Emigreren: dé kans om de beste versie van jezelf te worden?
Het roer om heet het bekende televisieprogramma over emigrerende Nederlanders, en dat is niet voor niets. Veel mensen zien emigratie als een uitgelezen mogelijkheid om precies dat te doen: het roer omgooien. In het buitenland gaan ze het hélemaal anders doen. Of beter dan ‘anders’ zelfs: góéd! Ze gaan het nu eindelijk góéd doen – wat ‘het’ en ‘goed’ in de praktijk ook inhoudt, dat is van latere zorg. Want het moge duidelijk zijn dat emigreren dé kans is om de beste versie van jezelf te worden en je dromen na te jagen en daar zijn veel expats-in-spé het over eens. Of dat ook zo is?
Volgens de expatpsychologen van Psycholoog op Afstand wel, al gaat dat ‘de beste versie van jezelf worden’ in het buitenland niet altijd van een leien dakje. Het platform gespecialiseerd in online therapie voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, ondersteunt expats die in dit proces zijn vastgelopen. Want, de new you bedenken en tot leven wekken, blijkt zo eenvoudig nog niet.

Emigratie verplicht je te veranderen
De reden dat emigratie zo’n aantrekkelijke aanleiding is voor persoonlijke groei is het feit dat je in veel opzichten wel móét veranderen. Al voordat je vertrekt weet je dat je een andere taal zal moeten spreken, een nieuwe cultuur zal moeten leren kennen en andere gewoonten en routines zal moeten ontwikkelen. Hoe de dingen in Nederland werken? Ga er maar van uit dat die in het buitenland niet zo werken. Je zal open moeten staan voor veranderingen, nieuwe ervaringen en andere perspectieven. En als je leven zoals je het kent toch al op de schop gaat, kan je net zo goed helemaal opnieuw beginnen – dat is dan vaak het idee.
Het land van bestemming brengt niet alleen veel nieuws, in Nederland laat je ook veel ouds achter. Vrienden en familie, bijvoorbeeld, je oude baan, je hobby’s en je dagelijkse activiteiten. Maar ook de meer basale dingen: je favoriete kapper, die standaard bagel zalm-roomkaas en je vaste merk stofzuigerzakken. Je moet van zoveel onderdelen van je identiteit afscheid nemen dat er ineens genoeg ruimte is voor een heleboel nieuwe.
Genoeg mogelijkheden voor een nieuwe jij
Emigratie biedt nogal wat perspectief! Je moet in een ander land in heel veel opzichten een nieuwe start maken. En dus kan je zelf beslissen hoe die start eruitziet. Wellicht heb je in het buitenland ook wel kansen die je in Nederland niet had. Tijd om die te grijpen!
- Als je je baan in Nederland hebt opgezegd, is dit je kans om eindelijk iets te gaan doen wat je echt leuk vindt – of dat nu een nieuwe baan is, een studie, een eigen onderneming of fulltime ouderschap.
- Zat je in Nederland vast in de spreekwoordelijke ‘ratrace’? Niet langer! Je kunt je routine opnieuw vormgeven, daarbij rekening houdend met wat jij echt belangrijk vindt. Alle ruis die er in Nederland in de loop der jaren ingeslopen was is nu geëlimineerd. Houden zo!
- Hadden een hoop mensen in Nederland bepaalde verwachtingen van je? In het buitenland weet niemand wie jij bent. Je hoeft dus niet naar die semi-verplichte borrel, verjaardag of babyshower en bij dingen als (ouder)clubjes en buurtcommissies kun je direct vanaf het begin je grenzen aangeven. Ook leuk: niemand zal je raar aankijken als je flink met je kledingstijl experimenteert.
Psycholoog op Afstand ziet veel expats die voor het werk van hun partner naar het buitenland zijn vertrokken, maar zelf nog geen baan hebben (of die überhaupt niet willen). Deze expats hebben de luxe van extra veel tijd voor zichzelf, waarin zij alle ruimte hebben om uit te vinden hoe hun droomleven er dan precies uitziet.
Geconfronteerd met jezelf
En daar zit ‘m nu net de crux. Het is geweldig om zoveel ruimte te krijgen je leven opnieuw in te richten, maar veel expats worden door die ruimte ook ongelofelijk geconfronteerd met zichzelf. Achteraf gezien was die ‘ratrace’ in Nederland ergens ook wel een veilige cocon. Je leefde het leven gewoon zoals het nu eenmaal was, dag in dag uit ongeveer hetzelfde. Het was misschien frustrerend om het gevoel te hebben dat je daar weinig invloed op had, om het gevoel te hebben geleefd te worden, maar aan de andere kant had je daardoor ook geen last van verantwoordelijkheidsgevoel.
Verantwoordelijk zijn voor je geluk
Eenmaal in het buitenland heb jij ineens alle verantwoordelijkheid voor je geluk. Je hebt zóveel mogelijkheden om te doen wat jij altijd al graag hebt willen doen. Dan moet je wel direct hypergelukkig zijn, of niet? Mwah, dat valt veel expats vies tegen. Want als jij in Nederland altijd in je veilige cocon hebt geleefd, hoe weet je dan of dat ideale leven dat je voor ogen hebt wel werkt voor jou? En als je alles altijd op dezelfde manier hebt gedaan, hoe zorg je er dan nu voor dat je dingen beter aanpakt? En als je zoveel kanten op kunt, hoe weet je dan welke kant de beste is?
Het is best een zware last om ineens te moeten dragen, maar veel expats komen er in het buitenland pas achter dat een leuk en uitdagend leven (en een succesvolle emigratie) voor een heel groot deel hun eigen verantwoordelijkheid is. En dat dat proces toch echt met ups en downs gaat.

Wie is die beste versie van jou eigenlijk?
“De belangrijkste investering bij emigratie is de investering in jezelf,” zegt ervaringsdeskundige Jeanette. Het is niet eenvoudig, als je wordt overrompeld door nieuwe indrukken en spannende plannen, maar het is cruciaal dat je jezelf in dit proces niet uit het oog verliest.
“Een succesvolle emigratie heeft niet alleen te maken met het slagen van je plannen, maar ook met zelfkennis, zelfinzicht en kennis van je persoonlijke situatie.”
Jeanette (expat in Mexico)
Met andere woorden: je moet helder voor de geest zien te krijgen wie die beste versie van jou eigenlijk is. En dat ideale zelfbeeld kan, eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, nog regelmatig veranderen! Best lastig, als je tegelijkertijd in een nieuwe omgeving terecht bent gekomen waar je de buitenstaander bent. Nieuwe vrienden maken, ‘erbij willen horen’ en integreren in z’n algemeenheid – in een periode waarin je identiteit toch al op losse schroeven staat – lijkt soms haaks te staan op je voornemen je eigen doelen vast te stellen én je grenzen aan te geven.
“Gewoon mezelf zijn en doen waar ik me goed bij voelde was geen optie meer. Ik was veel te veel bezig met leuk gevonden worden. Ik moest per slot van rekening ook nieuwe vrienden maken (bonuspunten voor Spaanse vrienden!).”
Merel (expat in Spanje)
Jouw persoonlijke groei op nr. 1 zetten
Het is verleidelijk om direct volle bak het expatleven in te duiken, ‘ja’ te zeggen op alles, en zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen, maar veel expats lopen daardoor voorbij aan hun eigen behoeften. Misschien is het juist wel goed als het lang duurt voordat je nieuwe vrienden gemaakt hebt; des te meer tijd en aandacht voor jezelf. Wat kun je doen om jezelf op de eerste plaats te zetten?
De wereld van zelfontwikkeling is enorm. Of het nu over mentale gezondheid, spiritualiteit, business, geld, (zelf)liefde, voeding of sport gaat, lees er een boek of luister er een podcast over. Ga een interessante cursus doen, neem een personal trainer in de arm of schrijf jezelf eindelijk in voor die yogales. Neem de tijd voor jezelf, om te ontdekken welke kant je jouw leven op wil sturen – én te leren hoe je dat doet!
Stel jezelf voor de hand liggende vragen
Dingen die in Nederland heel vanzelfsprekend waren, zijn dat nu niet meer. Op de oude toer doorgaan is daarom geen optie. Toch doen expats dat vaak wel, omdat ze niet nadenken over de vragen die in Nederland weliswaar allang beantwoord waren, maar in het buitenland weer openliggen, bijvoorbeeld:
- In wat voor huis wil ik wonen?
- Hoe wil ik de taken in het huishouden verdelen?
- Wat is voor mij de ideale balans tussen werk en vrije tijd?
- Hoe vaak zoek ik vrienden en familie (in Nederland) op?
- Hoe ver wil ik gaan met integratie?
- Hoe zie ik de toekomst voor me?

In therapie om de beste versie van jezelf te worden
De beste versie van jezelf worden is een prachtig streven, maar wel eentje die met een hoop onzekerheid gepaard gaat. Daar komt bij dat het proces van identiteitsverandering bij expats in een stroomversnelling terechtkomt. “Wonen in het buitenland versnelt veranderingen in identiteit, soms zelfs voordat de expat deze veranderingen voor zichzelf heeft opgemerkt en zich eigen gemaakt heeft!” Het is volkomen logisch als je het op momenten even niet meer weet. Een buitenstaandersperspectief van iemand die 1) jouw expatstruggles begrijpt, en 2) hier professioneel voor is opgeleid houdt je op het rechte pad.
Het vraagstuk ‘identiteit’ staat vaak centraal bij de online behandelingen die Psycholoog op Afstand aanbiedt. De psychologen die bij het platform aangesloten zijn wonen zelf ook in het buitenland (of hebben dat gedaan), waardoor zij als geen ander weten waar jij tijdens het proces van ‘opnieuw beginnen in het buitenland’ tegenaan loopt. Ze mogen zich dus met recht ‘expatpsychologen’ noemen. De online therapie, die je waar ook ter wereld kunt volgen, helpt je de antwoorden te vinden op belangrijke identiteitsvragen, zoals:
- Wat zijn mijn belangrijkste waarden en hoe kan ik daar in het buitenland invulling aan geven?
- Hoe zorg ik voor een gevoel van autonomie, zelfredzaamheid en zelfverzekerdheid?
- Hoe kan ik me aanpassen aan mijn nieuwe woonomgeving en tegelijkertijd mezelf blijven?
- Van welke mogelijkheden kan ik gebruikmaken om te worden wie ik altijd al heb willen zijn?
- Hoe navigeer ik op een stressvrije manier door alle veranderingen in mijn leven?
Benieuwd naar wat Psycholoog op Afstand voor je kan betekenen? Een kennismakingsgesprek is gratis, je kunt daarna direct bij een expatpsycholoog terecht en je betaalt altijd per sessie. Zo heeft Psycholoog op Afstand al heel veel expats wereldwijd geholpen de beste versie van zichzelf te worden!