een bh doneren tot zoiets moois kan leiden. Voor iedereen, voor de vrouwen die hebben gegeven en de vrouwen die mochten ontvangen. Goed beschouwd dus een win-win voor iedereen. 

En tot slot, heeft deze actie me nog iets extra’s opgeleverd en dat is de ontzettend leuke en gezellige tijd met Pamela, zoals je op de foto’s kunt zien. Want alleen foto’s van bh’s is natuurlijk erg saai!

Zonnige groet vanaf Dominica

Wereldwijf Saskia schreef vanuit de Verenigde Staten ook al over een bijzonder initiatief waarin de bh onmisbaar blijkt om vrouwen een duwtje in de juiste richting te geven.

Over dit Wereldwijf: Marieke van Asten - Dominica

Hi, ik ben Marieke sinds 2016 woon ik in Dominica, een eiland in het Caribisch gebied. Op deze prachtige plek dompel ik me onder in de lokale cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. Naast mij fulltime baan als office manager bij een bouwbedrijf, ben ik druk mijn Breadfruit House Dominica Foundation op te zetten, een creatief centrum voor kinderen. Graag neem ik jullie mee in dit avontuur op The Nature Island.