Heb jij ooit gehoord van de Pontianak?

Have you ever heard of the Pontianak?” Niets geeft mij groter plezier dan deze vraag te stellen aan argeloze taxichauffeurs, wanneer we ’s avonds laat over de stille wegen in Kuala Lumpur, Maleisië, naar huis terugrijden. De zwakke belichting op straat en wat witte mistflarden in het donkere bos in onze rustige buurt vormen het perfecte decor voor mijn vraag. De reacties zijn uiteenlopend. Waar de één ongeïnteresseerd uit het raam kijkt en een vaag antwoord geeft, trapt een ander met grote schrikogen keihard op de rem. Dat heb ik een keer met een bult op mijn voorhoofd moeten bekopen. Dat komt ervan als je rare verhalen ophangt.

Maar toch… is de Pontianak slechts een verzinsel van Aziatische ouders om hun spruiten bang te maken, of is er meer tussen hemel en aarde dan wij weten? 

Huilende baby of … de Pontianak?

Het verhaal gaat, dat de Pontianaks geesten zijn van zwangere vrouwen, die in het kraambed zijn overleden. Pontianaks zijn jaloers en ze hebben het met name voorzien op mannen en kleine kinderen. Een Pontianak spoort haar slachtoffers op door aan de was te snuffelen die ’s nachts buiten in de tuin te drogen hangt. Daarom zullen veel Maleisiërs die in haar geloven nooit ’s avonds hun kleren buiten laten hangen, of deze al droog zijn, of niet.

De geest is met name aanwezig bij volle maan en dat laat zij horen door babygehuil na te doen. Klinkt het hard? Wees gerust want dan is zij ver weg, maar als het zacht babygehuil is, dan is zij heel dichtbij. Ook weet je dat ze in de buurt is als je ineens een weeïge bloemenlucht ruikt. Een Pontianak doodt haar slachtoffers door met haar scherpe nagels dwars door de buikwand heen te duwen, de darmen eruit te halen en deze op te eten. Daarna zijn de ogen aan de beurt, die zuigt ze uit het hoofd van haar slachtoffer. Prettig om te weten.

Een tijgertand

Er is maar één manier om een Pontianak uit te schakelen. Hiervoor moet je wel beschikken over een tijgertand. Mocht je deze niet voorhanden hebben, dan werkt een lange stalen pin ook prima. Zodra de Pontianak op je afkomt, pak je de tijgertand (of pin) en duwt deze diep in haar nek. Zodra dit is gebeurd, verandert de Pontianak in een lieflijke vrouw, die geen vlieg kwaad doet. Laat de pin er echter wel in zitten want zodra je die verwijderd, verandert de vrouw weer in het agressieve wezen dat zij voorheen was.

In sommige delen van Maleisië en Indonesië neemt men voorzorgsmaatregelen tegen de Pontianak. Als een vrouw in het kraambed sterft, worden haar twee grote tenen aan elkaar gebonden voordat zij begraven of gecremeerd wordt. Wat ook schijnt te helpen, is het vastspijkeren van het haar van de overleden vrouw: aan de bodem van de kist waarin zij wordt begraven. 

Natuurlijk bestaan ze niet! Of…?

De Wikipedia staat bol van de berichten over de Pontianak. Recentelijk zouden veel mensen in Zuidoost-Azië beweerd hebben haar te hebben gezien: There are numerous sightings of the Pontianak all over Southeast Asia, particularly in Malaysia and Indonesia, wordt er gewaarschuwd. Wat dat betreft zitten we hier in Maleisië dus goed. Gelukkig maar dat de meeste berichten hierover volgens dezelfde Wikipedia-tekst niet echt zijn: Most of them are hoaxes. Een pak van m’n hart! Als je het mij vraagt, is die hele Pontianak één grote fabel. Of…?

Het begint te regenen. Ik ga de was even binnen halen en de buren gelijk even vragen of zij hun baby (ik wist niet dat ze een baby hadden) stil kunnen krijgen. Gelukkig is het volle maan, dan kan ik buiten alles goed zien.

Hoofdfoto artikel: Pete Linforth – Pixabay

Over dit Wereldwijf: Merel Nahuijsen - Maleisië

Apa kabar… hoe gaat het? Hi, ik ben Merel en bijna 23 jaar chronisch expat. Ik heb in Jakarta gewoond, in Sydney en sinds 2014 woon ik met mijn gezin in Kuala Lumpur, Maleisië, waar ik redacteur en schrijver ben voor een lokale website. In mijn vrije tijd maak ik epoxy resin borden waarvan de opbrengst naar hondenasiel K9HappyHome gaat #Instagram Masterofnonechairity. Mensen… die vind ik machtig interessant! Ik schrijf er graag over en ik hoop vele mooie verhalen over Maleisië met je te gaan delen.