Online Nederlandse lessen vanuit Oeganda? Natuurlijk!

Gastschrijfster

“Wat wil je nu echt?” was de vraag die ze me stelde. Daar zat ik dan, op kantoor bij mijn voormalig directrice. De afgelopen 10 jaar was ik werkzaam geweest in het onderwijs, de eerste vijf jaar als leerkracht op een basisschool in Venray en daarna vijf jaar in het praktijkonderwijs in Wageningen. En ik had last van mijn ‘seven year itch’…al kwam die itch bij mij al vaak om de vijf jaar. Het was tijd voor verandering!  

“Wat een goede vraag!” dacht ik. “Wat wil ik nu echt?” Het antwoord kwam meteen uit mijn mond gerold. “Ik wil vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika.” Waarop zij mij de magische vraag stelde “Waarom doe je dat dan niet?” Niet wetende dat ik op een dag toch weer terug het onderwijs in zou rollen en online Nederlandse lessen zou doceren…

Ambitie - online Nederlandse lessen
Foto’s : juf Hetty

Vrijwilligerswerk in Oeganda

En voor het eerst kon ik geen enkele reden meer bedenken waarom ik dat niet zou doen. Diezelfde avond nog zat ik achter mijn computer om uit te zoeken of ik mijn huis kon verhuren en om te kijken waar ik dan heen wilde want Afrika is groot!! Ik wist dat ik binnen mijn vakgebied wilde blijven en dat ik via een kleine vrijwilligersorganisatie wilde gaan.  

Na uren gezoek kwam ik dé vacature tegen, een klein project in het oosten van Oeganda. Mijn taak zou zijn om voorlichting te geven op scholen om tienerzwangerschappen te voorkomen. Daarnaast was de organisatie waar ik voor ging werken begonnen met het opzetten van een schooltje voor de kinderen van tienermoeders. Enthousiast stuurde ik een email naar de coördinator en voordat ik het wist was ik aangenomen voor het project. Ik zou voor een half jaar gaan werken in Oeganda bij ARDI!  

“In de maanden voor mijn vertrek hield ik me bezig met het voorbereiden op de reis, het afscheid nemen van vrienden en familie en het werven van fondsen die ik daar zou kunnen gebruiken.”

Emotionele rollercoaster

Januari 2010 was het eindelijk zover. Overspoeld door emoties nam ik afscheid van mijn familie en vrienden. Waar was ik aan begonnen? Een half jaar!! Hoe had ik dit in hemelsnaam ooit kunnen bedenken… Na een lange reis landde ik op Oegandese bodem. De donkere warme nacht omhelsde me toen ik de vliegtuigtrap afliep. Ik was er!! Gewapend met rugzak en afritsbroek stapte ik de aankomsthal in, druk zoekend naar mijn taxichauffeur. Het was midden in de nacht, vier uur om precies te zijn, en geen chauffeur te bekennen. Gelukkig had ik het nummer van het guesthouse in Kampala en na een uurtje wachten was de beste man er. In het aardedonker reden we naar mijn verblijf waar ik de eerste paar dagen zou overnachten. Na drie dagen zou ik daar worden opgehaald door Joseph, de director van ARDI, en naar het project worden gebracht.  

“De geuren, kleuren, drukte, mensen, dieren, armoede… Het valt met geen pen te beschrijven wat er die eerste dagen allemaal op me afkwam. Ondergedompeld in een andere wereld!! Een achtbaan aan gevoelens, emoties en gedachten.” 

De reis naar het project is er eentje die ik niet snel vergeten zal. Na een lange autorit van acht uur kwamen we in het pikkedonker aan bij het huis van Joseph want daar zou ik een half jaar gaan verblijven. Ik werd binnengeleid in een klein kamertje dat volstond met meubels en acht paar ogen keken me lachend aan onder het schijnsel van een olielamp. Er was uitgebreid voor me gekookt… De kip was vers geslacht en de matooke (bananenstamppot) stond dampend op tafel. Moe van de reis en overweldigd door alle emoties werd ik naar mijn kamertje gebracht waar ik snikkend op mijn bed neerplofte. Was dit echt wat ik wilde? Wat had ik in hemelsnaam gedaan? Gelukkig nam mijn nuchtere verstand de overhand. “Morgen, als je een nacht goed hebt geslapen, is alles anders!” En zo was het!! 

Doelstellingen formuleren en uitwerken

Al snel raakte ik verliefd op het land en de mensen. De passie waarmee mijn collega’s over hun project spraken en de toekomstplannen die ze ervoor hadden, hadden me al snel in hun greep. En na veel wikken en wegen was mijn eigen stichting geboren, stichting Be4all, met als doel om bij te dragen aan de bouw van een school zodat ook de kinderen in dat gebied toegang zouden hebben tot betaalbaar en goed onderwijs.

Ik wist dat als ik een stichting zou opzetten, ik die ook graag wilde begeleiden. Daarom besloot ik na een half jaar in Oeganda te hebben gewoond, mijn baan in Nederland op te zeggen en mijn huis te verkopen. In de afgelopen 12 jaar hebben we, ARDI en stichting Be4all, veel voor elkaar gekregen. We hebben een school gebouwd, een sponsorprogramma opgezet voor kwetsbare kinderen en trainingen verzorgd voor leerkrachten.

“Ons doel is bereikt en per januari 2023, is het tijd om ARDI los te laten en ga ik mijn Nederlandse stichting opheffen.”

Ambitie

Platzak. Wat nu?

Maar, laat ik weer even teruggaan naar de beginjaren. De eerste twee jaar van mijn tijd in Oeganda heb ik in het dorpje bij het project gewoond en werkte ik daar op de school. Samen met de medewerkers van ARDI ontwikkelden we de school en gaven we voorlichting op andere scholen in de omgeving.  Maar op een gegeven moment raakte ook mijn spaargeld op en omdat ik daar geen betaalde baan kon vinden, betekende dat dat ik terug moest naar Nederland.

“Maar ik kon niet meer wennen… Oost-Afrika bleef me trekken en in juni 2013 stapte ik wederom op het vliegtuig richting de evenaar om aan de slag te gaan als educational expert.”

Na gewerkt te hebben voor verschillende aan onderwijs gerelateerde organisaties, kwam ik in 2015 bij Rainbow International School terecht waar ik zeven jaar met heel veel plezier les heb gegeven aan verschillende jaargroepen in de midden- en bovenbouw. Ik wilde iets nieuws, een andere uitdaging. En die kwam er! Inmiddels ben ik yoga & mindfulness docent voor kinderen en volwassenen, organiseer ik retreats en geef ik les voor Meester Max, persoonlijke en op-maat-gemaakte online Nederlandse lessen. Het leuke aan lesgeven voor Meester Max vind ik de afwisseling en de persoonlijke aandacht die ik kan geven aan iedere leerling. Daarnaast begrijp ik ook heel goed hoe het voelt om ver weg te wonen van je familie en vrienden en hoe zeer je ze af en toe kunt missen.  

Hulp van Lis – de leukste klassenassistente!

Ik werk met verschillende leeftijdsgroepen en het allerleukste is dat ik een les precies zo kan maken zodat het aansluit bij het niveau van de leerling. Ook de activiteiten die ik tijdens mijn online Nederlandse lessen bij Meester Max doe, zijn zoveel mogelijk afgestemd op de interesses van de leerling. Ik werk bijvoorbeeld met een leerling die heel erg geïnteresseerd is in alles dat met de ‘ruimte’ te maken heeft. Dat betekent dus dat ik bijvoorbeeld op zoek ga naar teksten voor begrijpend lezen die te maken hebben met de ruimte of dat ik de zinnen van het dictee baseer op de ruimte.  

Ook werk ik online met kleuters. Kleuters hebben vaak een korte spanningsboog en behoefte aan een snelle afwisseling van activiteiten. Gelukkig word ik daarbij ondersteund door mijn beste vriendin Lis.

“Lis is een handpop van ‘Sil op School’ die erg populair is bij mijn jonge leerlingen, vaak populairder dan dat ik ben. Het is prachtig om te zien hoe jonge kinderen vaak makkelijker communiceren met mij door gebruik te maken van Lis.” 

Doordat je de online Nederlandse lessen afstemt op het individuele kind, bouw je al snel een intensieve band met ze op. Iedere les beginnen we eerst met een kletspraatje. Even bijkletsen over wat er die week gebeurd is of iets anders waar het kind op dat moment vol van is. Die persoonlijke aandacht vind ik belangrijk en ik merk ook dat de leerlingen daar naar uitkijken. Kortom, voorlopig heb ik mijn plekje weer gevonden en geef ik met heel veel plezier les bij Meester Max.

Ambitie

Wil jij online Nederlandse lessen (vanuit uit Oeganda)?

Benieuwd vanuit welke landen de docenten van Meester Max nog meer online Nederlandse lessen verzorgen? Via deze wereldkaart kun je precies zien waar. Mocht ook jij interesse hebben aan individueel les bij Meester Max, vraag dan een gratis proefles aan en wie weet ontmoeten wij elkaar daar!

Meester Max heeft een leuke verrassing voor al onze lezers! Als je een strippenkaart voor de online Nederlandse lessen koopt, krijg je een leuke verrassing mits je natuurlijk ‘De Wereldwijven’ vermeldt!   

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.