Een braai is niet hetzelfde als de bbq

De Zuid-Afrikaanse braai. Hebben jullie er al zin in? Wij houden ervan! Toen wij nog verwende Zuid-Afrika-vakantiegangers waren, moest er uiteraard altijd gebraaid worden als we in Zuid-Afrika waren. Een ‘boerenwors’, lambchops, wat rashers en braai-broodjes of roosterkoek maakten voor ons Nederlanders een braai! Al weken voor vertrek konden we ons daarop verheugen: vlees halen en braaien!

Maar wat is de braai, of braaien, nou eigenlijk?

Eten en drinken - Braai
Foto’s: Mirjam van Otterlo

Stap voor stap : de braai, zoals het hoort! 

Het is mooi om te zien dat onze Airbnb gasten, vrienden of familie die langskomen er áltijd wel van hebben gehoord, maar niet precies wisten wat het inhield. Inmiddels zijn wij een beetje ver-Afrikaanst, en vinden we het heerlijk om mensen te laten genieten van een “braai” zoals het hoort! En dus plannen we natuurlijk een middag en avond in want die tijd heb je nodig! We nodigen nog wat buren of vrienden en vriendinnen uit, want inmiddels weten we dat je een braai niet in je eentje doet.

Toen wij ons huis in Zuid Afrika kochten, was iedereen die hier voor het eerst kwam jaloers op onze braai area. Destijds begreep ik daar niks van, maar inmiddels begrijp ik het volledig! Dit is een stuk in de tuin waar een grote ‘boma’ gebouwd is: een plek om vuur te maken, omringd met een vijftig centimeter hoge muur waar je op kan zitten rondom het vuur: de braai-plek.

Juiste hout en genoeg ‘dop’ en ’tjop’ 

Om twee uur verzamelen we. Iedereen neemt zijn eigen ‘dop’ (drank) en ’tjop’ (vlees) mee. De gastheer of -vrouw zorgt voor het juiste hout. Juiste hout? Precies want niet al het hout is geschikt! Naast vlees en drank, maakt iedereen wel een extraatje zoals een salade, brood, of iets anders lekkers voor vooraf. De mannen verzamelen zich rondom het vuur dat aangestoken wordt, en de vrouwen gaan met een wijntje en met één oog op de oven even bijkletsen. De kinderen vermaken zichzelf!

Na een uurtje of 2 zijn de kolen goed om het vlees op te braaien en heeft de eerste alcohol al rijk gevloeid. Terwijl de heren het vlees bakken, zetten de vrouwen al het andere eten klaar en zo zitten we een uur later allemaal met een bord op schoot, of genieten we aan tafel van wat we allemaal gemaakt of meegenomen hebben. En zeer waarschijnlijk is er ondertussen ook een blockrocker gehaald, en genieten we van de gezelligheid….

Na een braai altijd plek voor iets zoets!

Aan het eind van de braai is er altijd een mooi kampvuur waar we met z’n allen omheen zitten. Terwijl de volwassenen uitbuiken is dit vaak het favoriete gedeelte van de kinderen: echt stokbrood bakken! Ze kneden brooddeeg om de takken die ze gevonden hebben en zo bakken ze hun eigen brood boven het vuur.

Last but not least is er tijd voor het toetje! Jong en oud genieten van de marshmallows die bruin gebakken worden boven de hete kolen. Ook is er altijd wel een buurvrouw met een eigengemaakte malvapudding! Heerlijk met custard. 

Braai is puur quality time

Pas als de avond valt en het koeler wordt, pakt iedereen zijn koelbox weer in en gaat langzaamaan naar huis. Dat is een braai! Het is zoveel meer dan alleen eten. Het is ontspannen, tijd doorbrengen met vrienden, bijkletsen en vooral van het leven genieten.

Natuurlijk kennen we ook de BBQ, maar dat is dus echt iets heel anders. Mocht je Zuid-Afrika bezoeken, kijk dan eens of je een braai kan meemaken. De meeste lodges hebben wel een braaiavond. Zelf barbecuen kan bij vrijwel elk huisje waar je verblijft, maar echt, een braai overtreft al je verwachtingen. Probeer zeker de roosterkoek, en ook de braaibroodjies. En mocht er tijdens de braai ook nog ‘potjiekos’ gemaakt worden? Schep dan zeker een extra portie op.

Eten klaarmaken op vuur: back in time! Julle sal dit baie geniet.

Over dit Wereldwijf: Mirjam van Otterlo - Nederland

Ik ben Mirjam, samen met mijn man en onze 3 kids ruilden we eind 2016 ons leven vol zekerheden in voor een onzeker leven in Zuid Afrika, het land waar we al 18 jaar verliefd op waren. Midden 2019 kwamen we noodgedwongen tijdelijk weer terug naar Nederland en we hopen zo snel mogelijk weer terug naar Zuid Afrika te keren. Met alle liefde neem ik jullie af en toe eens mee op avontuur.