Thema Oktober – Reizen met Dieren

Oktober, de maand waarin we Werelddierendag vieren, leek ons een mooie maand om eens stil te staan bij het reizen en/of zelfs emigreren met dieren! Want laat jij je geliefde huisdier achter voor die topbaan in Dubai? Wat moet je allemaal eigenlijk regelen om je dier mee te kunnen nemen? En wat zijn de do’s & don’ts in het buitenland?

Behalve dat we naar onze eigen ervaringen kijken, gaan we met dit thema ‘Reizen met dieren’ een stapje verder en staan we ook stil bij het dierenwelzijn en de staat van wildlife (conservation) in de landen waar we wonen.

Hoe het begon met de Heilige Franciscus 

Maar eerst terug naar die datum, 4 oktober. Die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is namelijk de herdenkingsdag van Franciscus van Assisi, de heilige die zich tijdens zijn leven niet alleen om de allerarmsten bekommerde maar ook om dieren. Hij hield van alle dieren en er wordt gezegd dat hij graag met hen praatte… 

Initiatiefneemster voor ons huidige Werelddierendag was de Tsjechische Ilse Winter. In 1927 schreef zij een een brief naar Margaret Ford, destijds de voorzitter van de internationale vereniging voor dierenbescherming waarin ze een internationale dag voor de dieren voorstelde. Uiteindelijk werd de dag officieel in 1929 in Wenen waar een congres werd gehouden en allerlei verenigingen en organisaties bijeenkwamen om voor de rechten van het dier op te komen. In het bijzonder voor dieren die met uitsterven werden bedreigd. Hier werd besloten dat de sterfdag van Franciscus van Assisi Werelddierendag moest worden. Sindsdien staan we één dag per jaar stil bij het welzijn van alle dieren. De dag is echt wereldwijd, hoewel in sommige landen er meer aandacht voor is dan in andere.

Toen dierendag werd ingevoerd, was het verschijnsel ‘themadag’ nog nieuw, maar al wel even in schwung. Werelddierendag sloot aan bij de korte lijst van andere themadagen zoals de Dag van de Arbeid (1890), Vrouwendag (1910), Moederdag (ca. 1914) en Boomplantdag (1919). In de beginjaren werden er op deze dag vooral veel beschouwende teksten gepubliceerd over de relatie tussen mens en dier. Vanaf de jaren ’60 wordt het moment steeds meer aangegrepen voor promotie van de dierenrechten. En de laatste decennia is ook de commercie er flink op ingesprongen.

Reizen met dieren

“En Fluffie dan? Gaat hij ook mee naar Singapore?” De kinderen staren jullie met grote verwachtingsvolle ogen aan. “Natuurlijk! Die gaat gewoon mee”, roepen jullie in koor. En met dat ene zinnetje, begint een heleboel geregel. Er is zoveel dat komt kijken als je besluit je trouwe vriend (of vriendjes!) mee te nemen naar het buitenland. En welk buitenland maakt ook nog een wereld van verschil.

Of je Cato de kat nu op de achterbank van de auto kan zetten en richting Zuid Spanje of Oostenrijk tuft, is natuurlijk heel anders als dat Max de hond op het vliegtuig meegaat naar Singapore of de VS. Naast het hele circus van gezondheidsverklaringen, dierenpaspoort en mogelijke bemoeienis van dierenwelzijn instanties in het land waar je heengaat, zijn we ook benieuwd hoe Cato en Max of het zelf allemaal vonden. Of, want ze kunnen natuurlijk niet praten, hoe wij denken dat ze het vonden.

Deze maand doen een aantal Wereldwijven hun verhaal. Over de hond, cavia en een dressuurpaard. Maar ook gaan we ‘langs’ bij het dierenhotel op Schiphol en vragen een captain van KLM het hemd van het lijf omdat hij tijdens covid hier de handen uit de mouwen stak.

Dierenwelzijn wereldwijd

Behalve onze eigen beestjes besteden we ook aandacht aan dierenwelzijn elders in de wereld. De cavia die wij onze kinderen cadeau doen en gezellig in huis hebben, is in Peru ook een huisdier. Niet om mee te knuffelen of vanuit een educatief oogpunt (je kind leren dat een dier geen speelgoed is en verzorging nodig heeft). In menig Peruaans huishouden mogen de beestjes vrij rondlopen en hun eigen kostje bij elkaar scharrelen totdat ze op de gril gaan… Is een huisdier nu echt een typische westerse luxe of kent men het elders ook? We hopen daar de komende maand duidelijkheid in te krijgen! 

Natuurlijk zullen we ook kijken naar wildlife conservation op de verschillende continenten. Hoe is het daarmee gesteld? Welke instanties zetten zich in voor dieren? Welke dieren lopen er ‘gewoon’ in de achtertuinen van onze wereldwijven en welke creepers vermijden ze liever? Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de vrouwelijke anti-poaching rangers in verschillende landen in Afrika – we zetten ze de komende maand zeker in de spotlights, maar zijn er elders in de wereld ook dergelijke vrouwelijke initiatieven?

Kortom deze maand hebben we het niet alleen over de praktische kant van reizen met dieren, maar reizen we ook langs al onze wonderlijke dieren die verspreid over de wereld leven. We hopen dat de verhalen je inspireren en je er misschien iets van opsteekt!

Reizen met dieren: jouw verhaal!

Heb jij een grappig of bijzonder verhaal over een (vakantie)trip met jouw dier? Dat horen we graag dus klim in de pen en stuur ons een email via redactie@dewereldwijven.com. Wie weet publiceren we jouw verhaal!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.