Haarfeitjes: hoe vaak knip, was of föhn jij je haar?

Of je nu in het buitenland woont of Nederland: puber-meiden blijven …meiden. Herken je het? Ineens verdwijnen t-shirtjes uit je kast of grijp je mis op een riem. Die verloren voorwerpen vind ik meestal terug tussen de kleding puinhopen op de kamers van dochter 1 of dochter 2. Of ik moet een hele dag wachten en zie de geliefde riem later die dag op het schoolplein losjes om de broek van dochterlief.

Op één ding grijp ik echter nooit mis. En dat is mijn shampoo.

Shampoo : zoveel wensen, zoveel ‘smaken’

Blijkbaar is mijn keuze daarin te afwijkend van de smaak (of moet ik zeggen ‘geur’?) van beide dochters. Met als resultaat dat er maandelijks niet één maar drie soorten shampoos en conditioners in mijn winkelwagentje liggen. Want ja, praktisch zijn ze natuurlijk wel als het op betalen aankomt… Zo beïnvloedbaar als mijn dochters op mode-, make-up- en muziekgebied zijn, zo conservatief zijn ze als het aankomt op hun haarverzorging.

Ik daarentegen probeer graag eens iets nieuws uit, vooral een natuurlijke shampoo. Er is tegenwoordig genoeg keus! Van mooie navulbare flessen tot verantwoorde recycling en natuurlijk stuk voor stuk vriendelijk voor milieu en dier. Momenteel zijn de shampoo-zeepjes waanzinnig populair in Californië. Geen (plastic) flessen meer, maar een volkomen verantwoord biologisch afbreekbaar zeepje dat mijn haar laat glanzen en volume geeft. Plus, zo’n zeepje gaat heel lang mee! Dochter 2 hanteert overigens gewoon de ‘minder-shampoo-door-minder-wasbeurten-methode’. Ook prima en natuurlijk.

Haar geknipt? Bankrekening geplunderd!

Overigens let ik er ook bij mijn kapper op welke merken shampoo ze gebruiken. Of moet ik zeggen juist? Er zijn tegenwoordig zoveel shampoos op de markt die zich ‘natuurlijk’ noemen, maar bij welke is dit ook echt van toepassing, en wat is dé beste natuurlijke shampoo? Nergens verdwijnen er zoveel haar- en styling producten in het afvoerputje als in de kapsalon. De kapper kost me hier in de VS sowieso een godsvermogen. Ik durf geen prijs te noemen, maar het is flink. Bovendien blijft het niet alleen bij de prijs van de behandeling want daar bovenop, betaal je nog fooi – al snel zo’n 15% van je gekozen knip- en/of wasbeurt. Kortom de reden dat ik maar drie tot maximaal vier keer per jaar de salon binnenstap.

Onlangs was ik in Nederland en trakteerde mezelf op een deluxe knip- en haarverfbeurt. Ik genoot. En naderhand kocht ik bij het winkeltje ernaast een hippe outfit. Een complete metamorfose voor dat één en hetzelfde bedrag wat ik anders voor highlights hier kwijt zou zijn geweest! 

Lokale trends en haar-influencers elders

Zolang ik in de VS woon, aan mijn lijf – of beter – mijn haar, dus geen polonaise. Geen extensions of meerkleurige spoelingen. Onder de Californische zon is het voor mij eens blond, altijd blond. Nou ja, met steeds een beetje meer grijs ertussen, maar met de juiste shampoo kan je ook dat uitstellen. Toch ben ik wel benieuwd hoe andere wereldwijven dat doen. Verven die zelf hun haar of vertrouwen zij een schaar in ander-vrouws handen? Volgen zij de laatste haartrends op de voet of binden zij een hun weelderige lokken gewoon samen in een paardenstaart met een elastiekje? 

Toen wereldwijf Marieke naar Dominica verhuisde, nam ze zich voor nooit naar een kapper te gaan. Dat liep echter anders. Marieke: “ik had me laten overhalen om mijn haar te laten vlechten. Na een aantal weken moest dat er natuurlijk weer worden uitgehaald en dat verliep verre van soepel! Ik bleef met een enorme warboel op mijn hoofd zitten, die ik zelf maar niet uit elkaar kreeg.”

“Uiteindelijk ben ik toch naar één van de weinige kapsters hier gegaan, die mijn type haar knipt. Kroeshaar is hier natuurlijk de norm. Zij heeft het 2,5 uur geborsteld en gekamd en zei, “nu moet ik gaan knippen.” Het leek wel en slagveld op de grond, met al die blonde plukken. Het eindresultaat was echt heel mooi. Daarom is zij nog steeds mijn kapster na al die jaren, maar ik heb geleerd dat vlechten niet echt bij mijn sluike blonde haar past.”

Inga in Guatemala bekent dat zij nooit naar de kapper gaat. Ze knipt het lekker zelf. Zoniet de Guatemalteekse vrouw die graag gekleurd de deur uitstapt. Hun favoriete influencer is Karol G, een bekende Latijns Amerikaanse zangeres en songwriter, en zodra zij een ander kleurtje in haar lokken giet, kleurt het straatbeeld mee. Inga: “Een tijd geleden was blauw favoriet, maar sinds Karol op rood is overgestapt, zie ik hier ook allemaal knalrood geverfde lokken en is het blauw helemaal verdwenen…”

Helaas kon Inga mij niet vertellen welke shampoo Karol G gebruikt, maar wie weet verandert dat na publicatie van dit blog!

Over ons ‘haar‘ valt veel te vertellen en de Wereldwijven zouden de Wereldwijven niet zijn als we hier niet al eens eerder over hebben gepubliceerd. Over ons wilde lokken als grote bron van levenskracht in verschillende culturen bijvoorbeeld.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.