Dit wil je weten over het dierenhotel op Schiphol!
Heb jij wel eens gereisd met dieren? Dan heb je misschien wel eens gehoord van het dierenhotel op Schiphol. Marco van Rijsbergen is captain bij de KLM, maar stak tijdens covid-19 de handen uit de mouwen en hielp een tijd mee in het dierenhotel. Wij wilden van hem wel eens weten hoe zo’n hotel vol dieren nu precies reilt en zeilt en belden hem op.
Want welke dieren ‘logeren’ nu bij het dierenhotel? En natuurlijk ook: wat is de meest bijzondere logee die hij heeft meegemaakt? Maar eerst wilden we weten waarom Marco tijdens covid hier zijn steentje bijdroeg.

Waarom ben je bij het dierenhotel gaan meehelpen?
Marco: “toen de pandemie uitbrak en reizen vrijwel onmogelijk werd, kon veel vliegend personeel van KLM zich elders binnen het bedrijf nuttig maken via een speciaal opgezette ‘vacaturebank’. Onze instructeurs moesten hun vlieguren kunnen blijven maken en kregen prioriteit. Ook beginnende piloten werden zoveel als mogelijk in de lucht gehouden om hun ervaring op peil te houden. De meer geroutineerde piloten, en daar val ik onder, mochten op vrijwillige basis bij andere afdelingen de handen uit de mouwen steken. Ik was meteen nieuwsgierig naar het dierenhotel. Het internationaal transport van dieren is ontzettend interessant en er komt heel veel bij kijken. Een mooie kans om die kant van de luchtvaart eens mee te maken. Als piloot had ik geregeld dieren aan boord, maar het hele proces wat daaraan voorafgaat was mij redelijk onbekend.”
“In het dierenhotel op Schiphol werkten tijdens covid de vaste krachten natuurlijk gewoon door, zoals de dierenartsen en de ervaren medewerkers. Inmiddels zijn ook de deeltijd- en uitzendkrachten weer terug en is alles weer min of meer naar normaal.”
Dus covid had wel impact op ons reizen, maar niet op het reizen voor veel diersoorten?
“Precies. Sterker, we hadden onze handen vol! De handel ging gewoon door en veel andere maatschappijen stopten door capaciteitsgebrek (tijdelijk) helemaal met het vervoeren van dieren. Hoeveel mensen hebben niet een hond gekocht de afgelopen twee jaar? Die kwamen niet allemaal uit Nederland…”
Bij een dierenhotel denken wij gelijk aan de huisdieren die op een vlucht mee moeten en een nachtje blijven slapen. Klopt dat?
“Nou nee. Zeker 70% van de dieren die onderdak vinden bij het dierenhotel zijn geen huisdieren. Schiphol is een heel belangrijke luchthaven als het over de internationale doorvoer van dieren gaat. Het is een tussenlanding van Oost naar West en omgekeerd. Daar komt het dierenhotel om de hoek kijken.”
“Voordat ik aan de slag ging, had ik ook geen goede kijk op welke dieren er nu precies verblijven. Inmiddels wel. Uit Oost-Europa komen enorm veel rashonden, die worden daar gefokt en op transport naar de rest van de wereld gezet. Ook dus al die honden die we in covid als extra huisgenoot verwelkomden. Veel van deze beestjes komen via Amsterdam. Denk aan de echt dure soorten zoals de momenteel populaire, liefst blue merle, Franse buldog. Verder komen er nogal wat rescue-honden uit onder andere Griekenland. Dus veel van de honden die we verwelkomden in ons huishouden tijdens covid kwamen via ons Nederland in of gingen door naar een ander baasje aan de andere kant van de wereld.”
Daarnaast zijn polopaarden uit Argentinië een veel voorkomende gast. Dan moet je niet denken aan één paard per keer, het zijn er veel meer. Zo arriveren regelmatig maar liefst acht boxen, waar 32 paarden in vervoerd worden. Je kunt je voorstellen dat die dieren gelijk gecontroleerd moeten worden en dat het alle hens aan dek is omdat de doorvoer ook weer snel moet plaatsvinden. En je verwacht het misschien niet, via Schiphol reizen ook heel veel cavia’s, hamsters, chinchilla’s, piepkuikens en zelfs koi-karpers.”
“Ieder dier, cavia, hond of paard, dat bij ons binnenkomt, krijgt een grondige keuring van ervaren en gespecialiseerde dierenartsen. Voor ze verder mogen reizen, controleren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle dieren die het land in- en uitgaan. Op gezondheid, maar ook al het benodigde papierwerk.”


Wat is de meest bijzondere logee die je hebt ontmoet in het dierenhotel?
“Tapirs. Deze kwamen uit de dierentuin van Lima (Peru) en gingen door naar de dierentuin in Johannesburg, Zuid Afrika. Dat zijn zeker heel bijzondere dieren. Overigens maken natuurlijk ook veel dieren uit dierentuinen (voor uitwisselingen en fokprogramma’s) uit van alle internationale dierentransport. En nu ik eraan denk, in 2011 heeft er zelfs een transport van een orka plaatsgevonden. Dit transport werd verzorgd door Martinair Cargo. En natuurlijk de twee reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark in 2017 door KLM, maar dat was nog ruim voor de pandemie.”
Hoe lang blijven dieren eigenlijk?
“Zo kort mogelijk. Het is ook beter voor een dier als de reis zo snel mogelijk voltooid kan worden en ze niet steeds in hokken hoeven te verblijven. Sommige dieren zijn natuurlijk enorm stressgevoelig. Wat niet wil zeggen dat dat altijd lukt want als weersomstandigheden het onmogelijk maken, wordt een transport uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan extreme hitte of zwaar weer. Dieren blijven maximaal twee nachten in het dierenhotel. In al het cargo transport (want daartoe behoren dieren), hebben zij prioriteit. De langst denkbare vlucht in één keer is ongeveer 14 uur. Dat zijn dus bijvoorbeeld de polopaarden uit Buenos Aires (Argentinië) of Santiago de Chile (Chili).”
Jij bent piloot en hebt vast ook (huis)dieren aan boord gehad. Ooit eens iets geks meegemaakt?
“Nee gelukkig niet! Wel dat passagiers soms even om het hoekje in de cockpit proberen te kijken en vragen of hun hond of kat echt wel mee aan boord is. Ik kan dan geruststellend antwoorden omdat wij als piloot moeten aftekenen voor de extra passagier in het dierencompartiment. Overigens heb ik wel eens een bijzondere vlucht gehad naar Bilund, Denemarken met leden van het Deense koningshuis. Na de landing werd direct een kunstgrasmatje uitgerold waarop de koninklijke teckel een plasje deed.”

Tip voor iedereen die met zijn kat of haar hond op reis gaat?
De crate waarin je je dier vervoerd moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag die niet te groot zijn en zeker niet te klein. En natuurlijk moet het ook van stevig materiaal zijn. Check bij je vliegtuigmaatschappij goed wat de voorwaarden zijn per reisbestemming. Het komt nog steeds vaak voor dat mensen met Fifi aangelijnd komen en geen idee hebben dat die niet zo aan boord kan. Overigens accepteren we bij KLM een klein formaat hond (schoothondje) aan boord in de cabine, mits in het juiste formaat reistasje. Maar, niet op alle bestemmingen dus check dit altijd goed met je eindbestemming!”